Stugge jongens, die Welshmen

In de Europacup geldt de zero tolerance regel. Alle spelers zij verplicht om bij aanvang van de ronde achter het bord te zitten. Let wel: bij aanvang. Dus niet eerst je notatieblaadje invullen en dan nog even naar het toilet. Nee, bij aanvang zitten. Zo niet, heb je verloren. In de A groep van Tata begrijp ik dat wel, maar in een grote zaal met 60 teams leidt het onherroepelijk tot een nerveuze bedoening.

De organisatie heeft ook bedacht dat alleen spelers en captains achter de touwtjes mogen komen. Overigens, 90% van de zaal bevindt zich achter de touwtjes. Een toeschouwer heeft hooguit zicht op een bord of 8, van de 350!

Spelers die klaar zijn worden behandeld als toeschouwers. Om te voorkomen dat spelers die al klaar zijn bij hun teamgenoten gaan kijken, worden ze voor aanvang van iedere ronde geoormerkt als schapen. Iedereen krijgt een sticker op zijn borst. Na afloop van de partij wordt eerst de sticker ontnemen en dan pas worden de notatieblaadjes in ontvangst genomen door de wedstrijdleider. Zonder sticker, geen toegang. Alleen dit al is een goede reden om elke stelling nog een poosje door te spelen; Sofia rules of geen Sofia rules…

Als captain mag ik overal komen; ook bij alle topborden. Zo’n Europacup toernooi heeft iets bijzonders. De meeste spelers die je in Wijk aan Zee achter de boarding ziet spelen, kun je nu bewonderen als namen zij deel aan een weekendtoernooi. De spelers zijn ook tamelijk anoniem; bij de borden staan wel naambordjes, maar zonder titel en zonder rating.

Ik weet nog steeds niet of die Welshmen kunnen zingen, maar een stugge ploeg is het wel. Door problemen met de website horen we pas op het laatste moment dat onze tegenstanders hun eerste bordspeler uit de opstelling hebben gelaten. Edwin heeft zich dan al uitgebreid voorbereid op de verkeerde tegenstander; zonde van alle energie. In een Fransman lijkt Edwin serieus in de problemen; hij geeft een pion in de hoop een blokkade te kunnen bereiken met zijn sterke paard tegen de slechte loper. Het lukt hem om naar remise te vluchten, al weet ik zeker dat Edwin de partij met de andere kleur zou hebben gewonnen.

Op dat moment stonden we al ruim voor. Mark offerde een pion, maar kreeg daar veel voor terug. De zwarte koning stond nog in het midden en door het ontbreken van de loper op g7, kon zwart ook niet meer goed rokeren. Toen er echt gerekend moest worden, sloeg Mark toe: Txe7 gevolgd door een elegant mat. Ook Eelke was vlot klaar; hij stond telkens wat beter, een paar onnauwkeurigheden leidden tot pionverlies en toen zijn tegenstander de weg naar de eigen koning opende, gaf hij op.

Arthur had een handige tussenzet, dreigde even de dame te vangen en toen de witte stukken achteruit moesten, maakte Arthur het uit met een kwaliteitsoffer op f3. Zijn tegenstander gaf hem de hand en werd bijna direct vermaand door een toesnellende wedstrijdleider die blijkbaar dacht dat er gezondigd werd tegen de Sofia rules. Opgeven mag echter wel voor de 40ste zet! Ik was toen al in gesprek met een andere wedstrijdleider omdat ik tot mijn verbazing constateerde dat er op de klok wel erg weinig tijd resteerde. Beide spelers bleken geen increment te hebben gekregen. Op de uitslag had dit echter geen invloed.

Veel tegenstanders bleken tactisch kwetsbaar. Michiel bedacht tweemaal een truc. Tweemaal met hetzelfde thema. Hij sloeg een pion met een stuk dat niet geslagen mocht worden op straffe van dame verlies.

Jan was tenslotte als laatste klaar. Een klein plusje werd langzaam uitgebouwd. Toch twijfelde ik er in het dubbeltoreneindspel lang aan of het voldoende was voor de winst. Toen Jan de f-lijn veroverde ging het plotseling hard. Eén keer nauwkeurig rekenen was toen voldoende. Al met al een prima uitslag. Jammer om een halfje te laten liggen, maar doctor Elo weet als geen ander: ook bij deze ratingverschillen wordt er altijd wel iets gemorst.

 

  LSG (23) 5.5 0.5 Agergavenny Chess Club (49)  
2440 Van Haastert, Edwin ½ ½ Morris, Charles F 2159
2479 Sprenger, Jan Michael, Dr. 1 0 Adams, Mark 2006
2414 Van Der Werf, Mark 1 0 Waterfield, John W 1955
2371 Pijpers, Arthur 1 0 Parry, Matthew 1748
2347 Bosman, Michiel 1 0 Dixon, Chris 1829
2370 Wiersma, Eelke 1 0 Owen, Andrew 0

In andere wedstrijden zijn grotere verrassingen waar te nemen. Wat te denken van Manuel Bosboom die van Peter Leko wint? Of het favoriete damesteam van Monte Carlo, al zo vaak winnaar van de Europacup, dat al in de eerste ronde tegen een nederlaag aanloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*