Senior moments doen LSG6 de das om

Dit keer was Gregor op het laatste moment verhinderd maar onze jeugdspeler Tobias Persson(14 jaar) wilde wel invallen waarvoor hartelijk dank. (Verslag door Luuk Hoogeveen)

In de basisopstelling heeft Voorschoten3 zo’n 150 punten(ik typte eerst pinten Glimlach) per bord meer dus we waren niet favoriet ondanks dat in Voorschoten´s verslag van de eerste ronde stond: “De tweede ronde op 6 november spelen we ook thuis tegen favoriet LSG 6”. De top van Voorschoten heeft een rating van 1800+ maar hun staart is dan weer een stuk lager vandaar dat we een tactische opstelling zouden neerzetten met onze staart tegen hun top in de hoop dat we aan de lage borden de volle punten zouden binnenhalen en in het middensegment nog wat punten erbij konden sprokkelen om zo tot een gelijkspel te komen.

Normaal speelt Voorschoten in een zaaltje naast een kerk maar dit keer speelden we in de kerk zelf. Fraaier dan een of ander betonnen buurthuis of denksportcentrum! Gaandeweg begon ik het positief in te zien want op een andere manier dan bedacht leek het er gedurende de dag toch op dat onze strategie zou uitbetalen. Moritz stond prima op bord 1, Ryanne had na pionachterstand in de opening een remisestand op het bord, Jeroen stond een pion voor, ik stond een kwaliteit tegen pion voor, Paul en Tobias hadden een plus en bij Frank leek remise een normale uitslag. Stanley stond helaas een stuk achter maar de rest hoefde in ieder geval niet te verliezen en als alles onze kant zou opvallen zouden we nog winnen ook!

Tja toen had ineens een groot deel van het team last van concentratieverlies. Jeroen had nog een tweede pion gewonnen maar in een “moment of seniority” liet hij een pion van zijn tegenstander doorlopen, Paul die inmiddels een pion was voorgekomen, Frank en Tobias hadden alle drie ook een senior moment -ergens raar om dat over een junior te schrijven- en gaven in het eindspel een pion weg. Daarnaast vond Moritz niet het goede plan. Het resultaat 6-2 verlies. Jammer de 4-4 had er echt wel ingezeten.

Nog wat borddetails
Bord 1 (Moritz)
Via een Najdorf-volgorde kwam ik in een Scheveningen-variant met pionnen op g5 en h5 en een paard op d5. Zwart heeft een slechte loper die op f8 is gestrand waardoor zwart ook niet kon rokeren. Zie diagram

Hier sloeg zwart op d5 en helaas nam ik met de pion terug waarna zwart met Le7 en Tf4 pion g5 veroverde. Daarnaast activeerde het zijn loper en kon hij nu kort rokeren en had ik geen compensatie voor de pion. De hogere rating van mijn tegenstander kwam daarna tot uiting en na nog een paar mindere zetten werd het echt een verloren positie.

Bord 3 (Ryanne)
Mijn tegenstander kwam sterk uit de opening. Ik kende de opening in grote lijnen wel maar niet de variant waar we in belandden. Hierdoor kwam ik al gauw een pion achter te staan. Voor de pion had ik echter wel compensatie want ik kwam met een ruime ontwikkelingsvoorsprong uit de opening en kon druk zetten op de damevleugel. Op zet 16 kon ik geïsoleerde a- en c-pionnen bij hem creëren en ik ging daar mijn spel op richten. Mijn strategie was succesvol want uiteindelijk won ik de pion weer terug. In de kritieke stelling maakte mijn tegenstander een rekenfout en kwamen we in een gelijkwaardige stelling terecht. Uiteindelijk werd remise overeengekomen.

Bord 5 (Luuk)
Na een Siciliaanse opening die in het Frans overging werd het daarna een reversed Konings-Indiër waarbij ik 2 tempi meer had dan in een gewone Konings-Indiër. Eentje omdat ik dit nu met wit kreeg en eentje omdat zwart e7-e6-e5 speelde. ik speelde het niet helemaal nauwkeurig maar op zet 16 bereikte we deze stand

Hier speelde zwart 16 … b5 maar na 17. Pd5 Lxd5 18. exd5 Pe7 19. d6 Dxd6 20. Lxa8 Txa8 was die de kwaliteit kwijt voor een pion en verloor snel de partij.

Bord 6 (Paul)
In de wedstrijd tegen Voorschoten 3 mag ik het tegen Tristan Maas opnemen, waarbij de ruilvariant van het Franse thema op het bord komt.

Rond de 20e zet lijkt er een zetherhaling op het bord te komen omdat ik ook niet van plan ben gekke dingen te gaan doen, waar mijn stelling voor mijn gevoel in orde is. Tristan gaat de stellingen op de andere borden beoordelen en beëindigd het streven naar zetherhaling. Het is een inleiding naar een fase waarbij ik een pion weet te winnen, na 30. Te1

Pion a3 wordt gewonnen, maar in het vervolg wordt het winstplan beïnvloed door de gedachte ‘ik moet het niet verknallen’. Hierdoor kies ik een winstplan dat vastloopt en waarmee de pion weer teruggevorderd wordt.
Nu volgt er wel zetherhaling met eeuwig schaak om de partij na 40 zetten in remise te laten eindigen.

Bord 8 (Frank)

Potremise. Computer geeft 0.00. Maar ik vond het tijd voor een blunder en speelde Ph5.

Voorschoten 3

LSG 6

Both, G.P. (Gert) 1789 Branco, M. (Moritz) 0 1 – 0
Gerritsen, C.W.A. (Chris) 1751 Bingen, S.S.R. (Stanley) 1191 1 – 0
Corneth, H.J.M. (Bert) 1801 Turenhout, R.L. (Ryanne) 1537 ½ – ½
Zoet, J. (Jelle) 1600 Peper, J.P.C. (Jeroen) 1596 1 – 0
Boer de, R.M. (Ruurd) 1724 Hoogeveen, L. (Luuk) 1550 0 – 1
Maas, T. (Tristan) 1479 Koks, P.W. (Paul) 1541 ½ – ½
Ven van der, C. (Christine) 1428 Persson, T. (Tobias) 947 1 – 0
Dijkhuijsen, T. (Thomas) 1289 Cools, F.G. (Frank) 1536 1 – 0
1608 1414 6 – 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*