PK LeiSB 2013 – Ronde 3

Een van de eerste zomerse dagen van dit jaar bleek niet te leiden tot een groot aantal tamme remises, maar juist tot veel strijdlust. Met name op de topborden werd lang en heftig om het punt gestreden. Op de borden 2 tot en met 5 viel de beslissing pas in de laatste minuten van de uitvluggerfase.

Alleen de partij op het topbord was al ver voor de tijdcontrole beslist. Edwin van Haastert profiteerde eenvoudig van een door Albert Termeulen wel erg ongelukkig in het spel gebrachte dame. Uiteindelijk kwamen naast Edwin nog twee andere spelers op 3 uit 3. Wim Heemskerk kwam tegen Thijs Roorda al snel een pion voor. Het kleinood werd uiteindelijk in een toreneindspel verzilverd. Rudy van Wessel speelde naar eigen zeggen niet briljant tegen Igor Coene, maar toen Igor met steeds minder tijd op de klok wat minder nauwkeurig werd, was hij er wel snel bij om een vol punt binnen te halen.

De remises op de topborden waren verre van saai. Thomas Willemze en Gerrie Bloothoofd kozen in de tijdnoodfase beide voor de mataanval met verwaarlozing van de materiaalverhouding. Uiteindelijk slaagde geen beide in het matzetten en bleef Gerrie materiaal voor. Mogelijkheden tot verzilveren waren er niet echt als gevolg van gebrek aan tijd in combinatie met een toch nog altijd lastige stelling. Die laatste twee punten maakten het ook Arthur Pijpers te lastig om tot winst te komen tegen Ivo Wantola.

In de groep van spelers met een half punt achterstand op de koplopers twee enigzins verrassende namen. Willem van Briemen is duidelijk in goede vorm. Na zijn puntendeling in de vorige ronde tegen Ivo Wantola kwam hij nu tot winst tegen Jonathan Faydi. Coenraad Spaans kwam na een bye in de eerste ronde voor de tweede keer tot winst. Tot nu toe een perfect Zwitsers gambiet.

Op sommige borden speelden zich kleine drama’s af. Zo gaf Joris Kuipers in een stelling waarin niet heel erg veel aan de hand was pardoes een volle dame weg. Bij de partij tussen Stanley Bingen en Chris Molsbergen wisselden de kansen regelmatig. Op het moment dat er werd gedacht dat Chris zou gaan winnen maakte hij plotseling een beslissende fout.

Hopelijk leveren de partijen weer de nodige inspriratie op voor de volgende ronde en kan er ook dan weer van boeiende partijen genoten worden.

Folkert Jan Geertsma

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Haastert, van E. Termeulen, A. 1 – 0
2 Willemze, T. Bloothoofd, G. ½ – ½
3 Coene, I. Wessel, van R. 0 – 1
4 Heemskerk, W. Roorda, T. 1 – 0
5 Pijpers, A. Wantola, I. ½ – ½
6 Wissen, van M. Drunick, van JW. ½ – ½
7 Erwich, F. Ketel, van R. 0 – 1 R
8 Hof,van ’t E. Schaeffner, J. ½ – ½
9 Briemen, van W. Faydi, J. 1 – 0
10 Spaans, C. Kubbenga, M. 1 – 0
11 Bakker, J. Oei, I. ½ – ½
12 Peut, van der A. Serdijn, A. 1 – 0
13 Geertsma, FJ. Noordijk, E. ½ – ½
14 Kuipers, J. Polak, A. 0 – 1
15 Fakkert, E. Hellenberg, J. 1 – 0
16 Schenkelaars, V. Jeu, de M. ½ – ½
17 Aalders, P. Wagemans, E. 1 – 0
18 Ruyter, de W. Maat, van der N. 0 – 1
19 Zeevaarder, M. Postma, J. ½ – ½
20 Zwinkels, W. Lauer, A. 0 – 1
21 Straver, R. Kuiper, C. 1 – 0
22 Korving, F. Vreugdenhil, F. 0 – 1
23 Stins, J. Koes, R. 1 – 0 R
24 Weiland, H. Numan, G. ½ – ½
25 Schenkelaars, R. Verheijen, J. 0 – 1
26 Molsbergen, C. Bingen, S. 0 – 1
27 Verschoor, M. Zwaan, GJ. 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*