Ratingverschil geeft uiteindelijk toch de doorslag

LSG IntelliMagic heeft in ronde 8 van de KNSB competitie een moeizame overwinning behaald die verrassend hoog uitviel.

Bij aanvang van de wedstrijd waren er al drie partijen gespeeld. Doordat er diverse afmeldingen waren, was er vooraf contact opgenomen met Caissa om te kijken of we aan twee borden vooruit konden spelen. Omdat het hen de vorige ronde niet gelukt was een volledig team op de been te krijgen, gaf dit ook hen wat extra opties om er voor te zorgen dat deze wedstrijd in ieder geval wel gespeeld kon worden. Teamleider Enrico Vroombout was erg flexibel en binnen no-time waren er twee spelers bereid gevonden die op de clubavond van Caissa wilden spelen. Mijn vraag of Arthur en ik tegen een grootmeester konden spelen i.v.m. een mogelijke GM-norm werd ook (deels) positief beantwoord. Dimitri Reinderman was bereid om aan dit verzoek te voldoen en koos ervoor om met zwart aan bord 1 tegen mij plaats te nemen. Helaas kon Hans Ree niet spelen waardoor Arthur geen GM tegenover zich kon verwachten. Samen met deze bevestiging kwam van Amsterdamse kant het verzoek om nog een derde partij vooruit te spelen. Gezien de inspanningen die zij al gedaan hadden, konden we dit natuurlijk niet weigeren en was er van onze kant nog iemand bereid om dinsdag 29 Maart naar Amsterdam te reizen.

Het precieze verloop van de vooruit gespeelde partijen kan ik niet beschrijven omdat ik daar niet bij was. Thomas speelde met wit op bord 2 remise tegen Paul Hummel en Jan-Willem won met wit aan bord 7 tegen Evgeny Shklovskiy. Aan bord 4 speelde Arthur met zwart tegen Rogier van Arkel. Arthur kwam op zich prima uit de opening, maar nam wellicht wat te veel risico omdat er nog 3 uit 3 moest worden gehaald voor een eventuele GM-norm. Dat was ook de reden dat een remise aanbod werd afgeslagen terwijl het daar toch al flink mis was gegaan. Zo wist de witspeler een mooie en toch wel verrassende overwinning te noteren.

De wedstrijddag zelf
Een ietwat tegenvallende 1½ – 1½ tussenstand dus die al vrij snel werd omgezet in 2-2 door een snelle remise aan bord 1. Ik wilde even kijken hoe graag mijn tegenstander wilde winnen, maar na een korte denkpauze werd mijn remise aanbod geaccepteerd. Daarna was het wachten tot de tijdnoodfase op de volgende resultaten. Ik moet zeggen dat ik op een bepaald moment niet heel positief was en dat het zomaar 5-5 zou kunnen worden als het een beetje tegen zou zitten. Mark had een pion geofferd voor onduidelijke compensatie. Jelmer en Jan speelden allebei op hun increment waarbij alleen Jan een betere stelling leek te hebben en er bij Jelmer van alles kon gebeuren. Casper en Andreas stonden wel beter, maar daar tegenover stond een vrijwel zekere nul van Michiel aan bord 10. Dat het in dat soort gevallen altijd anders loopt en dat op één of andere manier dat ratingvoordeel toch wel iets zegt, bleek maar weer.

Jelmer wist ons voor het eerst op voorsprong te zetten. Hij zat vanaf zet 20 al in behoorlijke tijdnood en wat zetten later deed zijn tegenstander daar vrolijk aan mee. Door het gebrek aan tijd kon Jelmer een aantal kansrijke voortzettingen niet goed door rekenen en achteraf bleek dat wel kritiek. Minimaal twee winsten werden gemist en zwart nam zelfs het initiatief over. Maar ook Michael Wunnink bleek niet over stalen zenuwen te beschikken en op zet 30 liet hij zich pardoes mat zetten. Opmerkelijk detail was dat Jelmer de volgende dag in de Duitse competitie de eerste 14 zetten weer op het bord kreeg tegen Jeroen Bosch. Daar deed zwart het minder goed en won Jelmer voor de tweede keer in één weekend met exact dezelfde openingsvariant. Jelmer voorzag dit fraaie gevecht zelf van commentaar.


