Shirt Alert!

De voorbereidingen voor de wedstrijd tegen En Passant begonnen 2 weken geleden. Eelke kon door prive omstandigheden niet spelen en ik viel voor hem in. Aan de kant van EP dachten we dat Alexandre Dgebuadze en waarschijnlijk Lucas van Foreest niet zouden spelen. Alexandere vanwege het 4NCL Open en Lucas vanwege een toernooi in Saint Louis dat op 5 november begint. Een enkeling (we noemen geen namen…) was het ontgaan dat Alexandre niet mee zou doen, en zodoende moet zijn voorbereiding van anderhalve dag maar een andere keer op het bord komen.

In dit seizoen heeft sponsor IntelliMagic shirts met de logo’s van LSG en IntelliiMagic ter beschikking gesteld, maar tijdens de 2e ronde bleken er maar een paar die shirts aan te hebben. Gelukkig kregen we nog shirt alert door op de wedstrijddag.

Nog een opmerkelijk puntje en ik citeer de website van EP:“…menen de kenners van de schaakcompetitie dat LSG ligt favoriet moet zijn…” De kenners menen ook dat “ligt” anders geschreven dient te worden…..

Bij aankomst bleken er meer mensen uit de vaste opstelling niet te spelen en zagen we Frans Cuijpers, Rafael Fridman, Mikhail Demidov en Pawel Piotrowski voor het eerst meedoen. De laatste twee waren voor mij onbekend en Edwin wist lange tijd niet wat voor rating Pawel had… Omdat de ledenlijst van de schaakverenigingen niet up to date en online in te zien is, kan een vereniging niet nagaan of leden inderdaad een maand van tevoren opgegeven zijn, zodat er rekening gehouden kan worden met invallers. Misschien een idee om dit in de toekomst anders te doen?

Dan de wedstrijd: na een uur of twee spelen zag het er op de meeste borden prima uit. Arthur op 1 stond een pion voor, Edwin had een kwaliteit meer en Pawel was afgeweken van de theorie, Martin had drie pionnen voor een verschrikkelijke ontwikkelingsvoorsprong, Michiel Bosman had ook veel meer ruimte in de Breyer Variant van de Maroczy, Mark was prima uit de opening gekomen tegen Friso Nijboer en Jan-Willem stond prima in een Open Spanjaard. Alleen bij Jelmer Jens, Casper, Predrag en mijzelf maakte ik me enigszins zorgen.

Edwin was als eerste klaar met wit. Zijn tegenstander was geen Poolse GM, zoals op Utrechtschaak werd beweerd, maar iemand met een bescheiden rating van 2017. Hij was ooit gestopt met schaken toen hij erachter kwam dat de grootmeester titel er niet inzat. Op zich een zeer verstandige gedachte!

Zwart deed een theoretisch kwaloffer in een Franse Tarrasch, maar verzuimde voort te zetten met 17..e5. Na 17…Df6 18.f4 Ph3 kon wil al winnen met 19.Lxh7, met al pointe: 17…Kxh7 18.Dd3+ Df5 19.Dxf5 exf5 20.Kg2 en wit wint het stuk terug. Edwin miste dit, maar bleef erg goed staan en won vrij soepel.

Jelmer stond in een Schots Vierpaardenspel onder (lichte) druk en verbruikte veel tijd. Toen wit echter besloot alle torens te ruilen, stond het ongeveer gelijk en na 27.f4 helemaal. Echter, onder tijdsdruk besloot Jelmer tot het foutieve 28…Dh5, wat een pion en de partij kostte.

Ik speelde tegen Jan-Willem van de Griendt een Winawer met snel Da5 en Da4. Na zijn 9e zet (9…b6) wist ik het niet precies meer, maar 10.c4 Pe7 11.Ld3 bleek nog door Caruana gespeeld te zijn. Er kwam een wat onduidelijke stelling op het bord, waarbij Jan-Willem het beter had kunnen doen met 14..Lxc4 en zeker 17…Lb5. Dit leidt tot een stelling met kwaliteit tegen een pion meer voor wit, maar zwart lijkt genoeg compensatie te hebben. Na het gespeelde 17..Pf5 18.Lxf5 exf5 19. Dxf5 staat wit gewonnen en dat deed ik dan ook op zet 27.

Jan-Willem stond zoals gezegd prima in een Open Spanjaard en had het op een paar momenten wellicht wat beter kunnen doen, maar onder tijdsdruk ging wit ten onder.

