Politiebericht: snelschaken ronde 2

Hier volgt een politiebericht. Op dinsdagavond 11 november is kort na 11 over 11 een schaker er met de overwinning vandoor gegaan. De verdachte, een man wiens leeftijd wordt geschat tussen de 25 en 40 jaar oud, sloeg eerst wild met stukken om zich heen, zette menigeen zwaar onder druk en reduceerde het overgrote deel van de aanwezigen tot ‘nullen’. Alleen een enkeling kon het geweld aan, waaronder een jongeling die waarschijnlijk in zijn vroege jeugd een beschermspreuk over zich heen heeft gekregen. In normale mensentaal: Jan-Willem de Jong heeft met 14,5 uit 16 de 2de ronde van het snelschaken gewonnen. Hij liet de concurrentie (ver) achter zich. Alleen Rolf Corstjens wist hem te verslaan.

Het cadeautje van de tweede ronde van het Snelschaken bij LSG was toch wel dat de overgrote meerderheid erg te spreken was over het nieuwe speeltempo. Zelfs een scepticus als ondergetekende moest na afloop bekennen dat het wel iets heeft. Ook waren we al rond 23.15 uur klaar, dus het nieuwe speeltempo van 3 minuten voor de hele partij en 2 secondes per zet houdt het tempo er lekker in. Wel moet ik bekennen dat het format, 16 rondes verstand op nul en rammen op de klok, misschien wel aan een opfrisbeurt toe is. Wellicht iets met een algemene start met iedereen waarna er in groepen van x mensen op basis van de ranglijst na y rondes afgerond wordt, zodat niveaus dichter bij elkaar blijven.

Dan over de partijen. Ik heb met Komodo, Houdini en Stockfish de meest diepgaande analyses kunnen doen. Vandaar ook dat het verslag even op zich liet wachten. De conclusies van de analyses houd ik geheim. Wat daarbij ook meespeelt is dat van de meeste partijen de notatie helaas ontbrak . Dat was toch wel wat telleurstellend. Overigens ziet u aan de eindstand dat iedereen zich keurig aan de voorspellingen van meneer ELO heeft gehouden. Alleen Binnendijk, Van Dorp, Corstjens en Oosterom zaten behoorlijk bovengemiddeld. De standen treft u aan door hier te klikken

 

 

 

 

 

… ha ha, mislukt he … werkt niet he … Maar goed, je weet wel weer wat er speelt in de wereld. En je kunt best opgelucht zijn want de website die ik eerst achter de link had geplakt had je wellicht minder op prijs gesteld …

Mocht je het nog aandurven klik dan voor de stand … HIER

3 reacties op “Politiebericht: snelschaken ronde 2

 1. Het nieuwe speeltempo heeft als nadeel dat de klok zelf vlag claimt. Dit druist in tegen de snelschaakregels. Het lijkt niet mogelijk de klok zo in te stellen dat er na een volgende zet weer tijd bijkomt. Dat zou op zich ook weer tot conflicten leiden. De klok zou hooguit moeten kunnen bevestigen (na een claim) dat de claim terecht is, zonder dit visueel voortijdig bekend te maken. Dat kan niet. Er is dus geen duidelijk goede oplossing voor dit probleem.
  Overigens was mijn presteren dinsdag gewoon conform verwachting op een snelschaakavond, maar bedankt voor de vermelding.

  • Q, dat is een belangrijke constatering. Maar volgens mij geen echt probleem; slechts de snelschaakregels moeten op dat punt worden aangepast.
   De huidige snelschaakregels zijn m.i. gebaseerd op het feit dat de oude (houten) klokken zelf niet konden “onthouden” welke vlag als eerste gevallen was. Dus moest de speler dat zelf doen, want je wilt bij een snelschaakwedstrijd niet bij elk bord een wedstrijdleider nodig hebben.
   In de moderne digitale klok is deze technische beperking opgelost. De klok kan objectief en foutloos vaststellen welke speler als eerste de tijd heeft overschreden – en dus verliest.

   Ik zag trouwens dat we bij het oliebollenschaken eind december weer gewoon ouderwets met 5 minuten moeten spelen. Ik zou het wel interessant vinden om in dat veld ook eens 3/2 uit te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*