PK LeiSB 2013 – Ronde 6

Met het einde van het toernooi in zicht werd er op de meeste borden stevig om het punt gestreden. Slechts een paar korte remises en één overwinning binnen twintig zetten waren het gevolg van de dadendrang.

Opvallend was het dan ook dat de belangrijkste partij van de avond, de partij tussen de koplopers Thomas Willemze en Arthur Pijpers al na ongeveer twee uur spelen beslist was. Thomas had zich blijkbaar beter voorbereid, won, en lijkt nu bijna niet meer van de titel af te houden. In de slotronde zal hij het moeten opnemen tegen Alexander Polak, die op een punt achterstand staat. Alexander heeft als nadeel dat hij de kans op de titel niet meer in eigen hand heeft. Van een overwinning van hem zou Rudy van Wessel kunnen profiteren, die slechts een half punt minder heeft dan Thomas.

Edwin van van Haastert en Ivo Wantola vochten in hun onderlinge partij om de kans op de titel in eigen hand te houden. De uiteindelijke remise deed die kans echter vervliegen. Zij moeten nu hopen op misstappen van zowel Thomas en Rudy om alsnog kampioen te kunnen worden. Naast de al eerder genoemde Alexander Polak en Arthur Pijpers kunnen ook Raoul van Ketel en Robert Straver nog een klein sprankje hoop hebben. Zij wonnen van respektievelijk Willem van Briemen en Coenraad Spaans en behoren tot de grote groep op een punt achterstand van Thomas.

Dit keer ontbreekt er helaas een partij en bleek er ook nog eens een partij niet volledig te reconstrueren. Van de partij Spaans-Straver ontbreekt elk spoor en in het slot van Vreugdenhil – Zwinkels was de enige speler die nog noteerde overgegaan op een nog onbekend soort Chinees spijkerschrift.

Hopelijk kloppen de overige partijnotaties nog wel een beetje want er vielen toch wel wat vreemde zaken op. Zo lijkt het er op dat Stanley Bingen tegen Ivo Schoonman zowel een torenwinst (30.Pg5+) als een mat in twee (45.Te8+, Kd7 46.Df7 mat) heeft gemist. Bij diverse partijen was ik blij dat je bij het inbrengen van de partijen twee notatiebiljetten tot je beschikking hebt want op die manier kan je van de notaties 1.e4,c5 2.b3, d6 3.Lb2, Pc3 4.Pf3, e5 5. Pc3 Pge7 gecombineerd met 1.e4 c5 2.b3 d6 3.Lb2, Pc6 4. Pf3, e5 5.Pc3 Pbd7 nog iets zinnigs maken. Verder kan je ontbrekende zetten van een van de spelers nog terugvinden op het andere biljet, enzovoorts.

Aanstaande dinsdag de laatste ronde, waarin niet alleen om de titel zal worden gestreden, maar ook om de diverse ratingprijzen.

Folkert Jan Geertsma

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Willemze, T. Pijpers, A. 1 – 0
2 Haastert, van E. Wantola, I. ½ – ½
3 Wessel, van R. Wissen, van M. 1 – 0
4 Ketel, van R. Briemen, van W. 1 – 0
5 Polak, A. Termeulen, A. 1 – 0
6 Spaans, C. Straver, R. 0 – 1
7 Drunick, van JW. Geertsma, FJ. ½ – ½
8 Bloothoofd, G. Bakker, J. ½ – ½
9 Heemskerk, W. Coene, I. ½ – ½
10 Lauer, A. Jeu, de M. 0 – 1
11 Schaeffner, J. Zeevaarder, M. 0 – 1
12 Fakkert, E. Hof,van ’t E. 0 – 1
13 Roorda, T. Hellenberg, J. 1 – 0
14 Erwich, F. Peut, van der A. 1 – 0
15 Noordijk, E. Thissen, T. 0 – 1
16 Vreugdenhil, F. Zwinkels, W. 1 – 0
17 Kubbenga, M. Mooij, de M. ½ – ½
18 Wagemans, E. Bosse, van den B. ½ – ½
19 Schenkelaars, V. Aalders, P. ½ – ½
20 Lankveld, van KJA. Serdijn, A. 0 – 1
21 Stins, J. Numan, G. 1 – 0
22 Maat, van der N. Weiland, H. ½ – ½
23 Kuiper, C. Knaap, van der J. 0 – 1
24 Verschoor, M. Postma, J. 0 – 1
25 Zwaan, GJ. Ruyter, de W. 0 – 1
26 Verheijen, J. Faydi, J. 0 – 1
27 Uittenbogaard, R. Kuipers, J. 0 – 1
28 Oei, I. Molsbergen, C. 1 – 0
29 Bingen, S. Schoonman, I. 0 – 1
30 Biggelaar, van den D. Kettenis, J. ½ – ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*