PK LeiSB 2013 – Ronde 1

De eerste ronde, traditioneel een ronde met grote krachtsverschillen. Aan de vijf hoogste borden maakten de favorieten zonder al teveel moeite hun reputatie waar.

Op bord zes belandden de heren Zwinkels en van Wissen in een tijdnood duel, wellicht veroorzaakt door het versnelde tempo, anderzins hebben beide spelers wel de gewoonte “hun tijd optimaal te gebruiken”. Voordat de klok uitsluitsel ging geven over het resultaat, werd de partij remise door zetherhaling.

Frank Korving kreeg na het nodige spektakel een kansrijke positie op het bord tegen Raoul van Ketel. De aanval die Frank inzette op de koningsstelling van Raoul vergde echter de nodige tijdsinvestering. Uiteindelijk gebruikte Frank een zetherhaling om een half punt binnen te halen.

De partij tussen Igor Coene en Albert Lauer was als eerste afgelopen. Laatstgenaamde had al enige tijd niet achter een schaakbord gezeten en moest bekennen dat dit net bevorderlijk was voor een aansprekend resultaat.

Bart van den Bosse en Vincent Schenkelaars toonden zich tegen respectievelijk Robert Straver en Eric van ’t Hof taaie tegenstanders. Na lang standhouden zagen beiden hun inspanningen laat op de avond in ’t eindspel beloond met remise.

Tenslotte nog de partij met de meeste dramatiek. Frans Vreugdenhil en Gerk Numan kruisten met elkaar de degens en ondanks het grote verschil in rating hield Gerk dapper stand tot voor de eerste tijdscontrole. Frans daarentegen kreeg het wat benauwd van de luttele resterende tijd, hetgeen hij overigens deels zelf had veroorzaakt met zijn late aankomst in het Denksportcentrum. Haastige zetten leidden ertoe dat Gerk een winnende positie in de schoot geworpen kreeg. Echter omdat Gerk onnodig mee ging vluggeren met Frans, was het laatstgenoemde die een gewonnen stelling had nadat de eerste tijdscontrole was gehaald en rookwolken waren opgetrokken. Terwijl Gerk nog poogde te zoeken naar remisekansen leek Frans de kansen te gaan verzilveren. Echter na een forse blunder was de situatie omgedraaid. Uiteindelijk faalde Gerk om zijn kansen op tijd te benutten maar hij wist nog net het overgebleven materiaal van Frans te elimineren waardoor het vallen van zijn vlag toch nog een remise opleverde.

Albert van Os

Partijen

Uitslagen ronde 1

Bd White Black Results
1 Haastert, van E. Mooij, de M. 1 – 0
2 Peut, van der A. Wantola, I. 0 – 1
3 Willemze, T. Maat, van der N. 1 – 0
4 Knaap, van der J. Wessel, van R. 0 – 1
5 Pijpers, A. Koes, R. 1 – 0
6 Zwinkels, W. Wissen, van M. ½ – ½
7 Heemskerk, W. Noordijk, E. 1 – 0
8 Korving, F. Ketel, van R. ½ – ½
9 Coene, I. Lauer, A. 1 – 0
10 Zeevaarder, M. Termeulen, A. 0 – 1
11 Straver, R. Bosse, van den B. ½ – ½
12 Schoonman, I. Schaeffner, J. 0 – 1 R
13 Schenkelaars, V. Hof,van ’t E. ½ – ½
14 Fakkert, E. Bloothoofd, G. 0 – 1
15 Roorda, T. Postma, J. 1 – 0
16 Kuipers, J. Oei, I. 0 – 1
17 Erwich, F. Verheijen, J. 1 – 0
18 Molsbergen, C. Serdijn, A. 0 – 1
19 Briemen, van W. Verschoor, M. 1 – 0
20 Lankveld, van KJA. Thissen, T. 0 – 1
21 Geertsma, FJ. Uittenbogaard, R. 1 – 0
22 Schenkelaars, R. Polak, A. 0 – 1
23 Bakker, J. Biggelaar, van den D. 1 – 0
24 Zwaan, GJ. Jeu, de M. 0 – 1
25 Vreugdenhil, F. Numan, G. ½ – ½
26 Kuiper, C. Wagemans, E. 0 – 1
27 Aalders, P. Bingen, S. 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*