PK LeiSB 2011 – Ronde 6

Of het aan mijn slotzin uit het vorige verslag lag weet ik niet, maar ronde 6 begon met 3 niet al te spectaculaire partijen. Folkert Geertsma en Thomas Thissen toonden veel wederzijds respect en besloten elkaar pas in zaal D voor het eerst pijn te doen tijdens een langdurige vluggersessie. Niet veel later viel de 1e uitslag van deze avond, en wel door wegblijven van Jonathan Faydi. Opponent Albert Lauer was liever op Terschelling geweest. Frans Vreugdenhil en Albert Termeulen speelden een ogenschijnlijk interessante variant van de Pirc. Kenners in de zaal, waaronder Albert, konden een geeuw moeilijk onderdrukken. Frans vond het interessant genoeg en na ruim een uur nadenken kwam de langverwachte zetherhaling (eeuwig schaak) op het bord. Peter Aalders meldde met enige trots een plusremise gescoord te hebben tegen Thijs Roorda. Een rustig begin voor de organisatie, die de spektakelprijs van ronde 5 had toegekend aan de heren Van Wissen en Oei.

Michiel trakteerde op dat moment Ivo op een verfrissend tussenschaakje, aan de gezichtsuitdrukking te zien gemist door Ivo. Igor probeerde Edwin onder druk te zetten, met wederzijds langdurig tijdverbruik tot gevolg en Robert Straver was langzaam aan het bijkomen van het vrij simpele tactische grapje van opponent Wagemans. Nee, het spektakel vond plaats in zaal D, waar menig analyse een stuk langer duurde dan de voorafgaande partij. De eerste (echte) overwinning werd genoteerd door Hordijk, die met een blitz-aanval op de koning van Zwetsloot snel succes oogstte.

Na tienen kwam de avond dan toch op gang. Igor had z’n stelling iets teveel over-stretched, in een poging het initiatief te pakken. Met een paar rake klappen toonde Edwin aan dat de witte stelling al snel beyond repair was. Ivo leek zich onder de lichte druk uit te kunnen werken, maar belandde in een lastig toreneindspel met alleen kansen voor Michiel. Wim Heemskerk profiteerde van een onoplettendheid van Jeffrey van Vliet en kon afwikkelen naar een makkelijk gewonnen eindspel.

Van de achtervolgers op de echte kanshebbers deden Ed Wagemans, Willem van Briemen en Adinda Serdijn uitstekende zaken. Ed Wagemans zag Robert Straver in een te creatieve bui materiaal weg blijven geven, tot in de analyse aan toe. Een avond waar het er gewoon niet in zat, zo lijkt de conclusie. Willem van Briemen speelde zeer creatief tegen de Ben-Oni van Frans Erwich, en werd beloond voor zijn originaliteit. Echter rook zijn stelling rond zet 18 niet helemaal fris, waar …,Pb6 een beter alternatief lijkt dan de afwikkeling met …,Pg4 die Frans speelde. Het slot speelde Willem echter fraai, na een aantal nuttige schaakjes om de 40 te halen bleek de koning van Frans op b2 erg ongelukkig te staan. Adinda leek opgevouwen te worden door de damevleugel aanval van Ben de Leur, maar deze vergaloppeerde zich door een paard-achteruit-zet te missen waarna opeens de agressief opgestelde witte poppetjes snel het doosje in verdwenen.

Opvallend blijft het goede spel dat nieuw-LSG-lid Gerrie Bloothoofd laat zien. Zijn ervaren tegenstander had z’n handen meer dan vol aan het actieve tegenspel van Gerrie, die hier en daar kansen op meer miste en uiteindelijk met lege handen de zaal moest verlaten. Ook Ali Nejadsam verraste in positieve zin met een overwinning op Niek van de Maat, al lag daar een kleine tactische misrekening aan ten grondslag. Doorspelen met een kwal minder vond Niek niet meer de moeite van het proberen waard.

De ontknoping van de avond vond plaats aan de borden 24 en 25, nadat Michiel van Wissen de spanning in dit PK weer volledig terug had gebracht door met fluwelen handschoen Ivo op te brengen in het toreneindspel. Aan het 24e bord ontstond een paardeindspel waar Michiel Zeevaarder een nuttige tijdsvoorsprong had. Toen hij het noteren voor gezien hield (met nog 6.40 op de klok) maakte Daan Vernooy daar terecht een opmerking over. In plaats van rustig de notatie bij te werken hield Michiel het voor gezien, Daan verbouwereerd achterlatend aan zijn bord.

Het 25e bord is dit toernooi altijd een speciale aangelegenheid. Het vormt in z’n eentje de 4e rij, de heren daar genieten doorgaans in alle rust van hun eigen, door anderen soms niet begrepen creativiteit. Toen ik me, na de emotionele toestanden rond bord 24 achter te hebben gelaten, me richting bord 25 bewoog, verscheen er een zichtbare brede glimlach op het gezicht van de witspeler. Hij had het gered, de volle aandacht van de wedstrijdleider was een feit. De stelling op het bord was makkelijk gewonnen voor Molsbergen, maar het was duidelijk dat hij zoveel genoot van deze luxe dat deze partij nog wel even kon duren (ware het niet, dat de klok nog maar enkele minuten te spelen aangaf). Rustig doornoterend en de winnende afwikkeling maar niet uitvoerend, werd de stelling toren + loper tegen paard en 3 pionnen steeds interessanter. Met nog anderhalve minuut op de klok kwam de witspeler er achter dat er niet meer genoteerd hoefde te worden. Pardoes zette hij zijn loper op een paardschaakje afstand van zijn koning en dus werd het nu echt spannend. Al snel volgde het ultieme drama van deze avond. Chiel gaf een schaakje, Chris pakte z’n toren om snel een tempo-zet te doen. Helaas voor Chris kon hij met de toren het schaak opheffen, maar dat deed de toren in het doosje belanden…

Volgende week de apotheose… we kijken er nu al naar uit. Ondanks de nederlaag in ronde 6 zijn de kansen van Ivo nog steeds uitstekend.

Gegroet,
Rudy van Wessel

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Wantola, I. Wissen, M. van 0 – 1
2 Coene, I. Haastert, E. van 0 – 1
3 Vliet, J. van Heemskerk, W. 0 – 1
4 Vreugdenhil, F. Termeulen, A. ½ – ½
5 Wagemans, E. Straver, R. 1 – 0
6 Leur, B. de Serdijn, A. 0 – 1
7 Briemen, W. van Erwich, F. 1 – 0
8 Peut, A. van der Ketel, R. van 0 – 1
9 Berg, A. van den Drunick, J.W. van 1 – 0
10 Oei, H.I. Bloothoofd, G. 1 – 0
11 Geertsma, F.J. Thissen, T. ½ – ½
12 Aalders, P. Roorda. T. ½ – ½
13 Faydi, J. Lauer, A. 0 – 1 R
14 Leeuwenburg, E. Wit, J. de 1 – 0
15 Weiland, H. Kubbenga, M. ½ – ½
16 Nejadsam, A. Maat, N. van der 1 – 0
17 Landsheer, J. Volders, W. ½ – ½
18 Hordijk, F. Zwetsloot, P. 1 – 0
19 Kuipers, J. Bosse, B. v.d. 0 – 1
20 Ruyter, W. de Postma, J. 0 – 1
21 Bon P. Schenkelaars, V. ½ – ½
22 Kettenis, J. Randen, F. van 0 – 1
23 Bingen, S. Bakker, J. 0 – 1
24 Zeevaarder, M. Vernooy, D. 0 – 1
25 Molsbergen, C. Kuiper, C. 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*