Siciliaanse Vespers

Dit is een opera van Giuseppe Verdi, die voor de achtergrond van het verzet van de Sicilianen tegen de Franse heerschappij in het jaar 1280 speelt. Na de mis op Paaszondag grijpen de Sicilianen tot de wapens en slaan de Franse bezetters allemaal dood. Aldus de geschiedenis.

Frans werd op deze dag in onze wedstrijd niet gespeeld. Het Lettisch Gambiet (we speelden tegen Riga Technical University, een team van vergelijkbare sterkte) evenmin. Siciliaans wel drie keer, en alle partijen werden in het voordeel van LSG beslist. Soms vrij bruut. Het snelst ging het aan bord 1: mijn tegenstander, de jonge Letse GM Toms Kantans, deed in een Le3/h3-Najdorf de zeer optimistische zet f7-f5. Hierna besliste de penning Lh3 (met een zwarte loper op e6) de dag. Zeker niet zijn beste partij. Wat ook weer begrijpelijk was, want hij liep samen met zijn (overigens aantrekkelijke) vrouw, allebei net gedoucht, seconden voor de aftrap de speelzaal binnen.

Ook Edwin kwam snel in voordeel, maar na het stukoffer van zijn tegenstander miste hij de een en andere zuivere winst. Op een gegeven moment kon zijn tegenstander (tot nu toe 4,5/5) zelfs winnen, maar zij leefde allang van haar increment en miste deze gelegenheid. Edwin consolideerde zijn stelling en incasseerde het punt. Hetzelfde gebeurde bij Martin wiens tegenstander al in de opening de draad kwijt was. Al daarvoor had Eelke voor remise getekend, dus we hadden de wedstrijd na drie uur gewonnen.

Arthur verlor helaas van hun tweede GM, Aloyzas Kveinys, maar Casper won het Poisoned-Pawn-eindspel met twee pionnen voor de kwaliteit van Anna Kantane, de vrouw van mijn tegenstander. Een soepele 4,5-1,5 overwinning en dus alle kansen (gezien de gunstige indeling tegen een jong Turks team) om het beste resultaat ooit voor LSG binnen te slepen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*