Schat, de Audi is er!

Meestal is dat een heugelijke mededeling. In dit geval echter niet. Voor de vierde keer nul punten… We waren dichtbij een punt maar op het laatste moment werd een zeer goed staande stelling ineens een nul.

Hieronder de partijen gerangschikt op bordvolgorde.

Bord 1 Rob Uittenbogaard – Kobe Smeets
(Tekst van Luuk) Rob kreeg Konings-Indisch tegenover zich. Ruilde op f5 waarna zijn tegenstander de torens op de g-lijn kreeg. Rob had echter ook nog geen tegenspel op de damevleugel waardoor ik er een hard hoofd in had dat Rob dat nog zou gaan redden. Op de een of andere manier is het hem toch gelukt om tegenspel te creëren maar dat voltrok zich jammer genoeg buiten mijn gezichtsveld. Wel had ik in de gaten dat er nog steeds werd doorgespeeld dus dat was op zich goed nieuws. Toen Rob naar me toe kwam met de vraag of die remise mocht aannemen leek het erop dat we minstens één punt mee naar huis zouden nemen en dus mocht die dat accepteren

Bord 2 Polle van Arendonk – Paul Koks
Ik mag het met de zwarte stukken opnemen tegen een van de Nederlandse kampioenen in zijn leeftijdscategorie. Er komt een Najdorf op het bord met 6.f4. Aanvankelijk pak ik dit goed aan, maar pak vervolgens te vroeg op f4, in plaats van eerst door ontwikkelen. Tegen spelers van het kaliber dat tegenover me zat een aanpak met op termijn fatale gevolgen. Waar hij de meeste zetten a-tempo uitvoerde lukte het niet om duurzaam tegenspel te bieden. Na afloop van de partij was Polle de volledige partij aan het opdreunen tegenover zijn moeder in het tot kantine gepromoveerde naastgelegen lokaal.

Bord 3 Frank Hordijk – Mark Schoonhoven
Waar ik de vorige keer als laatste van ons team nog speelde was ik nu als eerste klaar. Op bord 3 trof ik een tegenstander die het aangenomen Benko gambiet goed aanpakte. In korte tijd werden er 11 zetten gespeeld en maakte ik op zet 14 een geweldige blunder. Met de kenmerkende druk op a en b pionnen dacht ik dat ik Lc4 met b3 kon weg jagen en daarna pas Tb1, maar Lc4 kan gewoon op b3 slaan want Lc1 blokkeert de verdediging van Ta1 en erger nog Dc2 en Td1 staan ook aangevallen. Daarna is het snel over 0-1.

Bord 4 Gertjan van Manen – Luuk Hoogeveen
Mijn tegenstander stelde zich tegen mijn Konings-Indisch op met Pf3, e3 en Ld3 en toen ik e4 mocht spelen leek er geen vuiltje aan de lucht. Een stuk meer voor een pion maar de stelling was behoorlijk dichtgeschoven en het duurde lang voordat ik met dat stuk meer wat kon uitrichten. Net toen ik nog meer kon gaan oogsten had ik een seniormoment en gaf ik dat stuk weer weg. Voor twee pionnen dat wel dus nog steeds een pion voor waarbij mijn tegenstander een zeer zwakke geïsoleerde pion had. Toen die er uiteindelijk ook vanaf ging kon ik met mijn pionnen naar de overkant doorstomen en gaf mijn tegenstander op.

