Ronde 5 van het Zwitsers

Het Zwitsers was afgelopen dinsdag al weer aan haar 5de ronde toe. Het was ietsje rustiger dan normaal omdat enkele lieden aan Tata deelnamen en 2 partijen op 1 dag wat veel vonden. Begrijpelijk. Een van hen was Jan Hellenberg die het waarschijnlijk voor het eerst in de geschiedenis van het schaken voor elkaar heeft gekregen ongedeeld aan kop te komen in het klassement (van de B groep) zonder te spelen in ronde 5!

De A groep had als topontmoeting Van Haastert – Van Wessel. Der Rudy had in een eindspel een vrije a pion en daar hebben paarden doorgaans een flinke hekel aan. Terwijl de pion nog maar op de helft was van zijn rit naar de overkant gaf Van Haastert op. Het voordeel van een hoge schaakrating is dat je weet wanneer je gewonnen staat. En dus ook wanneer verlies onafwendbaar is.

Coene speelde geloof ik wel een aardig potje tegen Kuipers. En dat terwijl Kuipers een thuiswedstrijd speelde, want hij had zwart. De opening was niet veel soeps voor Coene, maar eigenlijk heb ik hem nooit betrapt op diepe openingskennis. Het middenspel daarentegen is vaak ijzersterk, zo ook deze avond.

Dat er in het schaken soms wat geluk om de hoek komt, bleek wel uit de partij Van Wissen – Fructuoso. Wit kwam goed tot gewonnen te staan, maar door lichte tijdnood ging de kwaliteit van de zetten harder achteruit dan een McFlurry in de zon. Met 1 zet gaf Michiel een dame weg en Vincent is handig genoeg dames niet zomaar te laten lopen.

In de B groep verwachte ik vuurwerk aan bord 1 waar Bart van de Bosse en Peter Aalders tegen elkaar streden. Maar Bart verloor al vroeg een pion en Peter switchte naar de ruilbeurs-modus. Stuk voor stuk werden de stukken geruild en de pion ging in relatieve waarde hard vooruit. Zo hard dat het een geruisloze 0-1 werd. De overwinning van Daan Binnendijk op Frank Korving deed mij denken aan nederlaag van mijzelf tegen Daan circa 20 jaar geleden. Binnendijk speelt graag “het systeem” waarbij wit tegen vrijwel alles d4, Lf4, e3, c3, Ld3, Pf3 doet. Na 18,5 mln partijen met dit systeem bevalt het Daan kennelijk nog steeds, want er kon na enige strijd een puntje worden bijgeschreven.

Don van den Biggelaar doet goed mee in de hogere regionen. Zijn TPR is meer dan 400 punten hoger dan zijn rating. Mede door een zege op Wybe Evenhuis heeft hij nu 3,5 uit 5 en kan de laatste 2 rondes zelfs nog voor meer verrassingen gaan zorgen.

De volgende ronde van het Zwitsers is alweer op 11 februari en de laatste ronde is op 18 maart. In tegenstelling tot een eerder bericht kan er nog WEL voor de 6de ronde een bye worden aangevraagd. Alleen voor de 7de ronde is dat niet meer mogelijk.

Uitslagen Groep A

Bd White Black Results
1 Haastert, Edwin van Wessel, Rudy van 0 – 1
2 Coene, Igor Kuipers, Eelco 1 – 0
3 Jong, Jan-Willem de Ketel, Raoul van 1 – 0
4 Termeulen, Albert Hof, Eric van ’t 0 – 1
5 Schaeffner, Joost Polak, Alexander 1 – 0 R
6 Dorp, Quirinius van Geertsema, Folkert ½ – ½
7 Wissen, Michiel van Fructuoso van der Veen, Vincent 0 – 1
8 Oei, Ik Straver, Robert 1 – 0
9 Erwich, Frans Faydi, Jonathan ½ – ½
10 Pols, Leendert Serdijn, Adinda ½ – ½

 

Uitslagen Groep B

Bd White Black Results
1 Bosse, Bart van den Aalders, Peter 0 – 1
2 Kubbenga, Michael Peut, Aart van de 0 – 1
3 Weert, Chris de Schoonman, Ivo 1 – 0 R
4 Schenkelaars, Robin Binnendijk, Wilfried 0 – 1
5 Biggelaar,Don van den Evenhuis, Wybe 1 – 0
6 Mooij, Marco de Zeevaarder, Michiel 1 – 0
7 Beetstra, Jaap Os, Albert van ½ – ½
8 Stins, Johan Verheijen, Jan 1 – 0
9 Schenkelaars, Vincent Zwinkels, Wim 0 – 1
10 Binnendijk, Daan Korving, Frank 1 – 0
11 Molsbergen, Chris Hoogeveen, Luuk 1 – 0
12 Kettenis, John Versluys, Rob 1 – 0 R
13 Wit, Puck de Kuiper, Chiel 0 – 1
14 Hof, Thomas van ’t Bingen, Stanley ½ – ½
15 Graaf, RAG de Uittenbogaard, Rob 1 – 0
16 Vernooy, Daan Kuipers, Joris ½ – ½

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*