Ronde 4 hier

Ook in ronde 4 was er een schaker “die het zichzelf aandeed”. Meer dan 1 zelfs. Schakers doen wel vaker zichzelf dingen aan. Meest voorkomende gebeurtenis is slechte zetten doen. Van alle verliespartijen in het schaken kent circa 10% de verklaring dat de tegenstander zeer goed en sterk heeft gespeeld. Voor de overige 90% geldt dat het verliezer het zichzelf heeft aangedaan. Het is schakers eigen. In tegenstelling tot Olympisch schaatsen kunnen wij schakers geen blessure voorwenden, dus moet het wel een mentale dwaling zijn geweest die we onszelf aangedaan hebben. Volkomen logisch.

In de 4de ronde speelde naast mij een partij af met diverse dwalingen. Beide spelers stonden diverse keren in de partij gewonnen. Lang vroeg ik mij af wie zich aan het einde van de avond zichzelf het meest aangedaan zou hebben. Het bleek Thomas van ’t Hof te zijn die in de laatste fase van de strijd een toren weggaf tegen Chiel Kuiper. Op alle niveaus doen schakers zichzelf trouwens van alles aan. Mark van der Werf en Igor Coene speelden een optisch geweldige strijd. Op enig moment viel ongeveer elk stuk een stuk van de tegenstander aan die vervolgens weer door andere stukken werd gedekt (die ook aangevallen stonden, etc). Uiteindelijk bleek de dame meer waard te zijn dan wat lichtere stukken en had Coene zichzelf dus net wat meer aangedaan dan Van der Werf.

De hoofdprijs voor het zichzelf iets aandoen ging deze avond naar Wim, die redelijk uit de opening kwam, mogelijk wat winstkansen heeft gemist en pardoes in tijdnood een toren (kwaliteit) cadeau deed. Tegenstander Bianca Muhren wist daar wel raad mee en met de extra 10 secondes per zet speelde het eindspel met groot gemak technisch uit. Daarmee handhaaft ze zich aan kop, al staan veel haantjes op kleine afstand in de rij een poging te doen haar zichzelf wat aan te doen.

Luuk Hoogeveen deed zichzelf deze avond bitter weinig aan. Met wit speelde hij uiterst correct, bood in iets betere stand remise aan maar Eric van ’t Hof vond dat hij zichzelf al lange tijd weinig aangedaan had, getuige de mooie reeks in het Zwitsers. En ja hoor, met een paar eenvoudige krachtzetten tegen zichzelf knoopte Eric zich handig op in een eindspel en was een grote verrassing het resultaat. Luuk won en mag deze scalp in zijn dagboek noteren.

Volgende week luidt de opdracht aan alle deelnemers van de interne jezelf niets aan te doen. Ben benieuwd naar de uitslagen!

Uitslagen ronde 4:

Bd White Black Results
1 Heemskerk, W. (Wim) Muhren, B. (Bianca) 0 – 1
2 Jong, de J.W. (Jan-Willem) Wessel, van R.B.W. (Rudy) ½ – ½
3 Ketel, R. (Raoul) Pijpers, A. (Arthur) ½ – ½
4 Werf, van der M.J. (Mark) Coene, I. (Igor) 1 – 0
5 Oosterom, E. (Erik) Kettenis, J. (John) 1 – 0
6 Bakker, J.P.A. (Joop) Peut, van de A.A. (Aart) 1 – 0
7 Oei, H.I. (Ik) Erwich, F.A.G.M. (Frans) ½ – ½
8 Hoogeveen, L. (Luuk) Hof, van ’t E.C. (Eric) 1 – 0
9 Straver, R. (Robert) Biggelaar, van den D. (Don) 1 – 0
10 Schoonman, I.M. (Ivo) Bloothoofd, G. (Gerrie) 0 – 1
11 Schenkelaars, R. (Robin) Walraven, M.G.A.M. (Maurice) 1 – 0
12 Bingen, S.S.R. (Stanley) Verheijen, J. (Jan) 0 – 1
13 Hof, van ’t T. (Thomas) Kuiper, M. (Chiel) 0 – 1
14 Uittenbogaard, R. (Rob) Molsbergen, C.J. (Chris) 1 – 0

1 reactie op “Ronde 4 hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*