Serieus potje vandaag

Wat leest hij nou?
Wat leest hij nou?

Het is een paar minuten voor aanvang. Ivan Sokolov loopt langs de tafels, werpt een blik op de naambordjes, kijkt dan even naar Edwin en zegt “Serieus potje vandaag” en loopt weer verder. Sokolov heeft gelijk. Het wordt een serieus potje vandaag. De topspelers uit St Petersburg hebben al plaatsgenomen. Als Jan komt aanlopen, reikt Svidler hem de hand. Jan neemt plaats en legt het boek van Pushkin naast het bord. Svidler kijkt nieuwsgierig, herkent de grote Russische auteur en stelt vast dat de psychologische oorlogsvoering al is begonnen. Het Russische team draagt dezelfde naam als een beroemd gedicht van Alexander Pushkin; MEDNYI VSADNIK betekent ‘bronzen ruiter’ en verwijst naar het standbeeld van Peter de Grote in St Petersburg. Al snel komt een gesprek op gang over de kwaliteit van de Duitse vertaling en de (on)mogelijkheid om überhaupt poëzie te vertalen. Het metrum leent zich goed voor een Duitse vertaling, betoogt Jan. Pushkin was ook een bewonderaar van Goethe, In enkele minuten lijkt het verschil van 200 elopunten verdwenen.

illuster-rijtjeOmdat zij gisteren nog hun pen moesten inleveren, verschijnen de meesten van ons zonder pen bij hun bord. Maar op de vraag waar hun pen is, reageert de wedstrijdleider verbaasd. Daar moeten ze toch zelf voor zorgen…? Gelukkig staat er op de wedstrijdleiderstafel nog een doosje met pennen. Deze wedstrijdleider weet in ieder geval hoofd- en bijzaken te onderscheiden.
De speelzaal is eigenlijk te klein. Als captain ga ik zo nu en dan maar even achter de tafel van de wedstrijdleiders zitten. Hier staan ook de naambordjes van de reservespelers. Gelfand, Wojtaszek, Van Ketel; het is al weer even gelden dat ik in één adem met spelers van dit niveau genoemd werd.

Al na een minuut of 20 komt Jan naar mij toe. Mag ik de zetten herhalen? Natuurlijk, zeg ik. Ik ga er vanuit dat Svidler dat toch niet zal toelaten. En daarnaast lijkt het mij niet reëel om in deze fase van Jan te verlangen dat hij op winst speelt tegen Svidler. De ene 2700 speler is de andere niet. Je wordt niet per ongeluk zeven keer kampioen van Rusland. Op het bord staat een bekende Spanjaard. Tf8-e8, Pf3-g5, Te8-f8, Pg5-f3. Svidler kijkt opzij naar de andere borden, zucht even en na een minuut of tien laat hij de stelling voor een derde keer toe. Jan waarschuwt de wedstrijdleider en de partij is afgelopen.
Jan verontschuldigt zich. Beetje laf. Ik antwoord dat dat best mag tegen een tegenstander van dit formaat. Als je zo’n opening kiest, wat verwacht hij dan van mij…, vervolgt Jan. Buiten de speelzaal vraagt hij waarom Svidler niet afweek. Deze antwoord dat hij dat weleens gedaan heeft, Jan kent de partij ongetwijfeld; wit kreeg toen een prettig plusje. Bovendien, Jan was er volgens Svidler de speler niet naar om snel remise te spelen. Jan beschouwt het als een compliment. De partij Sprenger – Palac uit de Kroatische teamcompetitie 2015 is Svidler blijkbaar ontgaan.

De klok van Arthur geeft inmiddels 1:40 aan, tien minuten meer dan waar we een kwartier geleden mee begonnen zijn. Op het bord staat een eindspel van twee torens en paard tegen twee torens en loper, voortgekomen uit een lange variant van het Frans. Misschien een heel klein minnetje voor zwart, maar in principe moet het houdbaar zijn. Tegen Dominguez, een speler uit de top 20 van de wereld, moet je dat nog wel even bewijzen.
Mark brengt een ruilvariant van het Slavisch op het bord. Maar van zijn plan om te gaan staan komt helemaal niets terecht. Al binnen enkele zetten raakt hij in de problemen en op zet 20 staat hij totaal verloren. Op de andere borden liggen er meer kansen. Edwin heeft een klein plusje en Michiel heeft in een omgekeerde Benoni een behoorlijke stelling. Jan-Willem heeft na de opening eenvoudig gelijkspel bereikt.

twee-noteboomgroten
herkent u de twee Noteboom groten?

