Spektakel in ronde 3

Hoewel de wedstrijdleider het niet eens met me lijkt te zijn, was er wel degelijk wat te beleven in de derde ronde.

Misschien probeerde Robert wat te verdringen… Niet geheel onbegrijpelijk zoals te zien is in een van de onderstaande fragmenten. Kop op Robert, things can only get better.

A-groep
We beginnen met het duel tussen de koplopers in groep A.

Het volgende fragment zal Robert nog wel even wakker hebben gehouden.

De ‘Poisened Pawn’ variant van de Winawer in het Frans staat altijd garant voor spektakel.

Tot slot wil ik een fragment de partij tussen twee echte hakkers jullie niet onthouden. Zowel Gerrie als Frans staan er om bekend dat ze niet echt op materiaal of structuur letten zolang ze maar het initiatief hebben. Wat er dan gebeurt, ziet u hieronder.

B-groep
Ook in de B-groep waren genoeg spectaculaire momenten. Ik beperk me dit keer tot de drie onderstaande fragmenten.

Harro mag dan al wat op leeftijd zijn, maar voor wat tactiek ben je nog steeds aan het juiste adres.

Had Joris in het fragment van vorige week nog wat geluk, nu pakte hij het punt volledig op eigen kracht.

Om het af te leren nog een leuke standaardcombinatie.

6 reacties op “Spektakel in ronde 3

 1. Leuke analyses, Edwin! Een verrijking van het PK.

  Een kleine aanvulling voor de partij van Quirinius tegen mij. Het klopt dat de voortzetting 20. Pxe5 Dxe5 21. Th3! leidt tot groot voordeel voor wit.

  De reden dat Q. afzag van 20. Pxe5 was dat na 20…Dxe5 21. Te1? Dg3! zwart een stuk wint, bijvoorbeeld na 22. Te2 Thg8! en de loper op g5 gaat verloren. Deze variant hadden we beiden gezien.

  Tot mij geluk keurde Q. de zet 20. Pxe5 daarom af, ten onrechte maar begrijpelijk, en koos er daarom voor zijn koningstoren te activeren. Op zichzelf ook een goede gedachte. 20. Th3 lijkt mij bijvoorbeeld een prima zet.

  In ernstige tijdnood gleed de toren echter door naar 20. Th4? waarna ik enigszins verbouwereerd was en vrijwel direct 20…Le8?! speelde. Het fraaie 20…Txf3! heb ik dus niet eens overwogen!

  Het grappige was vervolgens dat 24…Txh6! de enige zet is die wint, wegens de “toevallige” vork 26…Pf3+.

  Hieruit zou je kunnen concluderen dat 23. Kg1 vervangen had moeten worden door 23. Ke1 – dan zit die vork er immers niet in. Dan zit er echter voor zwart een andere fraaie winst in de stelling, waarvan ik niet zeker weet of ik die achter het bord gevonden zou hebben:

  23. Ke1 Lxh5 24. Le5 Txh6 25. Lg7 Tf4!! 26. Txf4 Pxf4 27. Lxh6 Pxg2#

  • Bedankt voor de aanvullingen Eric. Altijd leuk om de gedachtegang van de spelers erbij te ‘horen’. Ik heb jouw commentaar in de pgn erbij gezet. Vooral dat matbeeld met die twee paarden is leuk om na te spelen.

 2. Leuke fragmenten Edwin. Ik kan de stemknop voor de schoonheidsprijs voor deze ronde niet vinden maar ik vind dat Harro Weiland hem moet krijgen!

  • 🙂 Dat zou een leuke aanvulling zijn. Ik zal eens kijken of ik een plug-in kan vinden om te kunnen stemmen. Voor de volgende keer misschien. De commissie van ‘wijzen’ heeft al besloten wie van de wijn mag gaan genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*