PK LeiSB 2012 – Ronde 6

Michiel van Wissen is na 6 ronden de trotse koploper! Zelf versloeg hij met de zwarte stukken Arthur Pijpers, die kort na de tijdcontrole vreselijk misgreep vanuit zeer riante positie. Ivo Wantola is nu zijn enige belager, aangezien Ivo zelf won van Edwin en concurrenten Raoul van Ketel en Ad van den Berg niet verder kwamen dan remise. Volgende week is het Michiel tegen Ivo, waarbij Michiel genoeg heeft aan remise. Hoe dan ook krijgen we dit jaar maar 1 winnaar, en dat is wel zo makkelijk voor de foto tijdens de prijsuitreiking…

Er gebeurde deze avond weer van alles, vandaar ook dat dit verslag wat later op de site geplaatst kon worden dan gebruikelijk. Enfin, laat ik een poging wagen om de opvallendste partijen tegen het licht te houden. Thijs Roorda en Frans Erwich brachten een typische egelstelling op het bord, waar Thijs al snel enkele aanknopingspunten gaf met de zetten f4 en b4 (pionnen c4 en e4 kunnen makkelijk aangevallen worden, maar laat ik hier niet de schaakdocent uithangen…). Na het onzorgvuldige Lf2 sloeg zwart toe met het thematische d6-d5. Wat volgde was een blitz-attack op de koning, resulterend in een fraai mat.

Adinda Serdijn kreeg opnieuw te maken met het Evans-gambiet. De ronde hiervoor had het haar nog de schoonheidsprijs opgeleverd vanwege de fraaie overwinning op Richard Koes. Ditmaal zat Albert Termeulen achter de witte stukken, en dus was al snel duidelijk dat deze partij het nodige spektakel zou gaan opleveren. De dame-torens verdwenen al snel van het bord, en voor de slechte koningsstelling had Adinda 2 pionnen en een verdwaald paard van wit als compensatie. De stelling was echter direct kritiek, en een onnauwkeurigheid betekende dat Albert’s aanval niet te stoppen was. Sportief liet Adinda het mat uitvoeren, zo hoort het!

De schoonheidsprijs is hierbij zeker nog niet vergeven, want een paar borden lager speelde Wim de Ruyter een dijk van een partij tegen Albert Lauer. De ene tactische grap volgde de andere op, totdat Albert er tureluurs van werd. Al die grappen leverden Wim een kwaliteit op, waarna Albert nog een vol stuk in de aanbieding deed. Erg jammer dat ik hier live niet meer van gezien heb.

Frans Vreugdenhil deed diverse pionnen in de aanbieding tegen Aart van de Peut. Waarom Aart geen dames ruilde op f2 is me een raadsel, niet veel later werd de druk over de f-lijn te groot. Druk stond er ook al snel op de stelling van Wout Oosthout, aangezien Michael Kubbenga duidelijke bedoelingen had deze avond. Een ontwikkelingsvoorsprong werd goed uitgebouwd naar een aanval op de koning, de afronding was aardig.

Aardig was ook de kleine combinatie (Lg5!) waarmee Gerrie Bloothoofd een pion won tegen Olivier Huizer. Het matbeeld wat volgde ben ik in mijn 30 jarige schaakcarriére nog niet vaak tegengekomen.

Hard gestreden werd er in de partij tussen Bart van den Bosse en Jan Hellenberg, die niet voor het eerst dit toernooi tot laat op de avond bezig was. In het eindspel keerden de kansen diverse keren, totdat de vrede uiteindelijk getekend werd. Voor Bart een belangrijk halfje in zijn jacht op een ratingprijs. In het volgende overzicht ziet u wie de belangrijkste kanshebbers zijn op de diverse ratingprijzen. De prijsuitreiking volgt zo spoedig mogelijk na afloop van de ronde.

Rudy van Wessel

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Pijpers, A. Wissen, van M. 0 – 1
2 Wantola, I. Haastert, van E. 1 – 0
3 Ketel, van R. Hof, van ’t E. ½ – ½
4 Berg, van den A. Polak, A. ½ – ½
5 Dorp, van Q. Thissen, T. 1 – 0
6 Termeulen, A. Serdijn, A. 1 – 0
7 Geertsma, F. Straver, R. ½ – ½
8 Roorda, T. Erwich, F. 0 – 1
9 Bosse, van den B. Hellenberg, J. ½ – ½
10 Bloothoofd, G. Huizer, O. 1 – 0
11 Jeu, de M. Wagemans, E. 1 – 0
12 Coene, I. Briemen, van W. 1 – 0
13 Kat, R. Oei, F. 0 – 1
14 Vernooy, D. Mooij, de M. 0 – 1
15 Kubbenga, M. Oosthout, W. 1 – 0
16 Vreugdenhil, F. Peut, van der A. 1 – 0
17 Drunick, van JW. Schenkelaars, V. 1 – 0
18 Bingen, S. Spaans, C. 0 – 1
19 Lauer, A. Ruyter, de W. 0 – 1
20 Weiland, H. Koes, R. ½ – ½
21 Weert, de C. Zwinkels, W. 0 – 1
22 Kuiper, C. Noordijk, E. 0 – 1
23 Uittenbogaard, R. Bakker, J. ½ – ½
24 Lankveld, van K. Brunner, O. ½ – ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*