Scenes from a Scottish restaurant

(Door Mark van der Werf)
Zaterdagavond 3 februari ging LSG IntelliMagic uit eten. Jelmer, die altijd het restaurant kiest, had deze keer zijn oog laten vallen op een Schots restaurant. Velen van ons waren nog niet eerder in een Schots restaurant geweest en zeker niet in Nederland. Het restaurant heet Hielander, staat in Alkmaar en er staan onder andere haggis en cranachan op het menu. De Schotse eigenaar wist te melden dat cranachan alleen eind januari, begin februari wordt gemaakt ter gelegenheid van de geboortedag van de Schotse dichter Robert Burns. Wel vreemd, want frambozen zijn een belangrijk ingrediënt en de winter is juist niet het frambozenseizoen. Hoe dan ook was Jelmers timing prima en smaakte het uitstekend.

Het restaurant beschikte ook over een indrukwekkende collecte whisky’s, Schotse uiteraard. De foto laat maar een klein deel ervan zien.

Tijdens het eten ging het over Ajax-PSV en onze avonturen eerder die dag. Michiel was niet bij het eten aanwezig, maar had al eerder een samenvatting van zijn partij gegeven: “Ik liet mij ineens mat zetten.”

Raoul vertelde dat hij was weggepromoveerd uit het tweede. Dat was een doorslaand succes, want na een ‘lange rokade’ in LSG 2 won hij soepel in het eerste. Het kritieke moment was de stelling na 24.Dc1:

Zwarts enige zet is hier 24…Pc5 met de bedoeling het paard op h3 af te ruilen. Na 24…Dd8? speelde Raoul 25.Dh6 gevolgd door 26.Pg5 en twee zetten later gaf zwart op.

Jelmer had naar eigen zeggen niet zoveel gaten in zijn stelling als gewoonlijk in het Hollands, maar het stellingsbegrip van grootmeester Reinderman, die deze opening ook met zwart speelt, bleek een onoverkomelijk probleem.

Andreas meldde dat hij weer het standaard recept had gebruikt: een zeer solide opening spelen, duidelijk voordeel bereiken en vervolgens naar een gelijke stelling afwikkelen. Deze keer bleek de computer de slotstelling nog voordelig te vinden.

Wit kan hier namelijk met 31.Da4 in het voordeel blijven.

Rudy vond zijn partij “Tja, ja, speculatief. Ik bracht een kwaliteitsoffer. Daarvoor kreeg ik een pion op c3 en een beter gecoördineerde stelling.” En inderdaad, de stelling na 14.Dxa8 is prima voor zwart.

Rudy weet daar altijd wel raad mee en kwam huizenhoog gewonnen te staan. “Op een gegeven moment had ik vier pionnen voor de kwaliteit, maar na twee misperen werd het nog even lastig.” Het dame-eindspel met vier pluspionnen leverde uiteindelijk weinig problemen meer op.

Thomas werd verrast doordat zijn tegenstander in het Frans de witte pionnenketen met f6 ging aantasten voordat er een witte pion op e5 stond:

Dit is de stelling na 10.Pa4. Hier speelde zwart 10…f6. Over profylaxe gesproken! Wit kan nu voordeel bereiken met 11.c4. Wit ontwikkelde in plaats daarvan rustig verder, wat ook prima was. Om zijn tegenstander tegemoet te komen speelde Thomas alsnog e5, maar dat bleek uiteindelijk te veel van het goede.

Jan-Willem wist te melden dat hij nog nooit tegen zo’n lange tegenstander had gespeeld. Het ging hem in ieder geval goed af.

Dit is de stelling na 23.Dxb3. Jan-Willem speelde nu 23…Dd6, waarna wit met 24.Pd4 de stelling in evenwicht kan houden. Er volgde echter 24.Tfd1? e5. In het vervolg speelde Jan-Willem zijn tegenstander weg.

De schrijver van deze tekst had eindelijk weer eens wit gekregen, maar ging daar slordig mee om. Zijn tegenstander had rond zet 30 groot voordeel toen die verrast werd door een truc:

Dit is de stelling na 32.La3. Na 32…Dc6 staat zwart gewonnen, maar in plaats daarvan volgde 32…Td3??, waarna het ontluisterende 33.Dxe5! volgde. Een welkome meevaller.

Edwin liet tijdens het diner weten, dat hij blij was dat hij in een lopereindspel terecht was gekomen, nadat zijn koning ernstig in de problemen was. Het idee dat dat eindspel remise was bleek een dag later bij de computeranalyse toch niet te kloppen.

Dit is de stelling na 36…Ke7. Hier speelde wit 37.a4, de enige normale zet, die niet wint.

Arthur vertelde dat hij al snel een pion en een uur voor stond. Het punt kwam snel en overtuigend. De slotstelling doet pijn aan de ogen:

Kortom, een zeer geslaagde maaltijd, die naar meer smaakt. De volgende ronde staat Libanees op het menu.

 

 
Rating
 
Rating
Konijn, R. (Rob) 2118 Pijpers, A. (Arthur) 2428 0 – 1
Liempt van, M. (Michael) 2164 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2439 ½ – ½
Bakker, T. (Tycho) 1934 Werf van der, M.J. (Mark) 2410 0 – 1
Geerke, D. (Daan) 2068 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2395 0 – 1
Rover de, Y.H. (Yong Hoon) 2309 Willemze, T. (Thomas) 2360 1 – 0
Agter, F. (Frank) 2257 Wessel van, R.W.B. (Rudy) 2337 0 – 1
Ruiter de, D.E. (Danny) 2294 Vogt, A. (Andreas) 2304 ½ – ½
Reinderman, D. (Dimitri) 2547 Jens, A.J. (Jelmer) 2368 1 – 0
Keetman, M. (Maaike) 2129 Ketel van, R.A. (Raoul) 2242 0 – 1
Tellingen van, F. (Frank) 2271 Bosman, M.J.T. (Michiel) 2346 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 2209   Gemiddelde Rating: 2363 4-6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*