PK2016: Uitslagen ronde 1

Het regende verrassingen in ronde 1. Met name in de B-groep. Hierin speelt een aantal jeugdschakers en dat is een fraaie zaak. Niet altijd voor de tegenstander, want het is even slikken als je van het bord gezet wordt door een jongedame van een turf hoog. Het maakt het schaken er alleen maar mooier op. Want hoeveel sporten zijn er waar 8 met 88 jaar en alles ertussen kan strijden om de hoogste eer?

In de A-groep viel het aantal verrassingen mee. Natuurlijk zien we op bord 5 een 1-0 waar bij Zwitserse toernooien in ronde 1 een 0-1 wordt verwacht, maar menigeen kent de schaakkracht van Senders en de ratingsverschillen in de A-groep zijn niet ontzettend groot. Het loopt van circa 1900 tot circa 2200.

In de B-groep loopt het van circa 1800-hoog naar de beruchte jeugdratings onder de 1000. Het is des te opvallender dat de echte verrassingen in de B-groep waren in ronde 1. Drie kandidaten voor de titel in groep B liepen met zwart in de eerste ronde tegen een 0 aan. Verschoor versloeg Wagemans, Wagner klopte Aalders en Hoogeveen won van Van den Bos. Zou meneer Elo gevraagd zijn vooraf uit te rekenen hoe groot de kans op deze uitslagen op hetzelfde moment zou zijn geweest, dan was hij niet veel verder zijn gekomen dan een enkel procentje.

De grootste verrassing van de avond was de overwinning van de jeugdige dame Warnaar op Van den Bosse. Warnaar speelde met wit een scherpe variant, offerde (of verloor?) een pion, kreeg er een kwaliteit voor terug, welke veranderde in een kleine kwaliteit met wat extra pionnen en ondanks de druk van de klok vond ze in het verre eindspel een mooie tactische wending. Aangezien het een van de laatste partijen was kon het publiek met een glimlach meekijken. Tegenstander Van den Bosse zal wat minder goed hebben geslapen. Zelf ben ik ooit eens gaan bijhouden wat mijn record is. En dan heb ik het natuurlijk over het record “Als senior schaker verliezen van in feite een kind”. Dat staat op 13. Ik gok dat het record van Van den Bosse ietsje lager staat nu.

De laatste verrassing van de zege van Waskowsky op Van der Ziel. Het zag er allemaal gevaarlijk uit voor wit, maar op een of andere manier hield wit de op de tocht staande koning net voldoende uit de klauwen van de zwarte stukken. Toen de koning echt voldoende veilig was, had zwart te weinig materiaal over om in een toreneindspel te overleven. Toreneindspelen zijn de nachtmerrie van aanvallend ingestelde spelers die er nog wel eens een stuk tegenaan gooien. Kom je in zo’n eindspel, dan betekent het meestal slecht nieuws …

 

Uitslagen ronde 1 A Groep

1 Oei, Ik Galehdari, Bardia 0-1
2 Vesters, Melchior Hellenberg, Jan 1-0
3 Gruijters, Dirk Oosterom, Erik 0-1
4 Straver, Robert Van Briemen, Willem 1-0
5 Senders, Justin Schrik, Rachid 1-0
6 Van Splunter, Arjen Zoun, Rogier rem
7 De Jeu, Marcel Van Dorp, Quirinius 0-1
8 Termeulen, Albert Van der Scheer, Henk 1-0
9 Spaans, Coenraad Corstjens, Rolf rem
10 Van ’t Hof, Eric De Mooij, Marco 1-0
11 Van der Maat, Niek Beeren, Thom 0-1

 

Uitslagen ronde 1 B Groep

1 Verschoor, Marcel Wagemans, Ed 1-0
2 Bakker, Joop Uittenbogaard, Rob 1-0
3 Wagner, André Aalders, Peter 1-0
4 Van den Bos, Frans Pieter Hoogeveen, Luuk 0-1
5 Kettenis, John Van der Heijden, Jaap 0-1
6 Van de Peut, Aart Molsbergen, Chris 1-0
7 Lam, Sikuan Van Brussel, Bert 0-1
8 Noordijk, Ed Leite, Scot 1-0
9 Van Gunsteren, Lex Stins, Johan 0-1
10 Evenhuis, Wybe Kuiper, Machiel 1-0
11 Warnaar, Alisha Van den Bosse, Bart 1-0
12 Schenkelaars, Vincent Bingen, Stanley 1-0
13 Waskowsky, Gregor Van der Ziel, Remco 1-0
14 De Weert, Chris Asmadal, Matin 1-0
15 De Zoeten, Cato Korving, Frank 0-1
16 Kuipers, Joris Van Borren, Matthijs 1-0

 

2 reacties op “PK2016: Uitslagen ronde 1

  1. De jeugd heeft de toekomst (sorry Bart, ik heb me er ook al bij neergelegd…). Om nog wat meer zout in de wond te strooien, eerst Pc6 ipv e7-e5 won op slag (op Pd5 wint Lxd4).

  2. Ik zag Pc6 thuis ook Rudy.. Met het uitvoeren van e5 was ik te snel en te gemakzuchtig. Na kwaliteitsverlies voor een pion was ik niet kansloos maar werd ik overspeeld, met d5 op zet 24 als kantelpunt (loper c6 had me in de partij gehouden met kansen voor zwart) Goede partij van Alisha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*