Bord 5 Ryanne Turenhout – Koen Aubel
Ik kwam goed uit de opening met het Londen systeem en kon een goede aanval opzetten. Mijn tegenstander speelde passief en daardoor kon ik gewoon mijn gang gaan en mijn stukken goed opzetten. Helaas in mijn berekeningen dacht ik dat een loperoffer op h6 niet helemaal zou kunnen werken maar achteraf zegt Stockfish dat het makkelijk had gekund (ik stond +7!). Mijn tegenstander probeerde nog binnen te komen met zijn dame op a2 maar daar had ik niet bang voor hoeven te zijn en ik had gewoon door moeten gaan met de aanval. Helaas speelde ik de dame terug naar c2 en dat leidde tot een gedwongen dame-ruil. Hierna gingen we vlot het eindspel in waar ik ook beter stond en ik won een kwaliteit. Echter ruilde ik de torens af en hierdoor kon mijn tegenstander zijn pion tot dame promoveren. De zet Pa4 had ik namelijk gemist, deze blokkeerde mijn toren waardoor ik a1 niet meer kon dekken. Al met al wel een leuke partij met veel kansen en aanvallend spel, volgende keer moet ik nog aanvallender spelen en meer op mijn intuïtie vertrouwen!

Bord 6 Anouk Ubbink – Peter Sonneveldt
(Tekst van Luuk) Van Peter zijn partij heb ik niet veel meegekregen. Alleen dat Peter op een gegeven moment vroeg of die remise mocht aanbieden. Gezien de stand op de borden waarbij Frank al verloren had, Paul zeker zou verliezen en Rob heel slecht stond besloot ik dat er moest worden doorgespeeld. Helaas verloor Peter.

Bord 7 Gregor Waskowsky – Daan Aubel
Geen goede partij vandaag. Ik schaakte tegen Daan Aubel, acht jaar oud. Er kwam een Hollandse partij op het bord. Daar bakte ik werkelijk niks van. Mijn tegenstander stond volgens Stockfish op plus acht. Ik ging tijdens de partij ervan uit dat ik snel zou verliezen. Daan speelde voor een jongen van acht stabiel en redelijk consequent en ik voor een man van vijfenvijftig ronduit slecht. Het enige wat mij nog restte was trucjes in de stelling te vlechten. En toen er behoorlijk wat verschillende varianten denkbaar waren in een combinatie, koos Daan voor de verkeerde afwikkeling waardoor ik met remise en een blauw oog wegkwam. Brrr …

Bord 8 Laura Schoonhoven – Chiel Kuiper
Een jeugdspeelster Laura Schoonhoven (rating 1229) was mijn tegenstandster, geen hoge rating, maar toch altijd oppassen met jeugdig talent. Ze opende met e4, ik verdedigde met ‘de leeuw’. Kwam al snel beter te staan en kon haar witte loper insluiten en slaan op c4. Ze koos toen voor een de lange rokade en probeerde met pionnen op de h- en g-lijn en torens erachter mijn koning te bestormen. Die aanval werd afgeslagen door veel te ruilen en uiteindelijk had Laura slechts de koning op g4 en ik de koning op f7 met twee pionnen op h6 en g6. Gewonnen stand dus, maar ze gaf niet op, hoopte waarschijnlijk op pat. Na promotie op de g-lijn gooide zij haar koning om. Ik was niet echt tevreden over mijn partij, had het in middenspel beter kunnen doen.

Magnus Leidsche Rijn 2

LSG 7

Smeets , K. (Kobe) 1552 Uittenbogaard , R. (Rob) 1556 z-w ½ – ½
Arendonk van, P. (Polle) 0 Koks , P.W. (Paul) 1582 w-z 1 – 0
Schoonhoven , M.R. (Mark) 1411 Hordijk , F. (Frank) 1544 z-w 1 – 0
Manen van, G. (Gertjan) 1224 Hoogeveen , L. (Luuk) 1543 w-z 0 – 1
Aubel , K.C.S. (Koen) 0 Turenhout , R.L. (Ryanne) 1447 z-w 1 – 0
Ubbink , A.M. (Anouk) 1162 Sonneveldt , P. (Peter) 1489 w-z 1 – 0
Aubel , D.H.J. (Daan) 0 Waskowsky , G. (Gregor) 1488 z-w ½ – ½
Schoonhoven , L.J. (Laura) 1229 Kuiper , M. (Machiel) 1486 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1316 Gemiddelde Rating: 1517 5-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*