Sprake van overmacht
Wat doe je als je als PSV of Ajax zijnde tegen ManU, Barca of Juve moet spelen? Juist, proberen zo lang mogelijk de nul te houden. Het idee is dat de tegenstander gefrustreerd raakt als ondanks dominatie op het veld geen doelpunten vallen. Daardoor stijgen je kansen. Heel misschien scoor je zelfs de lucky punch die de wedstrijd in jouw voordeel beslist of je van een gelijkspel verzekert. Maar in ieder geval is een snelle achterstand funest.
Een schaakwedstrijd tegen overmachtige tegenstanders loopt volgens hetzelfde principe af.
Niemand moet snel verliezen of verloren staan en je moet een meevaller hebben, dat wil zeggen, een partij die jouw kant opvalt omdat de tegenstander te veel risico neemt of een van jouw spelers prachtig in vorm is. Dan zijn er opeens veel dingen mogelijk, omdat de andere ploeg begint zenuwachtig te worden. Natuurlijk gaat het in negen van de tien gevallen alsnog mis, maar het gaat juist erom dat je de 10% kans meeneemt.
Met LSG moesten we in de tweede ronde van de European Club Cup deze strategie tegen de russische ploeg van Mednyi Vdasnik toepassen. Ze lieten hun topmannen Svidler en Dominguez pauzeren, maar als je zesde bord nog 2678 elo heeft, dan is er tegen LSG alsnog sprake van overmacht.
De strategie van solide staan en op de goal vanuit de counter hopen werkte aan de zwartborden redelijk. Rudy maakte makkelijk gelijk tegen Ildar Khairullin en ook Jan-Willem stond solide tegen Maxim Rodshtein. Arthur raakte een pion kwijt, maar hij bleef het moeilijk maken en dwong Nikita Vitiugov tot een redelijk lange technische klus. Ook de witborden vielen niet tegen: weliswaar had mijn tegenstander Maxim Matlakov uitstekende compensatie voor een geofferde pion, maar Edwin keepte na mislukte opening knap tegen Vladimir Fedoseev en Eelke stond zelfs goed tegen Ivan Saric. Dit werd ook onze “lucky punch”: met vier stukken op a7, a8, b7 en b8 verzamelt vond Saric het een goed idee om het centrum te openen. Eelke strafte dit keihard af en won op overtuigende manier.
Bovendien bereikten Edwin en Rudy remise. Na ongeveer drie uur speeltijd moest Arthur zich echter van de russiche techniek gewonnen geven, waardoor het 2-2 werd. Ook Jan-Willem en ik stonden onder druk. Jan-Willem verlor in een onoverzichtelijke stelling een pion en kwam verloren te staan. Dat werd uiteindelijk het 3-2 voor Mednyi Vdasnik, hoewel Jan-Willem het nog lang bleef verdedigen.
In de laatse lopende partij moest ik na de tijdcontrole een toreneindspel met een pion minder verdedigen. Het hoort vrij makkelijk remise te zijn, maar na vijf uur spel, waarin ik altijd onder druk had gestaan, lukte het me niet meer om de focus hoog te houden en de stelling succesvol te verdedigen. Er zitten wat kleine trucjes in de stelling, en met weinig tijd heb ik erin gefaald om ze op tijd te anticiperen. Je zou kunnen zeggen: je ziet dat ManU, Barca en Juve ook fysiek in het laatste kwartier frisser zijn dan hun tegenstanders uit de eredivisie.
In de blessuretijd, toen mijn stelling allang verloren was, kreeg ik echter nog een kans. Mijn tegenstander speelde onhandig en liet een blokkadestelling toe. Opeens sta je vrij in de zestien en kun je het nog gelijkmaken. Ik deed echter een impulsieve zet en de bal belandde op de tribune. 0-1 en in totaal 2-4 vanuit LSG bekeken. Het was geen slechte wedstrijd en met wat fortune erbij was een 3-3 mogelijk geweest. Maar het was een van de negen dagen waar de favoriet gewoon zou winnen.
Goede prestatie mannen!