Niet lang daarna tilde Mark van der Werf de marge naar 2 door met wit van Cor Croese te winnen. Mark kwam zeer goed uit de opening en miste al snel een paar grote kansen om te winnen. Toen deze gemist werden, kwam zwart weer helemaal terug in de partij en na nog wat onnauwkeurigheden was het opeens wit die erg op moest passen. Mark zag zich genoodzaakt een pion te offeren waar hij goede compensatie voor kreeg. Met de vlag op vallen miste zwart eeuwig schaak en gaf in plaats daarvan een stuk weg waarna wit eenvoudig won. Ook Mark voorzag zijn eigen partij van commentaar.

Michiel kreeg met zwart een London tegen zich en veroverde al snel het loperpaar. Zwart stond prima, maar na een paar onnauwkeurige zetten kreeg wit een gevaarlijk initiatief en zag Michiel zich genoodzaakt een kwaliteit te geven. Tot op dat moment speelde Jack Blanchard een prima partij, maar vanaf het moment dat hij gewonnen stond, deed hij het wel erg voorzichtig. De break e3-e4 gaf op meerdere momenten beslissend voordeel, maar toen de dames werden geruild, kon zwart opgelucht adem halen en een benauwd halfje bijschrijven. Michiel voorzag zijn partij van beknopt commentaar.

Andreas speelde met wit een goede partij tegen Arno Bezemer en kwam na de opening eigenlijk al erg goed te staan. Door iets te voorzichtig te spelen, miste hij diverse kansen op groot voordeel en kwam uiteindelijk in een gelijk toreneindspel terecht. Daarin greep zwart echter behoorlijk mis en kwam wit nog gewonnen te staan. Niet heel makkelijk, maar op zich wel te vinden. Helaas zag Andreas het niet en eindigde de partij toch in remise.

Het tweede matchpunt werd binnen gehaald door Casper die met zwart won van Alje Hovenga. In een Ragozin leek zwart al erg snel goed te staan, maar het werd allemaal nog best tricky. Casper rekende zoals gewoonlijk goed en wist af te wikkelen naar een gewonnen eindspel.

De eindstand werd nog fraaier door een overwinning van onze andere grootmeester die net op tijd terug was uit Berlijn. Door de voortijdige uitschakeling van Giri kon Jan toch mee doen en Predrag vervangen die helaas dit keer niet mee kon doen. Jan speelde met zwart tegen de captain van Caissa Enrico Vroombout. Wit zette de partij wel erg voorzichtig op en het kostte Jan dan ook veel tijd om nog wat spel in de stelling te houden. Dit lukte uiteindelijk heel goed maar zorgde er wel voor dat Jan al vrij snel op zijn increment zat te spelen. Een paar keer liet hij zijn klok lopen tot hij nog 5-6 seconden had alvorens een zet te doen. Toen er ook nog een tactische fase aanbrak, maakte ik me wel een beetje zorgen en achteraf bleek ook dat Enrico een goede remisekans heeft gemist.

Een ruime overwinning die voor de stand weinig uit heeft gemaakt. En Passant won ook en de kraker in de meesterklasse tussen Apeldoorn en Charlois werd verrassend ruim gewonnen door Apeldoorn. Zij zijn dan ook de huizenhoge favoriet om de titel van ons over te nemen.

Caissa 1

LSG IntelliMagic 1

Reinderman, D. (Dimitri) 2544 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2460 ½ – ½
Hummel, P. (Paul) 2118 Willemze, T. (Thomas) 2378 ½ – ½
Croese, C. (Cor) 2194 Werf van der, M.J. (Mark) 2391 0 – 1
Arkel van, R.C. (Rogier) 2147 Pijpers, A. (Arthur) 2484 1 – 0
Wunnink, M.F. (Michael) 2321 Jens, A.J. (Jelmer) 2402 0 – 1
Vroombout, E.G.A. (Enrico) 2133 Smeets, J.S. (Jan) 2561 0 – 1
Shklovskiy, E. (Evgeny) 1959 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2414 0 – 1
Hovenga, A. (Alje) 2208 Schoppen, C. (Casper) 2511 0 – 1
Bezemer, A. (Arno) 2286 Vogt, A. (Andreas) 2296 ½ – ½
Blanchard, J.M. (Jack) 2203 Bosman, M.J.T. (Michiel) 2352 ½ – ½
2211 2425 3-7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*