Plan Denksportcentrum aan de Vliet in beslissende fase

Komt er een nieuw Denksportcentrum aan de Vliet? Die vraag zal binnenkort worden beantwoord. Afgelopen dinsdag, 1 september, sprak Raoul van Ketel tot de raadscommissie Onderwijs en Samenleving, voorafgaand aan de bespreking van de Kaderbrief. Het is nu aan de politiek om een keuze te maken.

De commissie huisvesting en het bestuur van de Stichting Denksport Leiden zijn al tweeënhalf jaar op zoek naar een nieuwe locatie. Het lijkt erop dat we eindelijk een geschikte locatie hebben gevonden. Aan de Vliet, naast het openluchtzwembad, naast tafeltennisvereniging Scylla en vlak bij de plek waar het nieuwe binnenzwembad en de nieuwe ijshal zullen verschijnen.
Het gebouw dat er nu staat is te klein voor een denksportcentrum, maar de grond is groot genoeg voor onze plannen. Eind juni bracht wethouder Paul Dirkse een bezoek aan de locatie om samen met ons te kijken naar de mogelijkheden. Dit bezoek leidde nog niet tot het gewenste resultaat. Dirkse is gebonden aan een motie uit 2018 die stelt dat behoud van bomen het uitgangspunt dient te zijn in het gebied langs de Vliet.


Voor het denksportcentrum hoeven de bomen niet te verdwijnen. Maar één bouwlaag is wel essentieel: voor toegankelijkheid, voor de exploitatie en voor een flexibele indeling. Het gebouw mag ook enkele meters naar voren schuiven, ten koste van enkele parkeerplaatsen. Zolang het bouwoppervlak maar groot genoeg en geschikt voor indeling van 4 zalen is.
Het is nu aan de gemeenteraad om een keuze te maken. Zij vinden allen dat er een nieuw denksportcentrum moet komen. Dit is het moment om de daad bij het woord te voegen.

De bijeenkomst van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving is in zijn geheel terug te zien via deze link.

Als je de relevante zaken wilt terugluisteren:
54:00 – 57:30 inspraak door Raoul van Ketel
57:30 – 1:02:50 vragen van de raadsleden
1:26:30 – 1:38:30 Maaike van Vliet (VVD) brengt voorstel in mede namens Martijn Otten (Partij van de Arbeid);  daarna volgen de reacties van verschillende raadsleden en de wethouder.

Al met al is er in de raadscommissie ruim 20 minuten gesproken over het DSC. Op 3-9-2020 is er in het regio katern van het Leidsch Dagblad ook prominent aandacht aan gegeven, al klopt de tekst niet helemaal met wat er gezegd is.

Hieronder de tekst die Raoul heeft uitgesproken.

 

Geachte raadsleden,

Mijn naam is Raoul van Ketel; ik spreek hier als lid van het bestuur van de Stichting Denksport Leiden

Leiden kan niet zonder Denksportcentrum
Een gebouw

  • waar mensen komen om te bridgen, schaken, dammen en go spelen
  • waar 8 verenigingen wekelijks spelen, samen hebben ze meer dan 500 leden
  • waar Denksport op de 1e plaats komt, en je niet hoeft uit te wijken voor andere zaken zoals bv een trouwerij

Een denksportcentrum heeft een belangrijke maatschappelijke functie (denk bv aan ouderen die actief en betrokken blijven)
Als het gebouw en de bar in eigen beheer zijn, kunnen wij zorgen voor een gezonde exploitatie
Er is één grote ruimte, maar door schuifwanden kunnen we ook kleine ruimten creëren; zo’n variabele indeling maakt het denksportcentrum geschikt voor clubavond, wedstrijden en toernooien

Daarom is 1 bouwlaag ook zo belangrijk voor ons:

  • toegankelijkheid voor ouderen
  • een gezonde exploitatie
  • en een variabele indeling van de zalen

Geschikte locatie aan De Vliet
Het Denksportcentrum aan de Robijnstraat gaat verdwijnen
Inmiddels zijn we ruim 2,5 jaar op zoek naar een nieuw pand
Mede op aanreiken van de gemeente hebben we eindelijk een geschikte locatie gevonden
Dat vindt de wethouder, dat vinden de ambtenaren en dat vinden wij denksporters ook
We hebben een startkapitaal van 2 ton; met een gezonde exploitatie hebben we geen jaarlijkse subsidie nodig, dat hebben we in de afgelopen 22 jaar ook niet nodig gehad
Nu vragen wij uw steun bij het scheppen van de randvoorwaarden

Plannen Nieuwbouw
Wij hebben een gebouw nodig van 510m², dat klinkt groot, maar in werkelijkheid is het kleiner dan het strafschopgebied van een voetbalveld
Het huidige pand aan de Vliet is te klein (290m²), maar de oppervlakte van de grond is voldoende
Wel zouden er 5 bomen verplaatst of herplant moeten worden
Wij zijn hierover in gesprek met Boomtotaalzorg, de instelling die in 2018 in opdracht van de gemeente Leiden een Boom Effect Analyse heeft opgesteld voor de hele Vlietzone

Uw steun
Volgens de prognose van het Plan Bureau voor de Leefomgeving en het CBS heeft Leiden over 10 jaar 12.000 inwoners meer dan nu
T.o.v. de huidige situatie zal met name het aantal mensen in de leeftijd 65+ stijgen en juist dat is een groep die vaak gaat bridgen
Leiden krijgt meer inwoners, en dus ook meer denksporters
Laten we met elkaar zorgen dat zij elkaar kunnen treffen in een Leids Denksportcentrum aan de Vliet

Ik dank u wel

3 reacties op “Plan Denksportcentrum aan de Vliet in beslissende fase

  1. Fijn dat er zulke ontwikkelingen zijn en dat ze gedeeld worden. Gezien de vraagstukken (parkeren, omvang / bouwlagen en de bomen) zou je toch hopen dat met een beetje water bij de wijn er een oplossing komt. Een klein liftje doet soms wonderen en je hebt tegenwoordig ook slimme entree’s vanuit buiten dat je wel 2 lagen hebt, maar dat ze altijd voor iedereen te voet of met ondersteuning toegankelijk zijn. Succes ermee en laten we hopen dat er snel witte rook is!

    Verder hoop ik dat dat startkapitaal keihard is. Ik hoor nu al 3-4 lang “dat er 2 ton aan komt”. Nu wordt 2 ton elk jaar wat minder waard helaas gezien de 2,6% inflatie maar ook daarin is het wel fijn als dat wat duidelijker wordt, bijvoorbeeld op de ledenvergadering morgen (waar ik helaas niet bij kan zijn).

  2. Ik sluit me graag bij Olivier. Hoeveel eigen tijd zal in dit proces nu niet al zitten. Niet alleen van Raoul maar ook alle anderen die zich hier voor inzetten. Met zo’n heldere uiteenzetting van het belang voor zo’n centrum lijkt het me dat de kansen alleen maar worden vergroot. Succes en dank aan iedereen die zich hier voor inzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*