Schaken met de Kosmos

Al mijn kasten puilen al uit, maar dit cadeau krijgt een ereplaats: Het Boek met alle Antwoorden. Want geloof het of niet, dit gaat mijn leven veranderen. Sterker nog, het kan nu niet meer misgaan.

Die garantie kreeg ik van de goede vriendin die mij dit boek heeft gegeven. Voor wie het niet kent, het principe is simpel. Worstel je met een belangrijke levensvraag? Stel hem hardop aan het boek, en open het op een willekeurige pagina. Dan krijg je antwoorden als: ‘Absoluut!’ Of: ‘Het is niet aan te raden.’ Of, in twijfelgevallen: ‘Ik zou er nog even over nadenken.’

Een rechtstreekse verbinding met de Kosmos, zei mijn vriendin. Want hoe vaak had zij niet het antwoord gekregen waar zij al tijden naar op zoek was? Sterker nog, het boek had haar steun gegeven bij belangrijke live events, zoals het al dan niet dumpen van vriendjes en de keuze voor het juiste bankstel.

Zo’n cadeau hakt er natuurlijk in, en de rest van de avond ging op aan discussies. Want wie zouden hier niet allemaal van kunnen profiteren? Helpt het Boek bestuursvoorzitters bij het op koers houden van hun multinationals? En het ECB bij het bepalen van de Europese rentetarieven? En biedt het therapeuten handvatten om nu eindelijk eens met antwoorden te komen, in plaats van met vragen?

Schaaktoernooien
Maar het allerbelangrijkste zijn we die avond vergeten. Is zo’n lijntje met de Kosmos ook nuttig voor ons schakers? Wat als het Boek met alle Antwoorden net zo goed presteert als onze mobiel? Moet het dan tijdens toernooien worden verboden?

Omdat wetenschappers dit onderzoeksveld tot nu toe hebben laten liggen, doe ik hier mijn eigen experiment. We gaan terug naar zaterdag 11 mei. LSG 2 was in de race om het kampioenschap, en dus was iedere partij belangrijk. Ikzelf kwam niet verder dan remise, en de centrale vraag van dit artikel luidt: had ik dat resultaat met het Boek in mijn handen kunnen verbeteren?

Hier zie je de stelling na de 28e zet in de partij Peter Passenier – Michiel van Woerden. Zwart heeft net 28… Dg8 gespeeld, en ik besteedde aardig wat tijd aan het doorrekenen van 29. Pf6+. Na 29… gf6: 30. ef6: wint wit het stuk terug, en h6 blijft zwak. Maar al die tijd knaagde de onzekerheid: heeft wit in de diagramstelling niets beters? Dus die vraag legde ik voor aan het Boek.

Best spannend, zo’n eerste keer. Geheel volgens de instructies wreef ik een tijdje over de zijkant van de pagina’s. En ik wachtte – volgens diezelfde instructies – tot ik het gevoel had dat dit echt het juiste moment was. Toen sloeg ik het boek open. En de Kosmos kwam met het volgende antwoord:

‘Eerbiedig de regels.’

Toegegeven, dat biedt houvast, want het elimineert kandidaatzetten als 29. Tg7:+. Maar toch… het is niet zo concreet als de aanbeveling van Komodo: 29. Th3!

De dreiging 30. Pg7: is zo’n beetje winnend, want op 29… Lf8 komt 30. Lh6:

We maken het iets gemakkelijker: hier zie je de stelling na 32… Tf8. Mijn hart ging hier sneller kloppen, want het team stond met 4-1 voor. Hoe mooi zou het zijn als ik het beslissende matchpunt zou scoren met 33. Lh6: Dh6: 34. Tf8:?

Doen dus? Ik legde het weer voor aan het orakel. En dit was wat ik doorkreeg:

‘Binnenkort kom je achter alles wat je moet weten.’

Binnenkort, dat is waarschijnlijk na 33. Lh6:? Tf3:. Volgens Komodo is het nog niet helemaal gewonnen voor zwart, maar of mijn teamgenoten me spontaan op de schouders hadden genomen, dat valt te betwijfelen.

Oké, nog één kans voor de Kosmos. Hier is het eindspel dat ik niet wist te winnen, en op dit moment dacht ik na over 45. b4. Mijn idee was om na 45…, c5 46. dc5: bc5: 47. b5 een verre vrijpion te creëren. Gecombineerd met de h- en g-pionnen zou dat snel moeten winnen.

Echter, ik deed het toch maar niet. Want hoe zat het met 45. b4, b5? Oké, na 46. a5 is zwarts meerderheid volkomen immobiel, maar ik was bang om alles vast te leggen op de kleur van mijn Loper. Ten onrechte: volgens Komodo wint wit gemakkelijk.

Nogmaals, wat als ik het Boek had kunnen raadplegen? Wel, in eerste instantie reageerde de Kosmos wat kribbig (‘Dit is niet het juiste moment om nog meer te vragen’), maar misschien had ik niet genoeg gewreven. Dus concentreerde ik me voor 100% op de vraag, en wachtte zeker 2 minuten op het juiste moment. En wat de Kosmos toen met me deelde, was het volgende:

‘Vraag het aan je moeder.’

Tot zover mijn onderzoek. Natuurlijk, er zijn nog veel meer gecontroleerde experimenten nodig voor we kunnen komen tot een definitief oordeel. Maar mijn voorlopige conclusie is dat Het Boek met alle Antwoorden op schaaktoernooien gewoon kan worden toegestaan.

PS: Natuurlijk heb ik de Kosmos ook uitgehoord over de toekomst van onze vereniging. Fantastisch dat we nog een jaar in het Denksportcentrum mogen blijven, maar hoe gaat het verder in 2021? Blijft schaken bij LSG ook dan een indoor-aangelegenheid, of gaan we toe naar een permanent Kroeg & Lopermodel?

Ik weet niet of het bestuur het Boek al heeft geraadpleegd. Maar dit is wat de Kosmos hierover heeft te zeggen:

‘Misschien.

Dat kan het bestuur dus als input meenemen.

2 reacties op “Schaken met de Kosmos

  1. Bedankt Peter!
    Nu de hamvraag: Heeft het boek bestaansrecht? Zou je die nog even aan het boek zelf willen voorleggen?

  2. Sorry Q, ik zie nu pas je reactie. Goede vraag! Het boek zegt: ‘Tel tot tien en vraag het dan nog eens.’ Dus het kan een lange discussie worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*