Schaken voor huisvrouwen ?

Jan was na afloop van zijn partij niet te spreken over zijn spel, dat hij typeerde als schaken voor huisvrouwen. Ik was later op de avond niet te spreken over zijn manier van noteren. Maar het team was wel heel blij met zijn uiteindelijk zwaar bevochten remise. Het halfje leverde LSG IntelliMagic namelijk voor het eerst in drie seizoenen een overwinning op SISSA op. Na twee nederlagen met minimale cijfers werd het nu een zege met minimale cijfers. Daarmee blijft LSG IntelliMagic in de race om het kampioenschap.
Overigens was ook ondergetekende voor en tijdens de wedstrijd niet op z’n scherpst (misschien wordt het toch tijd voor mijn “pensioen”). Zo was door mij vooraf voorspeld dat er waarschijnlijk maar 2 GM’s bij SISSA zouden worden opgesteld en had ik ook tijdens de wedstrijd nog het idee dat “wij” op papier een iets hoger gemiddelde rating hadden. Beide natuurlijk onjuist. Ook had ik door tijdgebrek te laat op een genereus aanbod voor tien live borden, inclusief bediening daarvan, gereageerd. Kortom scherp is anders. Gelukkig had het geen invloed op het team, dat er eens goed voor ging zitten. Het resulteerde in een ruim vijf uur durende wedstrijd, spannend tot de laatste zetten. Dat er dientengevolge na afloop meer zetten dan te doen gebruikelijk moesten worden ingevoerd zie ik maar als terecht strafwerk.
Er was nog iets opvallends op te merken aan het treffen tussen LSG Intellimagic en SISSA. Terwijl bij diverse wedstrijden in de meesterklasse zelfs spelers met een rating onder 2000 worden opgesteld, liepen hier “reserves” als IM Demre Kerigan, IM Floris van Assendelft en IM Jan Willem de Jong rond als supporter!
Het duurde afgelopen zaterdag lang voordat er wat duidelijkheid op de borden verscheen. Na ruim twee uur spelen leek alleen bij Mark en Jan snel een beslissing te gaan vallen. Bij Mark viel die ook. Na de opening was hij terecht gekomen in een iets minder staand dubbel toreneindspel. Tegen mindere goden wellicht nog remise te houden, maar door Jorden van Foreest werd hij pijnlijk op de zwaktes in zijn stelling gewezen. De snelle beslissing bij Jan bleef echter uit.
Vlak voor de opgave door Mark was overigens Predrag al remise overeen gekomen. Met zwart had hij geen kansen gegeven aan, dan wel gekregen van, zijn ongeveer gelijkwaardige tegenstander Matthias Bluebaum. (Kleine) kansen waren er waarschijnlijk wel geweest voor Casper Schoppen. Wellicht had hij tegen Nick Maatman met een wat rustiger opbouw meer kunnen halen uit zijn pionnenfront op de koningsvleugel, nu werd snel naar remise afgewikkeld.
De problemen voor “de onzen” werden vergroot toen ook Eelke tot overgave werd gedwongen. Een vrijpion in het centrum zorgde voor onoverkomelijke problemen.
Jelmer zorgde voor een welkome oppepper. Tegen Ilja Zaragatski was hij steeds meer onder druk komen te staan. Een kwaliteitsoffer in de tijdnoodfase deed de kansen keren. Misschien is na Dxd6 nog iets te proberen met Le5, maar Jelmer koos, na zo lang onder druk gestaan te hebben en met weinig tijd op de klok, denk ik terecht voor een puntendeling door zetherhaling.
Kort voor de tijdcontrole verkleinde Michiel de achterstand tot één punt. Hij voerde langzaam de druk op Zyon Kollen op, die uiteindelijk fors de fout in ging: 2,5-3,5
Hoewel we nog altijd tegen een achterstand aankeken begon hoop op het halen van tenminste één matchpunt te gloren. Arthur stond volledig gelijk (en maakte inderdaad ook snel daarna remise), Rudy en Edwin hadden goede kansen had ik het idee. Alleen Jan was enigszins in problemen gekomen.
Dat Rudy goede kansen had bleek zacht uitgedrukt. Al op zet 42, twee zetten na de tijdcontrole, haalde hij het volle punt binnen. Veel langer duur de strijd bij Edwin en Jan.
Edwin had afgelopen week weinig tijd gehad om zich goed voor te breiden en was in een variant gekomen die hij wel nader had willen bekijken, maar waar hij dus net niet aan toe was gekomen. Het heeft uiteindelijk zeker geen negatieve invloed op de uitslag gehad. Ik heb de partij nog niet nader bekeken en kan ook niet zeggen of er kansen gemist zijn door een van de spelers. De partij is in elk geval zeker het naspelen waard. Dat zelfde geldt ook voor de partij van Jan en dan speciaal voor twee fases in zijn partij : Is zijn offer op zet 26 correct of moet hij anders voortzetten en ook zijn toreneindspel, waarvan ik helaas de zetten tot op heden niet heb kunnen reconstrueren.

