PK LeiSB 2013 – Ronde 5

De vijfde ronde werd gespeeld op de warmste dag van dit jaar tot nu toe. Het lijkt erop dat dat invloed heeft gehad op de kwaliteit van de partijen.

Ernstige “kortsluiting” deed zich voor in de partij tussen Ivo Schoonman en Rob Uittenbogaard, met een mat na acht zetten tot gevolg. Maar ook in vele andere partijen werd opvallend geblunderd. Op die manier liet Eric van ’t Hof tegen Coenraad Spaans minstens een half punt liggen (hij gaf een toren weg in een eindspel met pluspion) en deed Edo Fakkert een vol stuk in de aanbieding op het moment dat hij zijn stelling weer volledig onder controle had tegen ondergetekende.

Ik kan op die manier nog verder gaan met het noemen van namen van spelers die al dan niet door de hitte bevangen opzichtig de fout in gingen, maar er moeten toch ook nog wat verrassingen blijven voor het naspelen. Eén uitzondering wil ik daar nog wel op maken. Alexander Polak kreeg van Peter Aalders een vroeg verjaardagscadeau: een stuk en daarmee de partij al na 19 zetten en nog ongeveer drie uur voor zijn echte verjaardag.

Deze ronde raakte Rudy van Wessel de leiding kwijt. Net als in de vorige ronde werd hij behoorlijk in de verdediging gedrongen. Maar tegen Thomas Willemze bleef een counter uit. Thomas is nu één van de twee koplopers. De andere is Arthur Pijpers. Arthur speelde zoals te doen gebruikelijk behoorlijk scherp en zijn tegenstander Raoul van Ketel wilde daar niet bij achterblijven. Ik weet niet wat de invloed van de klok is geweest (beide spelers kunnen soms ook behoorlijk in tijdnood komen) maar na een zet of dertig werd de balans toch behoorlijk verstoord en trok uiteindelijk Arthur aan het langste eind.

Vier spelers volgen op een half punt achterstand. Naast Rudy zijn dat Edwin van Haastert, Ivo Wantola en titelverdediger Michiel van Wissen.

Edwin ving de aanval van Igor Coene behendig op en sloeg vervolgens keihard terug. Michiel toonde geen genade met Gerrie Bloothoofd toen die met geen al te best aanvalsplan koos. Ivo wees zo op het eerste gezicht Wim Heemskerk redelijk gedecideerd terug.

Volgende week zal duidelijk worden wie in de slotronde om de hoofdprijs kunnen gaan strijden.

Folkert Jan Geertsma

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Willemze, T. Wessel, van R. 1 – 0
2 Pijpers, A. Ketel, van R. 1 – 0
3 Wissen, van M. Bloothoofd, G. 1 – 0
4 Coene, I. Haastert, van E. 0 – 1
5 Wantola, I. Heemskerk, W. 1 – 0
6 Straver, R. Roorda, T. 1 – 0
7 Hof,van ’t E. Spaans, C. 0 – 1
8 Dorp, van Q. Noordijk, E. 1 – 0
9 Briemen, van W. Erwich, F. 1 – 0
10 Thissen, T. Drunick, van JW. 0 – 1
11 Geertsma, FJ. Fakkert, E. 1 – 0
12 Aalders, P. Polak, A. 0 – 1
13 Bakker, J. Postma, J. 1 – 0 R
14 Hellenberg, J. Kubbenga, M. ½ – ½
15 Jeu, de M. Maat, van der N. 1 – 0
16 Peut, van der A. Wagemans, E. ½ – ½
17 Numan, G. Lauer, A. 0 – 1
18 Zwaan, GJ. Schaeffner, J. ½ – ½
19 Mooij, de M. Oei, I. 1 – 0
20 Zwinkels, W. Faydi, J. 1 – 0
21 Kuipers, J. Vreugdenhil, F. 0 – 1
22 Knaap, van der J. Stins, J. ½ – ½
23 Weiland, H. Lankveld, van KJA. ½ – ½
24 Zeevaarder, M. Verheijen, J. 1 – 0
25 Bingen, S. Schenkelaars, V. 0 – 1
26 Ruyter, de W. Biggelaar, van den D. 1 – 0
27 Kettenis, J. Verschoor, M. 0 – 1
28 Schoonman, I. Uittenbogaard, R. 0 – 1
29 Schenkelaars, R. Molsbergen, C. 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*