Ruime zege op negental Groningen

In de tweede wedstrijd van het seizoen heeft het eerste een onverwacht eenvoudige en ruime overwinning behaald op Schaakcombinatie Groningen. Terwijl LSG in de basisopstelling aan kon treden was Groningen verzwakt.

De afwezigheid van Tiviakov kon nog worden opgevangen door het inzetten van een andere grootmeester, Arkadij Rotstein, maar de late afmelding van Michael Riemens in verband met ziekte leverde een onbezet bord aan Groningse kant en dus een vol punt voor LSG op. Wel jammer dat Arthur Pijpers hierdoor dit seizoen in de meesterklasse geen titelnorm meer kan halen.
Of deze tegenslag de Groningers verlamde of dat LSG gewoon erg goed speelde laat ik even in het midden, maar feit is wel dat op een aantal borden wel erg eenvoudig werd gewonnen. De 2-0 werd gescoord door Edwin die met zijn twee paarden en een open d-lijn tegenstander Milan Mostertman volledig dol draaide.
Bij het treffen tussen Michiel Bosman en Erik Hoeksema –ooit de muur van Baflo genoemd- gebeurde zoals verwacht niet veel bijzonders, met een vrij kleurloze puntendeling tot gevolg.
Mark van der Werf pakte de rustige opzet van Bonno Pel stevig aan. Op het moment dat Mark extra druk wilde zetten op f2 offerde Bonno maar een kwaliteit op e6. Het leverde wel vuurwerk op, maar dan allemaal van de hand van Mark die de witte verdediging in hoog tempo opblies.

Mark_en_Stefan
Goed voor twee punten in de wedstrijd tegen Groningen

Een relaxed middagje was er ook voor Jan-Willem. Aan de opening hield hij niet alleen een prettige stelling over, maar ook een plus pion. Toen de voorsprong uitgebouwd werd naar twee pionnen en de verbonden vrijpionnen begonnen op te rukken staakte tegenstander Joost Wempe de strijd.
Rond de tijdcontrole werd het eerste matchpunt veilig gesteld. Predrag leek geruime tijd een licht voordeel te hebben tegen Sipke Ernst, maar het was toch echt veel te weinig om ooit tot winst te kunnen komen. Remise en de stand daarmee 5-1.
Een monsterzege lag in het verschiet, maar bleef uit. Jan heeft wellicht een kans op winst gemist tegen Arkadij Rotstein, de plus pion op de damevleugel zag er in elk geval dreigend uit. In het eindspel met voor beide spelers de dame en een toren werd uiteindelijk als gevolg van de blijvende dreigingen op f2 toch een remise aangetekend.
Jan Sprenger maakt zijn debuut voor LSG in de wedstrijd tegen Groningen
Jan Sprenger maakt zijn debuut voor LSG in de wedstrijd tegen Groningen

Een grote tegenvaller was er bij/voor Eelke. Hij had niets uit de opening kunnen halen, maar toen tegenstandster Iozefina Paulet een vrij opportunistisch kwaliteitsoffer bracht kreeg hij toch nog kansen. Hij ging echter in de fout en leed daardoor een nederlaag.
Gelukkiger was Stefan. Ook zijn tegenstander, Jasper Geurink, offerde een kwaliteit. Het zag er bijzonder dreigend uit en Jasper had in elk geval ook een remise kunnen maken door herhaling van zetten. Hij wilde echter meer en van die dadendrang profiteerde Stefan uiteindelijk optimaal.
Zoals wel vaker was Rudy als laatste nog aan het spelen. Hij heeft de gehele middag een heel prettige stelling gehad tegen Jan Werle. Op het moment dat we het punt al gingen tellen speelde Rudy het helaas net niet nauwkeurig genoeg, waardoor Jan toch nog met remise ontsnapte.
7-3 dus. De volgende wedstrijd uit tegen het ongeveer gelijkwaardige HMC zal moeten blijken of we echt mee kunnen gaan strijden voor de topposities en in het verlengde daarvan plaatsing voor de Europa Cup, een toernooi waar LSG altijd graag aan meedoet.

 

LSG 2420 Groninger Combinatie 2377 7 3
1. GM Predrag Nikolic 2620 GM Sipke Ernst 2565 ½ ½
2. IM Jan Sprenger 2485 GM Arkadij Rotstein 2497 ½ ½
3. FM Rudy van Wessel 2383 GM Jan Werle 2514 ½ ½
4. IM Stefan van Blitterswijk 2373 Jasper Geurink 2350 1 0
5. IM Mark van der Werf 2414 FM Bonno Pel 2319 1 0
6. IM Edwin van Haastert 2420 Milan Mostertman 2309 1 0
7. FM Michiel Bosman 2329 IM Erik Hoeksema 2370 ½ ½
8. Arthur Pijpers 2366 NO 1 0 Regl.
9. IM Jan-Willem de Jong 2453 Joost Wempe 2256 1 0
10. IM Eelke Wiersma 2357 WGM Iozefina Paulet 2217 0 1

1 reactie op “Ruime zege op negental Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*