PK LeiSB 2012 – Ronde 1

De kop is er weer af. Dit jaar 48 deelnemers, het aantal deelnemers lijkt de algemene trend der ledenaantallen in de Leidse bond te volgen. Niet getreurd, de 48 waaghalzen zullen er ongetwijfeld een spectaculair toernooi van willen maken. Onder de deelnemers een mix van routine en aanstormend talent, degelijkheid en rommelaars (met alle respect, natuurlijk!).

De ronde begon helaas met een noodgedwongen bye voor Stanley Bingen, maar een oneven aantal is soms niet te voorkomen. Uit protest werd het inschrijfgeld mee naar huis genomen, maar dat komt wel goed voor ronde 2. Hier en daar werd flink gepuft aan de topborden. Zo had Edwin van Haastert het erg lastig met het creatieve spel van Rudolf Kat. Arthur Pijpers, de nummer 2 op de ratinglijst, had het lastig met het stugge spel van Joop Bakker. Laatstgenoemde trok een muur op waar ze in Berlijn jaloers op zouden zijn. Ivo liep lange tijd rond met een brede glimlach, en dat zei veel over zijn stelling tegen Aart van de Peut. Het duurde echter nog lang voordat het punt verzilverd werd, ongetwijfeld geen fijne avond voor onze Aart.

De partij van de avond werd gespeeld door 2 oude rotten in het vak, Ad van de Berg en Wouter Oosthout. De paarden van Ad zouden menig opponent dolgedraaid hebben, maar Wouter pareerde alle dreigingen en leek zelfs voor de winst te kunnen spelen. Helaas eindigde de partij enigszins abrupt in remise, daar Ad weinig tijd had en Wouter niet beter zag dan een zetherhaling.

Gedurende de avond stroomden de uitslagen vervolgens binnen, waarbij de wetten van heer Elo weer eens heilig bleken. Ed Noordijk boekte een verdienstelijke remise tegen Willem van Briemen, de verrassing van vorig jaar. Last-minute aanmelders Chris de Weert (maandagavond 23:47, hulde!) en Coenraad Spaans (23:05) beleefden geen fijne avond. Te laat naar bed gegaan?! Chris leek remise te maken tegen de gehandicapte Quirinius van Dorp, maar kwam bedrogen uit. Coenraad was de stelling van Daan Vernooij aan het masseren, maar vergat een akelig obvious paardvorkje (tja, gebrek aan ritme?). Zijn positionele compensatie was voldoende om het witte materiaaloverwicht te neutraliseren, een zwaarbevochten remise was het resultaat. Met zulke 1e ronden kun je ver komen, we houden hem in de gaten…

In het kader van de spektakelprijs viel – naast de reeds gememoreerde partij vd Berg – Oosthout, het oog al snel weer op de partij van Albert Termeulen, die even kundig als kalm de koningsstelling van Alexander Polak openritste. Ook viel het gebrek aan witte velden controle op bij Michael Kubbenga, na het snoepen van een zeer giftig pionnetje. Tegenstander van Wissen wist daar wel raad mee en installeerde een indrukwekkende batterij richting h7. Zo snel kan het gaan.

Ook snel ging het bij Lauer – Coene. Eerstgenoemde poogde een initiatief te ontplooien, maar vergat daarbij zijn ontwikkeling. Met enkele fraaie krachtzetten wist Igor aan te tonen dat wit zich iets teveel overstrekt had, een fraai mat was het gevolg. Derhalve gaat het eerste LSG-jubileum-boek van dit jaar naar Igor Coene.

Al met al een rustig avondje voor de wedstrijdleiding, waarvoor dank. Gaat u allen zo door, graag tot volgende week, om 20.00 uur stipt gaan de klokken weer aan.

Rudy van Wessel

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Haastert, van E. Kat, R. 1 – 0
2 Bakker, J. Pijpers, A. 0 – 1
3 Wantola, I. Peut, van der A. 1 – 0
4 Mooij, de M. Ketel, van R. 0 – 1
5 Wissen, van M. Kubbenga, M. 1 – 0
6 Lauer, A. Coene, I. 0 – 1
7 Berg, van den A. Oosthout, W. ½ – ½
8 Polak, A. Termeulen, A. 0 – 1
9 Straver, R. Zwinkels, W. 1 – 0
10 Kroes, R. Oei, F. 0 – 1
11 Hof, van ’t E. Huizer, O. 1 – 0
12 Weert, de C. Dorp, van Q. 0 – 1
13 Briemen, van W. Noordijk, E. ½ – ½
14 Korving, F. Serdijn, A. 0 – 1
15 Vreugdenhil, F. Schenkelaars, V. 1 – 0
16 Ruyter, de W. Erwich, F. 0 – 1
17 Roorda, T. Uittenbogaard, R. 1 – 0
18 Zuijdendorp, M. Hellenberg, J. 0 – 1
19 Drunick, van JW. Lankveld, van K. 1 – 0
20 Kuiper, C. Jeu, de M. 0 – 1
21 Wagemans, E. Brunner, O. 1 – 0
22 Vernooy, D. Spaans, C. ½ – ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*