Martin offerde drie pionnen voor een verschrikkelijke grote ontwikkelingsvoorsprong, maar ging niet helemaal goed verder en Anna-Maja kon de boel keepen met 20…De8, met een onduidelijke stelling. Gelukkig voor Martin deed ze dat niet en Martin won daarna snel. Stand: 4-1

Mark kwam prima uit de opening tegen Friso, maar schoot helaas op zet op zet 18 een bok, die wit een dame tegen toren en paard opleverde, waarbij ook nog de zwarte damevleugelpionnen zwak bleken. Na nog lang spartelen won wit dan ook.

Michiel Bosman had dus ook veel meer ruimte in een Maroczy, waarbij beide spelers wel het verrassende 22…d5 overzagen, met een gelijke stelling. Zoals het nu ging, won wit een pion, kon het daarna op meerdere momenten afmaken, maar liet dat na. Zwart had nog een laatste kans met 45…Le6, speelde dat niet en verloor. Stand 5-2 en nog een half uit drie nodig…

Casper bereikte met zwart een ongeveer gelijke stelling, maar wit kon het wel blijven proberen. Uiteindelijk won wit een pion, en kwam er een 2 tegen 1 (op 1 vleugel) toreneindspel op het bord. Zwart kon dit met 62… Ke6 remise houden, maar koos 62…Ke5 wat verloor.

Dan Arthur, die het volgende zegt over zijn partij:

“De stelling na zet 12 hadden we allebei al eens eerder op het bord gehad. Daar speelde ik de nieuwe zet 13. Kb1, de loper laten slaan om met fxe3 te spelen. Dat had hij wel moeten doen want in de partij werd het snel veel erger. Belangrijk moment daarna: 22. Pxf6+ wint al een pion voor onvoldoende compensatie maar mijn 22. Pg3 Pa6 23. d5 is nog veel sterker, alles stort in bij zwart. Eindspel daarna zou totaal gewonnen moeten zijn en ging in het begin ook prima, alleen 38. b3 was heel slecht en geeft hem net de tijd om zijn stelling bij elkaar te houden. Daarna is het al ineens een stuk lastiger en toen ik daar ook niet de beste zetten vond kon hij met 46…Lh8 (voor mij een hele aparte zet maar Edwin zag hem in 5 seconden) ongeveer gelijk remise maken. In plaats daarvan pakte hij de pion op a3 en toen stond ik weer duidelijk beter wat ik uiteindelijk ook wist te winnen.”

Stand: 6-3 en winst!

Als laatste was Predrag bezig, die het na een wisselvallige partij nog lang probeerde een gelijkstaand dame-eindspel te winnen, maar helaas: remise! Eindstand: 3½-6½ en we delen de koppositie met 5 teams met allen 4 matchpunten.

Alle partijen zonder annotaties:


T
En Passant 2347 LSG IntelliMagic 2404
1. Rafael Fridman 2463 Arthur Pijpers 2473 0 1
2. Mikhail Demidov 2516 Casper Schoppen 2433 1 0
3. Pawel Piotrowski 2017 Edwin van Haastert 2435 0 1
4. Manuel Bosboom 2412 Predrag Nikolic 2576 ½ ½
5. Richard Vedder 2281 Michiel Bosman 2380 0 1
6. Friso Nijboer 2486 Mark van der Werf 2402 1 0
7. Anna-Maja Kazarian 2194 Martin Roobol 2235 0 1
8. Frans Cuijpers 2433 Jan-Willem de Jong 2440 0 1
9. Jan Willem van de Griendt 2332 Michiel van Wissen 2244 0 1
10. Henk Vedder 2336 Jelmer Jens 2425 1 0

 

Michiel van Wissen

3 reacties op “Shirt Alert!

  1. Hier nog het verslag van de tegenstander: https://www.schaaksite.nl/2018/11/04/pawel/
    Zoals al voorspeld, kwam weer het bekende gezeur over het gebrek aan spelers en de excuses waarom er allemaal weer nieuwe namen op het wedstrijdformulier stonden. Altijd leuk als je niet eens je teamgenoten kent…
    Zeker de moeite waard om even het potje van onze invaller na te spelen die toch een gerenommeerde speler van het bord beukt!

  2. shirt alerts, het webafstruinen voor EP spelers die ergens anders spelen, voorspellen hoe het verslag van de tegenstander er uit ziet. Het is een bijzondere (bijna) professionele organisatie aan het worden dat LSG 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*