PK LeiSB 2012 – Ronde 2

Ik heb net g4 gedaan, krijg ik daarvoor een schoonheidsprijs? Als je nog een beetje meewerkt, krijgt je tegenstander vast de schoonheidsprijs… Won Txh7 aan bord 1 niet gegarandeerd de schoonheidsprijs? Zo maar wat geluiden uit de wandelgangen, rond een uurtje of 9, om aan te geven dat de extra prijs voor de meest spectaculaire / schone partij enorm leeft onder de deelnemers.

Overigens was het antwoord op die laatste vraag NEE, want na het tussenzetje Df6 kan wit opgeven. We hebben het hier over de partij aan het 1e bord, na een zet of 13.

De avond begon helaas met een late afmelding van Harro Weiland, waardoor zijn 1e partij tegen Ad van den Berg niet door kon gaan. De overige 22 partijen gingen kort na 8-en van start, nadat Igor zijn welverdiende exemplaar van het LSG-jubileumboek in ontvangst mocht nemen.

Frans Vreugdenhil maakte een klassieke fout (zo’n 100.000 mensen gingen hem reeds voor) in het aangenomen damegambiet. Lg4 is iets te ambitieus, en iedereen die het horen wilde, mocht meedelen in zijn geestelijke kwelling. Raoul vond het allemaal wel best, al zal het hem geduizeld hebben welke voortzetting het allersterkst was.

Niet ver hier vandaan was Igor bezig om zijn stelling eigenhandig van de nodige steunpunten te ontdoen. Hierbij investeerde hij ook nog eens een paar pionnen, het leek erop dat hier sprake was van een serie mindere zetten. En dat terwijl je een Hollandse muur met subtiliteit moet afbreken ipv met geweld.

Het eerste punt van de avond werd gescoord door het slachtoffer van vorige week, Albert Lauer. Milko Zuijdendorp speelde wat inspiratieloos en kreeg daarvoor snel de rekening gepresenteerd. Ook Eric van ’t Hof overzag een tactische grap en dus kon Arthur Pijpers zijn krachten sparen voor later. Datzelfde gold voor Ivo Wantola, die met ogenschijnlijk gemak de enige dame in het gezelschap een minder plezierige avond bezorgde.

Een interessant eindspel ontspon zich bij Quirinius en Edwin. De vrijpionnen van Edwin waren iets verder opgerukt dan die van Q, waardoor wit vaak net een tempo tekort kwam, zo ook in de variant die uiteindelijk de beslissing bracht in Edwin’s voordeel.

Het betere betonschaak viel te bewonderen bij Noordijk – Geertsma, vooraf werd reeds een zware loopgravenstrijd verwacht. De partij voldeed geheel aan de verwachtingen, ondanks een dappere weigering van het 1e remise-aanbod was de uitslag onvermijdelijk.

In het laatste speeluur vielen nog een aantal verrassingen te noteren. Igor was volledig terug in de partij gekomen door wat onhandigheidjes van Thijs, maar net toen het allemaal weer ging gaf hij pardoes een stuk weg. Robert Straver werd opgebracht door Marcel de Jeu, die gedecideerd zijn extra pion naar de overkant duwde. Vincent Schenkelaars speelde een keurige partij tegen Joop Bakker en wist een technisch eindspel met vaste hand tot winst te voeren, al liep Joop wat onhandig in een mat-in-1. Frank Korving verraste Aart vd. Peut, in een partij die alle uitslagen had kunnen hebben. Een giftig pionnetje kostte pardoes de dame en dus de partij.

Albert Termeulen beleefde een plezierige avond tegen Jan-Willem van Drunick, die een wat gedrukte stelling innam. Een onoplettendheidje kostte een belangrijke pion waarna de winstvoering op typische Albert-wijze (recht op de koning af) werd voltrokken.

Verder was het hoogtepunt van de avond toch wel de late aanmelding van de heren Van den Bosse en Thissen, waardoor we toch nog de 50 bereikt hebben. Welkom heren!

Maar wie krijgt nou die schoonheidsprijs, hoor ik u al denken. Welnu, het antwoord op die vraag wordt a.s. dinsdag geven, rond de klok van 8. Graag tot dan!

Rudy van Wessel

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Dorp, van Q. Haastert, van E. 0 – 1
2 Pijpers, A. Hof, van ’t E. 1 – 0
3 Serdijn, A. Wantola, I. 0 – 1
4 Ketel, van R. Vreugdenhil, F. 1 – 0
5 Erwich, F. Wissen, van M. 0 – 1
6 Coene, I. Roorda, T. 0 – 1
7 Termeulen, A. Drunick, van JW. 1 – 0
8 Jeu, de M. Straver, R. 1 – 0
9 Oei, F. Bingen, S. 1 – 0
10 Spaans, C. Wagemans, E. 0 – 1
11 Weiland, H. Berg, van den A. 0 – 1 R
12 Oosthout, W. Briemen, van W. 0 – 1
13 Noordijk, E. Geertsma, F. ½ – ½
14 Huizer, O. Vernooy, D. ½ – ½
15 Kat, R. Weert, de C. 1 – 0
16 Schenkelaars, V. Bakker, J. 1 – 0
17 Peut, van der A. Korving, F. 0 – 1
18 Uittenbogaard, R. Mooij, de M. 0 – 1
19 Kubbenga, M. Ruyter, de W. 1 – 0
20 Zuijdendorp, M. Lauer, A. 0 – 1
21 Lankveld, van K. Polak, A. 0 – 1
22 Zwinkels, W. Kuiper, C. 1 – 0
23 Brunner, O. Koes, R. 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*