PK LeiSB 2013 – Ronde 4

Inmiddels zijn we halverwege het toernooi. Deze (vierde) ronde, duurde het opvallend lang voordat er uitslagen binnen waren. Pas tegen half tien begonnen de eerste stellingen in te storten.

Zo viel er een nederlaag te noteren voor Robin Schenkelaars. Hij had danwel een pion veroverd in de opening maar wist zich vervolgens niet echt raad met de ontstane stelling, terwijl tegenstander Marcel Verschoor wel een duidelijk plan had. Marcel drukte Robin’s stukken naar achteren wat al snel tot een krakende stelling en verlies leidde.

Een fout plan is misschien beter dan geen plan, maar als John Kettenis tegen Ed Wagemans spel had gemaakt op de koningsvleugel in plaats van de damevleugel, dan had er zeker meer in gezeten. Nu was het Ed die na een snelle schakeling de aanval op koningsaanval inzette en een punt pakte.

Jonathan Faydi en Folkert-Jan Geertsma besloten om maar gewoon tegengesteld te rokeren en vervolgens beiden ten aanval te trekken, altijd leuk voor ’t publiek. Het was Folkert die het eerst door de vijandelijke koningsstelling heen brak en hij mocht dan ook een overwinning laten noteren.

Albert Termeulen liet zich niet uit ’t veld nadat Aart van der Peut in de opening de aangeboden gambiet pion weigerde en zag later alsnog kans om materiaal te offeren voor aanvalskansen. Aart bleek niet in staat zich staande te houden tegen het door Albert ontketende offensief en moest in verlies berusten.

Aan de topborden werden enige zware duels uitgevochten. Raoul van Ketel voelde zich duidelijk beter thuis in de stelling die na een onduidelijke opening was ontstaan dan tegenstander Wim Heemskerk. Raoul pakte het initiatief en langzaam maar zeker werd Wim overspeeld.

De partij op bord 1 tussen Rudy van Wessel en Edwin van Haastert had een heel ander verloop. In een moeilijke stelling moest Rudy zich haasten om de eerste tijdcontrole te halen, maar dat lukte zowaar zonder kleerscheuren. Niet veel later deed hij een remiseaanbod, echter dat werd door Edwin afgewezen. Toen Edwin zelf remise aanbood na een wat onduidelijke afruilcombinatie, was het Rudy die weigerde de partij vreedzaam af te sluiten. Na enige zetten bleek inderdaad dat Rudy inmiddels de betere kansen had en hij maakte de partij gedecideerd uit.

Rudy gaat derhalve ronde 5 in met een half punt voorsprong op naaste belagers Thomas Willemze, Raoul van Ketel, Arthur Pijpers en een verrassend sterk spelende Gerrie Bloothoofd.

Albert van Os

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Wessel, van R. Haastert, van E. 1 – 0
2 Ketel, van R. Heemskerk, W. 1 – 0
3 Spaans, C. Pijpers, A. 0 – 1
4 Bloothoofd, G. Briemen, van W. 1 – 0
5 Lauer, A. Willemze, T. 0 – 1
6 Schaeffner, J. Wissen, van M. 0 – 1
7 Maat, van der N. Coene, I. 0 – 1
8 Termeulen, A. Peut, van der A. 1 – 0
9 Roorda, T. Hof,van ’t E. ½ – ½
10 Polak, A. Dorp, van Q. ½ – ½
11 Drunick, van JW. Aalders, P. ½ – ½
12 Vreugdenhil, F. Wantola, I. 0 – 1
13 Oei, I. Straver, R. 0 – 1
14 Erwich, F. Zeevaarder, M. 1 – 0
15 Faydi, J. Geertsma, FJ. 0 – 1
16 Stins, J. Thissen, T. 0 – 1
17 Kubbenga, M. Bakker, J. ½ – ½
18 Postma, J. Jeu, de M. ½ – ½
19 Bosse, van den B. Mooij, de M. 1 – 0
20 Noordijk, E. Schenkelaars, V. 1 – 0
21 Serdijn, A. Weiland, H. ½ – ½
22 Hellenberg, J. Ruyter, de W. 1 – 0
23 Wagemans, E. Kettenis, J. 1 – 0
24 Lankveld, van KJA. Knaap, van der J. ½ – ½
25 Verheijen, J. Kuipers, J. ½ – ½
26 Numan, G. Bingen, S. 1 – 0
27 Kuiper, C. Uittenbogaard, R. 1 – 0 R
28 Molsbergen, C. Zwinkels, W. 0 – 1
29 Verschoor, M. Schenkelaars, R. 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*