PK LeiSB 2012 – Ronde 7

overzichtSlechts 22 borden op de slotavond, helaas is het geen enkele avond gelukt om alle 50 deelnemers bij elkaar te krijgen. Het enige smetje wat ik kon bedenken na 7 ronden bloed, zweet en tranen.

De avond begon met een anti-climax. Olivier Huizer strafte een foutje van Rudolf Kat keurig af met Lxh7+. Niet veel later was de partij afgelopen. Remise. Tja… omdat er nog meer is in het leven dan schaken, aldus de witspeler. Maar Olivier, schaken is toch de belangrijkste bijzaak van het leven?!

Niet heel veel later werd de volgende remise opgetekend. Verrassend genoeg betrof het hier het topbord! Ivo had na de opening een mindere stelling en koos eieren voor zijn geld. Michiel nam uiteraard het remiseaanbod aan en dus was veel sneller dan verwacht duidelijk wie zich het komende jaar de Leidse kampioen mag noemen. Na diverse keren net naast de hoofdprijs gegrepen te hebben is de winst nu dus eindelijk voor Van Wissen. Van harte!

Behalve voor de hoofdprijs werd op tal van borden gestreden voor de kleinere prijzen, bijvoorbeeld de ratingprijzen. Stanley Bingen kon deze avond helaas niet van de partij zijn maar had eerder dit toernooi veel indruk gemaakt. Zijn prijs in de categorie tot 1500 was zeer verdiend. Daan Vernooy steeg dit toernooi menigmaal boven mijn en zijn verwachtingen uit, kwam af en toe ook hard met beide benen op de grond zoals deze avond, maar heeft al met al de ratingprijs tot 1650 zeker verdiend. In de categorie tot 1800 was het spannend, 3 spelers eindigden hier op 3,5 punt waarbij Bart van den Bosse de meeste weerstandspunten verzameld had. Helaas was Bart niet aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen. Bart heeft diverse keren dit toernooi goede stellingen tegen op papier sterkere spelers net niet gewonnen, maar wel laten zien dat het harde werken van de laatste tijd zijn vruchten begint af te werpen. In de categorie tot 1950 ging de buit naar Alexander Polak. Ik had al diverse keren bericht over zijn indrukwekkende eindspeltechniek, in de laatste ronde ondervond Marcel de Jeu dat ook zijn tactische kwaliteiten niet te onderschatten zijn. Na een goede voorbereiding wist hij met een fraai stukoffer (Pf5) de koningstelling van de Jeu open te rijten, waarna de zware stukken het karwei snel konden afmaken. Well done Alexander, eindelijk het felbegeerde LSG jubileumboek verdiend! De prijs tot 2100 ging naar de dit toernooi buitengewoon solide alsmede technisch verantwoord spelende Quirinius van Dorp. Na jaren van bughousen en casino-schaak oogde zijn spel dit toernooi erg volwassen en gezond. Met vaste hand werd in de laatste ronde de ook sterk spelende Eric van ’t Hof van het bord gedrukt. Heren prijswinnaars, nogmaals van harte en ga zo door.

analyseDe sensatie van de laatste speelronde was toch wel de overwinning van Gerrie Bloothoofd op Edwin van Haastert. Het koningsindisch kan een mooie opening zijn, soms voor wit, soms voor zwart. Als het misgaat, dan gaat het vaak goed mis. Het leek even mis te gaan bij Gerrie, maar enkele minder nauwkeurige zetten van Edwin gaven Gerrie de gelegenheid om complicaties te scheppen die Edwin niet meer te boven kwam. Door deze verrassende overwinning werd Gerrie tevens de best presterende LSG-er dit toernooi (op basis van TPR – ELO). Well done, ga zo door. Ik hoop dat je te behouden bent voor LSG, onze middelen zijn nou eenmaal beperkt…

prijsuitreikingMichiel van Wissen dus winnaar, Ivo tenminste gedeeld 2e, wat gebeurde er verder zoal? Raoul had een prima stelling tegen Arthur Pijpers, maar tastte mis waarna Arthur materiaal won. De technische afwerking liet te wensen over, maar uiteindelijk werd het punt toch gedrukt door Arthur die daarmee ook 5,5 punt verzamelde. De eerder genoemde overwinning van Quirinius van Dorp op Eric van ’t Hof betekende dat een 3-tal schakers de gedeelde 2e – 4e plaats bezetten. De 5e prijs werd gedeeld door de heren Ad van den Berg, Alexander Polak, Gerrie Bloothoofd en Frans Erwich, die de battle der waaghalzen met Albert Termeulen in zijn voordeel besliste. Voor de eindstand verwijs ik graag naar elders op de site. Geniet u nog eens rustig van alle fraaie partijen van de laatste ronde.

organisatieTot slot wil ik iedereen bedanken voor zijn of haar sportieve inzet dit jaar. Het was een genoegen om gastheer te mogen zijn. Volgend jaar zal iemand anders mijn deel van het organisatie-stokje overnemen, maar niet getreurd, het wordt ongetwijfeld minstens net zo gezellig. Hopelijk met nog meer deelnemers dan dit jaar. Iedereen een fijne (schaak-)zomer(-stop) gewenst…

Rudy van Wessel

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Wissen, van M. Wantola, I. ½ – ½
2 Pijpers, A. Ketel, van R. 1 – 0
3 Hof, van ’t E. Dorp, van Q. 0 – 1
4 Haastert, van E. Bloothoofd, G. 0 – 1
5 Mooij, de M. Berg, van den A. 0 – 1
6 Erwich, F. Termeulen, A. 1 – 0
7 Polak, A. Jeu, de M. 1 – 0
8 Straver, R. Coene, I. 0 – 1
9 Oei, F. Kubbenga, M. 1 – 0
10 Hellenberg, J. Geertsma, F. 0 – 1
11 Ruyter, de W. Vreugdenhil, F. ½ – ½
12 Spaans, C. Roorda, T. ½ – ½
13 Wagemans, E. Drunick, van JW. ½ – ½
14 Huizer, O. Kat, R. ½ – ½
15 Briemen, van W. Weiland, H. 1 – 0
16 Oosthout, W. Lauer, A. 1 – 0
17 Noordijk, E. Zwinkels, W. 1 – 0
18 Koes, R. Vernooy, D. 1 – 0
19 Schenkelaars, V. Uittenbogaard, R. 1 – 0
20 Bakker, J. Kuiper, C. 1 – 0
21 Brunner, O. Weert, de C. ½ – ½
22 Lankveld, van K. Zuijdendorp, M. 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*