PK LeiSB 2012 – Ronde 5

Daar waar ik elke ronde probeer om een van de deelnemers in het zonnetje te zetten, stond ik opeens zelf met mijn mond vol tanden toen Ad van den Berg een tegen-kado overhandigde (een handgemaakt schaalmodel van een echte Rietveld zig-zag-stoel). Bedankt Ad, moge dit fijne voorbeeld veel navolging vinden! 🙂

Nu de spanning bovenin voelbaar begint te worden, wordt het eens tijd om wat meer woorden te wijden aan wat zich aan de topborden heeft afgespeeld. De nummer 1 geplaatst, Edwin van Haastert, had zich zoals altijd goed voorbereid op wat zou gaan komen. Tegenstander Raoul van Ketel spendeerde wat meer tijd in de opening maar leek daar zonder al te grote problemen uit te komen. Een iets te optimistische blik van Raoul leidde het begin van tactische verwikkelingen in, waar Edwin met groot voordeel uit had moeten komen. Echter, hij speelde te snel en miste een opgelegde kans, waarna het Raoul was die met voordeel uit de slagwisseling kwam. Edwin offerde een kwal, maar had daarvoor aanvankelijk te weinig compensatie. Raoul speelde het vervolg niet optimaal en zo kon Edwin in het eindspel relatief makkelijk remise maken. Toch een verrassend resultaat.

Arthur Pijpers werd gekoppeld aan Robert Straver, en leek lange tijd in de problemen te verkeren. Robert had een gevaarlijk ogend initiatief, maar een afwikkeling leverde pionwinst op voor Arthur. Een alles of niets poging van Robert leverde het laatstgenoemde op, zijn koning kon makkelijk aan de dame-schaakjes der wrake ontsnappen.

De winnaar van de schoonheidsprijs van ronde 4, Ad van den Berg, speelde een creatieve partij met zwart tegen Michiel van Wissen. Michiel verbruikte veel tijd, zoals wel vaker, en Ad leek al snel comfortabel te staan. Hoor ik het nou goed? Bood Ad echt remise aan? Michiel weigerde en niet veel later werd hij beloond voor zijn inzet, aangezien Ad een bokkie had geschoten. Zo lijkt het wel vaker slecht af te lopen met winnaars van schoonheidsprijzen…laat dit u vooral niet weerhouden om veel spektakel op het bord te brengen.

Arthur en Michiel dus aan kop na ronde 5, wat gebeurde zoal achter de topborden? Ivo Wantola en Albert Termeulen speelden een partij waar ik de draad niet van kon volgen. Op het eind was het in elk geval Ivo die met een potje pack-man bezig leek, en zo de nare smaak van de nul uit ronde 4 wegspoelde. Daarnaast werd Jan Hellenberg op de massagetafel van Eric van ’t Hof gelegd, en toen hij eraf mocht, was zijn stelling uitgerookt en van het nodige materiaal ontdaan. Well done by Eric.

Alexander Polak komt gaandeweg steeds beter in het toernooi. Na zijn fraaie overwinning van vorige week zette hij de positieve lijn voort tegen Igor Coene. Igor offerde geheel onnodig een pion voor 2 tempi in een eindspel. Alexander nam de gift aan en liet vervolgens zien over een uitstekende techniek te beschikken. Dit had ik op zich al eens gerapporteerd, en het blijkt dus echt waar te zijn. Volgende tegenstanders zijn bij deze gewaarschuwd…

Frankie Oei was bezig met een trage massage van Quirinius van Dorp. Te traag, want de tijd was op voor de 40 bereikt waren. Adinda nam de pion van Evans aan en kreeg een blitz-aanval van Richard Koes over zich heen. Koeltjes gaf Adinda een kwal waarvoor ze veel positionele compensatie kreeg. Al snel kon ze dit omzetten in een vol punt. Thomas Thissen was een beetje in de war deze avond. Een stukoffer in de Svesjnikov is wel bekend, maar niet zoals Thomas het speelde. Daan Vernooy speelde het niet optimaal en werd uiteindelijk matgezet. Onderin boekte Stanley Bingen en Chiel Kuiper hun eerste overwinningen, en deden daarmee uitstekende zaken in de strijd om de ratingprijs.

Volgende week hebben we hopelijk alle deelnemers bij elkaar, dus het belooft een gezellige avond te worden. Graag tot dan, en denk eraan, mobieltjes uit…

Rudy van Wessel

Partijen

Bd White Black Results
1 Haastert, van E. Ketel, van R. ½ – ½
2 Straver, R. Pijpers, A. 0 – 1
3 Wissen, van M. Berg, van den A. 1 – 0
4 Wantola, I. Termeulen, A. 1 – 0
5 Hof, van ’t E. Hellenberg, J. 1 – 0
6 Polak, A. Coene, I. 1 – 0
7 Oei, F. Dorp, van Q. 0 – 1
8 Bloothoofd, G. Roorda, T. ½ – ½
9 Thissen, T. Vernooy, D. 1 – 0
10 Huizer, O. Jeu, de M. ½ – ½
11 Koes, R. Serdijn, A. 0 – 1
12 Zwinkels, W. Erwich, F. 0 – 1
13 Wagemans, E. Lauer, A. 1 – 0
14 Oosthout, W. Kat, R. ½ – ½
15 Schenkelaars, V. Bosse, van den B. 0 – 1
16 Briemen, van W. Korving, F. 1 – 0
17 Spaans, C. Weiland, H. ½ – ½
18 Noordijk, E. Kubbenga, M. 0 – 1
19 Bakker, J. Ruyter, de W. 0 – 1
20 Peut, van der A. Weert, de C. ½ – ½
21 Brunner, O. Bingen, S. 0 – 1
22 Zuijdendorp, M. Kuiper, C. 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*