  LSG IntelliMagic 2426 SISSA 2436
1. GM Predrag Nikolic 2622 GM Matthias Bluebaum 2618 ½ ½
2. IM Edwin van Haastert 2447 Lucas van Foreest 2350 1 0
3. IM Jelmer Jens 2386 GM Ilja Zaragatski 2499 ½ ½
4. Casper Schoppen 2297 FM Nick Maatman 2325 ½ ½
5. IM Mark van der Werf 2409 GM Jorden van Foreest 2615 0 1
6. IM Jan Sprenger 2514 FM Ivo Maris 2338 ½ ½
7. IM Eelke Wiersma 2346 IM Nikolas Lubbe 2485 0 1
8. IM Rudy van Wessel 2405 FM Hing Ting Lai 2417 1 0
9. IM Arthur Pijpers 2480 IM Thorben Koop 2412 ½ ½
10. FM Michiel Bosman 2352 FM Zyon Kollen 2296 1 0

18 reacties op “Schaken voor huisvrouwen ?

 1. Schaken voor huisvrouwen is natuurlijk een knipoog naar Karel van der Weide. Een opmerkelijk individu – Amsterdammer in dienst van Rotterdam – dat na jarenlang mopperen toch ook van LSG is gaan houden.

  In 2009 bracht bovennoemde GM het boek ‘Schaken voor huisvrouwen’ uit. Twee LSG’ers bezitten een gesigneerd exemplaar van dit controversiële boek.

  Op bol.com twee recensies:
  [1] – Vol afschuw heb ik het boekje gelezen van Van der Weide, ‘Schaken voor huisvrouwen’. Van der Weide noemt zich schrijver, maar het boekje is eigenlijk een schrijfsel van een gefrustreerde schaker. (*)

  [2] – Hoera, hoera! Een prachtig boek. (*****)

  • Gefeliciteerd met de mooie overwinning. Meende dat er vrijdagavond het gerucht ging dat dit schouwspel live te volgen zou zijn op het Internet maar ik kon de link niet vinden evenals het feit dat er op de website van lsg toch ook niet al teveel ruchtbaarheid aan deze wedstrijd werd gegeven. Wellicht een verbeterpunt voor een volgende keer?

   • Ik vind ook dat we de live-borden meer moeten gebruiken. Dat gerucht zal vermoedelijk niet meer dan een suggestie geweest zijn. Mocht iemand behoefte hebben om een PR rol te vervullen bij LSG, ik heb voor het Noteboom ook nog een vacature.

   • De teamleider vertelde mij woensdagavond nog met grote stelligheid dat alle 10 borden op live-borden gespeeld zou worden. Is kennelijk , om wat voor reden dan ook, niet gelukt

 2. Gefeliciteerd heren, belangrijke overwinning om in de top mee te blijven draaien! Het zal komende zaterdag verdacht rustig zijn in het dsc.

 3. Klopt en aangepast. Toch goed om te zien dat de spelers van het eerste ook goed op de partijen van de teamgenoten letten.

 4. Ik ben een van de slachtoffers van het “boek” ‘Schaken voor huisvrouwen’ van Van der Weide. Het is op afstand het aller aller aller slechtste dat ik ooit heb gelezen. Enkel en alleen uitgelezen om dat met zekerheid te kunnen stellen.
  Voor mensen die voor zwaarder staffen zijn: verplicht criminelen tot het lezen van het “boek”.

 5. Edwin bracht een winnende wandelende huisvrouw naar g6, die daar flink aan het huishouden was. En dat alles met een knipoog. Mooie pot!

  • Thanks! Ik had het mezelf – en het team – wel wat makkelijker kunnen maken als ik geen 31.Tf4?? had gedaan. Deze zet geeft direct al mijn voordeel weg. Ik had hier meteen kunnen winnen. Anybody?

   • Edwin,

    Na 0 seconden nadenken zou ik e5, Pe4, Pf6 willen voorstellen. Maar dat kan ook volledige onzin zijn.
    Ik dacht zaterdag bij elke zet dat je nu wel eens e5 zou gaan spelen.

    Eelke

    • e5 dringt zich erg op inderdaad, ik wilde er gisteren al een opmerking over maken maar kon me toen nog inhouden. waarom deed je die niet? 🙂

    • Dat dacht ik ook bij ongeveer elke zet. Maar het is nu pas echt heel goed omdat 31…Txe5 faalt op 32.Dxf8+ met mat. Ik was een beetje afgeleid omdat ik alleen rekening had gehouden met 30…Pg7 (ipv 30…Dd8) waarna Tf4-h4 vrijwel winnend was. Toen hij geen Pg7 ging ik er – onterecht – vanuit dat Tf4 hier ook wel zou winnen. Toen hij a tempo met 31…f6 antwoordde, besefte ik wel dat ik opeens in de problemen zat.

   • Edwin, gezien het vervolg in de partij en jouw toelichting krijg ik het vermoeden dat 31.Tf6 wel eens goed kan zijn. De toren kan immers niet geslagen worden.

 6. Ik heb de partij van Edwin inmiddels in de computer gegooid en weet nu dus het antwoord. Humoristisch vind ik dat na 31.Tf4?? zwart later ook blundert met 40…Tf4??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*