Ruime zege LSG 5

In de competitiegids stond het toch echt: De wedstrijden van Voorschoten hebben als aanvangstijdstip 12:30. Maar toen ik om 12:10 de zaal betrad was er nog geen schaakbord of -klok te zien. Enkele minuten later  waren alle spelers van HWP Haarlem (tegenstander van Voorschoten 1) en bijna alle spelers van LSG 5 aanwezig.

Om 12:30 beginnen ging uiteraard niet lukken, het werd tien minuten later en zelfs dat bleek voor één van de spelers van tegenstander Voorschoten 2 veel te vroeg. Blijkbaar zijn ze zelf meer gewend aan starten om 13:00 uur.

Voorschoten 2 is een mix van ervaren spelers en jonge talenten. Wellicht een beetje te vergelijken met ons vierde, maar dan gelukkig wel een beetje zwakker en dat bleek ook in de wedstrijd, waarin voor ons overigens best wel het een en ander meezat.

Als eerste was Jan Willem klaar, zijn commentaar achteraf: Leuke partij. Agressieve opening. Damegambiet, Weense variant. Mijn tegenstander noch ik wisten het fijne ervan. Mijn tegenstander maakte de eerste fout. Daarna stond ik veel beter. Hij gaf ten onrechte toen zijn dame voor een toren en een loper waarna de winst niet meer lang op zich liet wachten.

Korte tijd later kreeg ik remise aangeboden. Ik had geruime tijd wat gedrukt gestaan, maar toen mijn tegenstandster een foutje beging kwam ik alsnog een pion voor. Helaas wel in een niet meer te winnen eindspel met ongelijke lopers. Omdat op dat moment Frans en Patrick al gewonnen stonden hoefde ik dan ook niet lang over het aanbod  te twijfelen.

Patrick leek lang ook op een puntendeling af te stevenen, maar kort nadat zijn tegenstander van zijn teamleider te horen had gekregen toch voor de winst te moeten gaan gaf deze een vol stuk weg. De strijd werd ook gelijk gestaakt.  (2,5-0,5)

Frans mocht al vroeg in de partij ver oprukken met zijn h-pion en dat leverde hem al snel een stuk voorsprong op. Daarna bleef zijn tegenstander nog lang doorspelen, maar Frans liet het punt niet meer verloren gaan (3,5-0,5)

Rick was uiteindelijk blij dat zijn tegenstander veel te laat gearriveerd was. Hij kwam een pion achter en had het duidelijk moeilijk, maar onder zware tijdsdruk bood zijn opponent onverwacht remise aan. Daarmee was het eerste matchpunt binnen. (4-1)

Henk was uiteindelijk de enige die tegen een nederlaag aanliep. Hij miste, wellicht door wat tijdsproblemen, een venijnig paardzetje. waarna hij een kwaliteit gaf. In de analyse achteraf bleek hij het iets beter te kunnen hebben gespeeld (met remise kansen) nu ging het snel mis (4-2)

De zege werd veilig gesteld door Daan. Tegen oud-clubgenoot Michael Kubbenga leek zeker niet meer dan remise binnen gehaald te kunnen worden. Hij bood dit ook aan, maar zijn aanbod werd (mede op basis van de stellingen  op de andere borden op dat moment) geweigerd. Op zet 40 offerde Michael een pion, ik denk om vol voor de winst te gaan, maar het bereikte resultaat was het tegenovergestelde (5-2)

Marcel  was als laatste klaar. Hijkwam terecht in een toreneindspel met een pluspion maar kon geen winstweg vinden. De eindstand kwam daarmee op 5,5-2,5 in het voordeel van LSG 5.

Gedetailleerd:

Voorschoten 2

LSG 5

   
Kempen van, R.P.D. (Roderick) 2009 Drunick van, J.W. (Jan-Willem) 1933 z-w 0 – 1
Houweling , A.F. (Bert) 2001 Jeu de, M.F.E. (Marcel) 1954 w-z ½ – ½
Vent de, R. (Rens) 1978 Scheer van der, H. (Henk) 1915 z-w 1 – 0
Kubbenga , M.H.A. (Michael) 1935 Binnendijk , D.C.W. (Daan) 1870 w-z 0 – 1
Boer de, R.M. (Ruurd) 1710 Erwich , F.A.G.M. (Frans) 1880 z-w 0 – 1
Zoeten de, C. (Cato) 1679 Geertsma , F.J. (Folkert-Jan) 1935 w-z ½ – ½
Weidema , L. (Luuk) 1644 Derksen , R.H. (Rick) 1841 z-w ½ – ½
Gerritsen , C.W.A. (Chris) 1769 Groenendijk , P.A. (Patrick) 1712 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1841 Gemiddelde Rating: 1880   2½-5½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*