Remise voor LSG 4 in Haarlem

De tweede uitwedstrijd bracht het vierde in Haarlem om het op te nemen tegen Het Witte Paard 2. Robert & Nyuk Lyn moesten de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan waardoor we ondanks 9 spelers een invaller nodig hadden. Gelukkig vonden we die in Johan. In café het Spaerne was het gezellig druk met de Kennemer open die daar ook plaatsvond en er werd volop gebruik gemaakt van de biljarttafels, volgens mij een uitje van de 50+ partij. Om 13.00 uur werden de klokken in werking gesteld en konden we beginnen.

Johan kreeg op bord 8 een Morra gambiet te verwerken. Pionoffer werd echter niet aangenomen waarna in record tempo alle stukken werden geruild. De muziek verdween onmiddellijk uit de stelling en snel werd de vrede getekend (0,5-0,5). Johan, dank voor het invallen!

Timo kreeg een Konings-indiër op bord 5 en trok snel ten aanval op de damevleugel. Zijn tegenstander kreeg de aanval op koningsvleugel niet echt van de grond en moest lijdzaam toezien hoe de witte stukken op de damevleugel de zwarte stelling binnendrongen. Met een leuke combinatie met promotie werd de partij keurig afgemaakt door Timo (0,5-1,5). Uitstekende partij van Timo!

Stefan speelde met zwart aan bord 6 waar hij in een Weense partij terecht kwam. Doordat Stefan ervoor koos niet gelijk te rokeren kreeg zijn tegenstander de mogelijkheid een kansrijk stukoffer te plaatsen op f7. Lange tijd verdedigde Stefan het prima maar net op het moment dat zwart de zaken kon vereenvoudigen en een wat beter eindspel kon krijgen met een kwaliteit meer tegen 2 pionnen werd er onder tijdsdruk een mindere zet gedaan waarna wit alsnog toesloeg (1,5-1,5). Jammer maar wel een mooie pot!

Chi Yun kreeg op bord 7 een wat opmerkelijk Franse opening tegen. Er gebeurde 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pc3 dxe4 4. Pxe4 Dd5. Opening koste hierdoor veel tijd maar wit kwam wel erg goed te staan. Op het moment dat iedereen het punt telde liet hij zijn tegenstander nog ontsnappen naar remise (2-2). Mooi opgezette partij van Chi Yun die alleen in de opening iets teveel tijd koste.

Eelco op bord 4 speelde een partij waarin niet veel gebeurde totdat zwart op de damevleugel een pion dreigde te winnen waarna wit zeer agressief naar voren kwam op de koningsvleugel. Het werd in tijdnood een dolle boel waarbij wit mogelijkheden had om beter te verdedigen en zwart het een paar keer eerder kon afmaken. Uiteindelijk toen de rookdampen waren weggetrokken bleek de witte stelling toch behoorlijk overbelast dat een stuk kosten met een aardige combinatie (2-3).

Ernst speelde aan bord 3 de Engelse opening, waarvan mij niet duidelijk is of dat nog mag na de Brexit, en offerde een kwaliteit voor een pion en spel in het centrum. Of dit nu echt nodig was blijft de vraag maar zwart speelde die fase uitstekend en kwam zeer goed te staan op enig moment. Ernst verdedigde taai en wist wat tegenspel te creëren door zijn loper op het sterke veld d5 te posteren. Zijn tegenstander zag zich genoodzaakt de kwaliteit terug te geven waardoor er een remise dame-eindspel overbleef (2,5-3,5).

Linda aan bord 2 kwam in een aangenomen damegambiet licht onder druk te staan waardoor afwikkeling naar een minder toereneindspel nodig was. Wit had een verre vrijpion die opstoomde naar de zevende rij. Zwart had dit ook kunnen doen met de d-pion helemaal naar d2. Vermoedelijk was dit remise maar Linda koos ervoor de pion op d3 te laten staan waardoor wit toch kon winnen (3,5-3,5).

Alle ogen dus gericht op het eerste bord waar Alisha met wit een stelling kreeg waarbij zwart een achtergebleven e-pion had met alleen maar zware stukken op het bord. Alisha, 160 elopunten rijker geworden op de ranglijst, liet echter wat tegenspel toe op de koningsvleugel waardoor op enig moment twee torens gegeven moesten worden tegen de dame. Door een soort eeuwige penning op een toren werd de remise toch keurig binnengesleept en hielden we een matchpunt over aan deze wedstrijd (4-4).

Na afloop smaakte de Chinees prima in Leiden en zijn we weer bij inzake de gebeurtenissen op de scholen heden ten daags. Vervolgens kregen Ernst, Eelco en Albert nog even les van Arthur & Edwin die met een overwinning op zak nog even langs North End kwamen om de gebeurtenissen van de dag door te nemen.
Het was weer OPRECHT een leuke dag!

tekst aangeleverd door: Eelco Kuipers

Volledige uitslagen:

HWP Haarlem 2

LSG 4

Giphart , X.D. (Xander) 2051 Warnaar , A. (Alisha) 1902 z-w ½ – ½
Beerens , P. (Peter) 2037 Jap tjoen San , L. (Linda) 2062 w-z 1 – 0
Lips , H.J. (Harry) 2033 Gevers , E. (Ernst) 2007 z-w ½ – ½
Gosman , T. (Theo) 1975 Kuipers , E.F. (Eelco) 2328 w-z 0 – 1
Seeleman , J.A.J. (Jan) 1924 Yeh , T. (Timo) 1765 z-w 0 – 1
Steenbergen , P. (Pepijn) 1913 Vleming , S. (Stefan) 1683 w-z 1 – 0
Brekel van den, H. (Hubrecht) 1910 Cchung , C.Y. (Chi Yun) 1881 z-w ½ – ½
Dorsselaer van, J. (Jan) 1646 Stins , J. (Johan) 1816 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1936 Gemiddelde Rating: 1931 4-4

 

1 reactie op “Remise voor LSG 4 in Haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*