Een paar tafels verder speelt Loek van Wely, in Zwitserse dienst dit jaar, tegen Kennemer Combinatie, de vereniging waarvoor hij in Nederland uitkomt. Tegen David Klein gaat het hard. Loek offert een pion en als David niet goed reageert gaat hij ten onder aan de vele dreigingen. Naast Loek, winnaar van het jubileum Noteboom in 2015, zit overigens nog een Noteboomgrote. Herkent u hem?
KGSRL begonnen met een 6-0 overwinning, neemt het vandaag op tegen Werder Bremen. Casper speelt remise tegen Thorben Koop, die vorige week nog met SISSA tegen LSG speelde. Naast hem ontstaat enige commotie als na 29 zetten tot remise wordt besloten. Volgens de regels mag dit immers niet. Er staan meerdere wedstrijdleiders rond het bord. Goormachtigh en zijn tegenstander kijken elkaar afwachtend aan. De regels zijn duidelijk. Pas na de 30e zet van zwart mag je remise aanbieden. Een eerder aanbod wordt beschouwd als hinderen van de tegenstander en aannemen wordt bestraft met een 0-0. De Sofia rules, geen remise overeenkomen voor zet 40 (hier: 30), zijn in mijn beleving overigens bedoeld om te zorgen dat het publiek ‘waar voor zijn geld’ krijgt. Het publiek moet in dit evenement dan wel thuisblijven, want in de speelzaal is het niet welkom. Gelukkig wordt de harde sanctie niet toegepast en wordt besloten dat de spelers nog enkele zetten moeten doen, waarna alsnog tot remise wordt besloten. KGSRL verliest de wedstrijd met 3,5-2,5. Bluebaum, ook al met SISSA actief tegen LSG vorige week, brengt de beslissing.

r2-jw-en-markMark speelt nog lang door, maar in de uitslag verandert er niets. Ook Michiel komt in de problemen. Al vroeg kiest hij voor Le7 waar Ld6 nauwkeuriger is. Misschien is dit niet beslissend, maar het gebrek aan controle over veld e5 breekt hem later toch op. Edwin heeft steeds een klein plusje; vermoedelijk had hij eerder Dg2-g4 en Pg3 moeten spelen. Nu is zwart op tijd met tegenspel op de damevleugel en resteert niets meer dan remise. Geen schande overigens, Matlakov is de nummer 50 van de wereld. Ook met hulp van Anish Giri en Shirov in de lobby van het hotel wordt na ruil van de torens niets concreets meer gevonden.
Jan-Willem speelt op het laatste bord tegen Khairullin, de enige man buiten de top honderd van de wereld. Hij heeft ‘maar’ 2630 en kwam vorig jaar ook al niet verder dan remise tegen Rudy. Maar hiermee doen we de goede man toch tekort. Natuurlijk is hij een zeer sterke grootmeester. Jan-Willem is echter niet onder de indruk, dirigeert zijn paarden naar de Koningsvleugel en offert er één om de stelling te openen. Zetherhaling is altijd mogelijk, maar Jan-Willem wil meer. En terecht. Als zijn tegenstander Ta2 speelt, schrikt hij echter. Gemist. Veld e2 is nu überdekt en opeens maakt Jan-Willem zich zorgen. De voortzetting met Te6-g6-g4! is achter het bord niet eenvoudig te vinden en even later worden alsnog de zetten herhaald.
Arthur is inmiddels in grote problemen gekomen. Hij zoekt met Le8-g6-d3 tegenspel, maar in de praktijk kan hij de loper in de verdediging niet missen. Wit komt nu met de a-pion wel over a4 en dreigt met de Koning naar binnen te lopen. Aan het eind zijn er vele winstwegen. Het kwaliteitsoffer van Dominguez is wel zo elegant.

Kortom, 4,5-1,5. Een half punt minder dan vorig jaar. Met name bij Jan-Willem had er zeker meer in gezeten. Hieronder de persoonlijke uitslagen en de partijen.

2440 LSG IntelliMagic (23) 1,5 4,5 Mednyi Vsadnik (4) 2697
2512 Sprenger, Jan Michael, Dr. 0,5 0,5 Svidler Peter 2742
2465 Pijpers, Arthur 0 1 Dominguez Perez Leinier 2752
2448 Van Haastert, Edwin 0,5 0,5 Matlakov Maxim 2691
2353 Bosman Michiel 0 1 Rodshtein Maxim 2696
2412 Van Der Werf, Mark 0 1 Fedoseev Vladimir 2673
2447 De Jong, Jan-Willem 0,5 0,5 Khairullin Ildar 2630

1 reactie op “Serieus potje vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*