PK LeiSB 2012 – Ronde 3

Een van de hoofdrolspelers van deze avond was Rudolf Kat. Allereerst werd hij beloond voor zijn positionele massage van de zwarte stelling van Chris de Weert vorige week. Deze avond leek het erop alsof het zijn beurt was om gemasseerd te worden. Na een lang en zwaar gevecht, waarin hij op eerder moment het remiseaanbod van Jan Hellenberg nog dapper had afgeslagen, was de remise dan toch nabij. Remise? Eerst moet je een zet doen, was het correcte antwoord van Jan. Dit werd een tragische blunder (Kxg4??) daar waar eerst Lxd5+ wel remise had opgeleverd. Hoe dan ook, Rudolf ging niet met lege handen naar huis…

Ruim voor die tijd bereikte de organisatie het nieuws over de (winnende?) wandelkoning van Stanley, vraag in de organisatie / analyseruimte was of hij de overkant zou halen. Helaas voor Stanley maar niet geheel onverwacht liep hij echter een door Gerrie Bloothoofd gevlochten matnet in.

De nieuwe gezichten deden het uitstekend deze avond. Thomas Thissen en Harro Weiland kwamen, net als Gerrie, ook tot winst. Eerstgenoemde speelde een vermakelijke maar nauwelijks correct te noemen partij tegen Ed Noordijk, terwijl Harro een gave eindspeltechniek demonstreerde tegen Vincent Schenkelaars. Bart van den Bosse hoefde zich niet al te zeer in te spannen voor een halfje tegen onze webmaster, die zijn krachten lijkt te sparen voor de laatste ronden.

Aan de topborden wederom geen verrassingen. Edwin van Haastert veroverde een pion en neutraliseerde vervolgens het tegenspel van Albert Termeulen vakkundig. Ivo Wantola zag tegenstander Thijs Roorda wat gaten in eigen stelling creëren en maakte daar dankbaar gebruik van. Arthur Pijpers pakte in de opening een pion op c4 van Frankie Oei en bleef daar de rest van de partij op zitten. In het eindspel trokken de paarden van Arthur tenslotte de laatste resten cement uit de witte stelling. Raoul had al snel een comfortabele stelling met zwart tegen Ed Wagemans, al duurde het nog vrij lang voor dit in materiaalwinst werd omgezet. Michiel van Wissen drukte Marcel de Jeu van het bord, waardoor na 3 ronden alleen de top-5 nog de maximale score heeft.

De achtervolgende groep wordt gevormd door Ad van den Berg. Wim van Briemen koos een te trage voortzetting na de opening, waardoor zwart kon bouwen aan een tegenoffensief. Met een aardige afwikkeling besliste Ad het duel der Philidorianen in zijn voordeel.

Wim Zwinkels beleefde weinig plezier op zijn verjaardag. Adinda Serdijn was niet in de stemming om kadootjes weg te geven. Met een paar krachtige zetten pakte ze het initiatief, een paar pionnen en uiteindelijk de winst. Een knappe partij werd ook afgeleverd door Alexander Polak, die Quirinius van Dorp aan de rand van de afgrond bracht maar net niet het beslissende zetje kon uitdelen.

Veel spektakel werd op voorhand al verwacht in de partij tussen Richard Koes en Frans Erwich. Deze heren houden er doorgaans een compromisloze stijl op na, en dus werd het al snel chaos op het bord. Beide koningen stonden er wat ongemakkelijk bij, en het wachten was op een mat. Dat kwam er, helaas voor Richard betrof het zijn koning.

Het slotakkoord werd verzorgd door de heren Van Drunick en Korving. In de uitvluggerfase hadden beide heren moeite om het hoofd koel te houden. Jan-Willem had lange tijd de beste perspectieven vanwege zijn extra pionnen, maar actief tegenspel van Frank kostte hem veel tijd. Met nog luttele seconden op de klok lukte het hem niet om op legale wijze de zwarte koning mat te zetten, remise was het – denk ik – terechte resultaat van dit boeiende gevecht.

Rudy van Wessel

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Haastert, van E. Termeulen, A. 1 – 0
2 Oei, F. Pijpers, A. 0 – 1
3 Wantola, I. Roorda, T. 1 – 0
4 Wagemans, E. Ketel, van R. 0 – 1
5 Wissen, van M. Jeu, de M. 1 – 0
6 Briemen, van W. Berg, van den A. 0 – 1
7 Hellenberg, J. Kat, R. 1 – 0
8 Mooij, de M. Coene, I. 0 – 1
9 Straver, R. Kubbenga, M. 1 – 0
10 Hof, van ’t E. Lauer, A. 1 – 0
11 Polak, A. Dorp, van Q. ½ – ½
12 Zwinkels, W. Serdijn, A. 0 – 1
13 Koes, R. Erwich, F. 0 – 1
14 Thissen, T. Noordijk, E. 1 – 0
15 Geertsma, F. Bosse, van den B. ½ – ½
16 Drunick, van JW. Korving, F. ½ – ½
17 Bingen, S. Bloothoofd, G. 0 – 1
18 Schenkelaars, V. Weiland, H. 0 – 1
19 Oosthout, W. Spaans, C. 1 – 0
20 Ruyter, de W. Huizer, O. 0 – 1
21 Weert, de C. Uittenbogaard, R. 1 – 0
22 Bakker, J. Lankveld, van K. 1 – 0
23 Kuiper, C. Peut, van der A. 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*