PK LeiSB 2012 – Ronde 4

Een ronde om niet snel te vergeten, en tegelijk onmogelijk om alle gebeurtenissen op “elektronisch papier” vast te leggen.

Laat ik beginnen met de categorie “om je vingers bij af te likken”. De meest in het oogspringende partij, ook gezien de relevantie mbt het kampioenschap, was die tussen Ad van den Berg en Ivo Wantola. Laatstgenoemde speelde niet zijn beste partij uit zijn loopbaan. Echter, de wijze waarop Ad de openingsmishandeling van zwart wist af te straffen was een lust voor het oog. Een schijnoffer, gevolgd door stukoffer, vervolgens een dameoffer, gevolgd door een staaltje stukkendominantie om af te ronden met een blitz-mat-aanval. Het publiek genoot, Ivo ongetwijfeld niet.

Nauwelijks minder fraai was de partij van de sensatie van dit toernooi, Daan Vernooy. Met een serie krachtzetten werd het provocatieve spel van Wim van Briemen aangepakt, waarna Daan’s paard zich 2 keer offerde alvorens de zware stukken op jacht konden naar de zwarte koning.

Ook fraai te noemen waren de partijen van Quirinius van Dorp en Alexander Polak. Beide spelers lieten zien over een fijne eindspeltechniek te beschikken. Jan-Willem van Drunick maakte de positionele fout Lxf5 (Le6 moest en de Berlijnse muur had nu nog gestaan) en werd kansloos weggeduwd door onze Q. De fraaie slotzet Tg4 mag genoemd worden. Harro Weiland kwam na zijn technische hoogstandje van vorige ronde tegenover een jeugdig talent met nu al minstens zoveel fluweel in zijn vingers. De wijze waarop Alexander het toreneindspel tot een goed einde bracht was zeer instructief.

In de categorie “geinige potjes” komen we allereerst de partij Coene – Thissen tegen. Vooraf werd hier ernstig rekening gehouden met een chaotische partij. Zwart mishandelde hier de opening zo mogelijk nog erger dan Ivo, maar kreeg de rekening niet gepresenteerd omdat Igor het iets te rustig speelde. Uiteindelijk was het toch Igor die groot voordeel kreeg, maar de stand op de klok gaf alle aanleiding voor Thomas om door te rommelen met een toren minder. In plaats van op eerder moment remise aan te bieden, ging Igor tot het uiterste om mat te geven, maar tevergeefs. In zijn allerlaatste seconde wist hij nog net het allerlaatste zwarte stuk van het bord te rossen, om zo de remise veilig te stellen.

Ook de partij Huizer – Vreugdenhil paste uitstekend in deze categorie. Euforisch over het verschijnen van de good-old Max Lange variant ging Frans al snel in de fout. Olivier miste een leuk matje (20 Ped7+,Lxd7 21 Pxd7+,Ke8 22 Tg8 mat had wellicht een boek opgeleverd) maar wist zijn mooie stelling wel tot een goed einde te brengen na nog veel meer zetten dan in de gamefile te zien zijn.

Robert Straver liet deze avond een glimp van zijn talent zien nadat Adinda iets teveel wilde vanuit de opening. Met een kwaloffer werd de coördinatie uit het witte kamp geslagen en al snel kwam Adinda de problemen niet meer teboven.

De categorie wisselende kansen wordt aangevoerd door de partij Termeulen – Wagemans. Albert leek op weg naar een harde overwinning, tot hij zich liet verleiden tot kwalwinst. Even later landde zijn dame via een paar schaaks opeens op a7, een beetje ver uit het midden, zeg maar. Na zwart’s 29… De4 was er opeens geen andere verdediging dan een kwal terug te geven, waardoor een troosteloos eindspel met pion minder verscheen. Ed ging hier zodanig slordig mee om dat hij dit eindspel zelfs nog wist te verliezen.

Onderin speelde Otto Brunner een puike partij tegen Rudolf Kat. Helaas ging hij in het verre eindspel alsnog de fout in. Na 55… Pc2 is het direct remise, in de partij liep het paard tevergeefs achter de feiten (pionnen) aan. Vincent Schenkelaars speelde een keurige partij tegen een dit toernooi naar zijn vorm zoekende Aart van de Peut.

De toppers speelden onderling remise, bij Pijpers – van Haastert gebeurde dit al vrij snel na iets wat leek op een redelijk correcte partij. Bij van Ketel – van Wissen gebeurde meer, maar was het resultaat hetzelfde. Je zou kunnen beweren dat de topfavorieten dus economischer met hun energie zijn omgesprongen, met een toernooi dat 7 weken duurt kan dat altijd van pas komen natuurlijk.

Hoe dan ook, de weg naar de titel is nog lang, niemand heeft meer 100%. Geniet u nog eens rustig van al het spektakel van deze avond door de gamefile te bekijken, het is zeer de moeite waard.

Graag tot dinsdag, hopelijk dan weer zoveel spektakel!

Rudy van Wessel

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Pijpers, A. Haastert, van E. ½ – ½
2 Berg, van den A. Wantola, I. 1 – 0
3 Ketel, van R. Wissen, van M. ½ – ½
4 Coene, I. Thissen, T. ½ – ½
5 Termeulen, A. Wagemans, E. 1 – 0
6 Serdijn, A. Straver, R. 0 – 1
7 Roorda, T. Oei, F. ½ – ½
8 Erwich, F. Hof, van ’t E. 0 – 1
9 Jeu, de M. Bloothoofd, G. ½ – ½
10 Dorp, van Q. Drunick, van JW. 1 – 0
11 Vernooy, D. Briemen, van W. 1 – 0
12 Huizer, O. Vreugdenhil, F. 1 – 0
13 Korving, F. Geertsma, F. 0 – 1
14 Weiland, H. Polak, A. 0 – 1
15 Bosse, van den B. Oosthout, W. ½ – ½
16 Kat, R. Brunner, O. 1 – 0
17 Lauer, A. Bakker, J. 1 – 0
18 Peut, van der A. Schenkelaars, V. 0 – 1
19 Weert, de C. Mooij, de M. 0 – 1
20 Kubbenga, M. Zwinkels, W. ½ – ½
21 Bingen, S. Koes, R. 0 – 1
22 Spaans, C. Zuijdendorp, M. 1 – 0
23 Lankveld, van K. Ruyter, de W. 0 – 1 R

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*