PK LeiSB 2011 – Ronde 5

Foto-finish

Of de strijd om de titel beslist gaat worden dmv een foto-finish valt te betwijfelen, na de imposante alsmede onverwachte overwinning van Ivo Wantola op Edwin van Haastert. Vanuit een Schotse opening kwam een interessante stelling op het bord die optisch wat beter leek voor Edwin, zeker na het enigszins bizar ogende g7-g5 van Ivo. Niet veel later offerde Ivo echter een kwaliteit en verkreeg daarmee tegenspel. Zoveel zelfs dat Edwin eigenlijk genoodzaakt was om de kwal terug te geven met ongeveer gelijke kansen. Toen hij dit niet deed werd hij even later verrast door het winnende paardoffer op g3 waarna Ivo het met …,Te4 fraai uitmaakte. Een partij om na te spelen!

Al veel eerder op de avond waren Daan Vernooy en Wim de Ruyter alweer aan het analyseren. Tijdens de laatste training bij LSG, waar het Albins tegengambiet op speciaal verzoek behandeld werd, was Daan helaas de grote afwezige. Zo zie je maar hoe de kleine zaken des levens een enorme impact kunnen hebben… na 9 zetten, en met de koffie nog warm, was het mat. Te kort voor de schoonheidsprijs, helaas Wim.

De overige ratingfavorieten kwamen op min of meer regelmatige wijze tot een vol punt. Wim Heemskerk ten koste van teamgenoot Robert Straver, en Jeffrey van Vliet ten koste van de winnaar van de spektakelprijs van ronde 4, Michael Kubbenga. Zij behouden de aansluiting op koploper Ivo, echter op een vol punt achterstand. Aan dat rijtje kan ook Michiel van Wissen toegevoegd worden, al was zijn overwinning op Frankie Oei allesbehalve regelmatig te noemen. Na anderhalf uur spelen hadden de heren in totaal 12 zetten gedaan, dwz allebei 6. En bepaald niet de meest briljante, edoch wel interessante. Frankie miste een goede kans door Pxb4 in de opening te spelen, nadat Michiel met c2-c4 de dame had aangevallen. De stelling bleef gecompliceerd en ergens heeft Oei een goede kans op groot voordeel laten lopen. In de tijdnoodfase bleek Michiel – niet onverwacht – slagvaardiger dan zijn opponent.

De laatste speler die zich aansloot in de achtervolging op koploper Ivo was Igor Coene, oud-winnaar van dit toernooi. Thomas Thissen mishandelde de opening nogal waarna Igor in alle rust zijn positionele plus mocht verzilveren, en deed dat bekwaam.

Hans Kors snoepte van de verboden vrucht op h2 en zag niet veel later hoe tegenstander Gerrie Bloothoofd zijn loper in het doosje deed verdwijnen als ware het Hans Klok. Het duel tussen Kuiper en Kuipers was er een van wisselende kansen. De ongeveer gratis toren op a1 werd niet veel later nog gratisser uitgewisseld voor die op h8, waarbij Joris van geluk mocht spreken dat zijn paard op d7 geen loper was. Helaas kon Chiel de luxe van een stuk meer niet aan en gaf al snel een ros kado aan Joris, die vervolgens in rap tempo gebruik maakte van de open g-lijn.

In dezelfde categorie mag de partij tussen Albert Lauer en Peter Aalders geplaatst worden. Een blinde vlek aan de kant van Aalders betekende het verlies van een volle toren. Lauer had wat probleempjes om los te komen en gaf een stuk terug, daarna een kwal om met een pion meer het toreneindspel in te gaan. Met 2 verbonden pionnen tegen een kale koning ging echter het licht volledig uit bij Lauer en eindigde de partij in een vermoedelijk terechte remise.

To mate or not to mate, dat was de vraag bij Termeulen – vd Maat. Albert liet inslag op c2 toe met het idee dat hij een mataanval had. Dat was ook zo, maar Niek vd Maat had ook een mataanval. Echter, in de uitvoering ging het helaas voor Niek mis want met een mooi dame-offer (38 …Dc1+ Txc1,Txc1+ Ka2,Lb1+ Ka1,Pb3 mat) had hij de partij in zijn voordeel kunnen beslissen.

De kroon op weer een mooie avond werd echter gezet door de heren Schenkelaars (alweer als laatste bezig!) en Van de Peut. Laatstgenoemde speelde lange tijd met groot voordeel maar zag geen weg door de witte gelederen (die er overigens wel was, o.a. via het aardige 43…,d4-d3 Dxe3,Ph3+). In de uitvluggerfase bleef Aart beter staan en kon hij, en ik overdrijf nu niet, ca. 0,2 seconden voor het vallen van zijn vlag de vijandelijke koning toch nog matzetten. Niet eerder heb ik een dergelijke foto-finish van nabij mogen aanschouwen als wedstrijdleider.

Gaat iemand Ivo nog stoppen dit jaar? Volgende week de kraker tussen de trotse koploper en de langzaam op stoom gerakende Michiel van Wissen. Gaat u vooral zo door met spektakelstukken afleveren, het is dit jaar genieten geblazen voor de organisatie!

Gegroet,
Rudy van Wessel

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Haastert, E. van Wantola, I. 0 – 1
2 Heemskerk, W. Straver, R. 1 – 0
3 Kubbenga, M. Vliet, J. van 0 – 1
4 Wissen, M. van Oei, H.I. 1 – 0
5 Thissen, T. Coene, I. 0 – 1
6 Ketel, R. van Geertsma, F.J. ½ – ½
7 Faydi, J. Leur, B. de 0 – 1 R
8 Leeuwenburg, E. Wagemans, E. 0 – 1
9 Erwich, F. Postma, J. 1 – 0 R
10 Randen, F. van Berg, A. van den 0 – 1
11 Termeulen, A. Maat, N. van der 1 – 0
12 Lauer, A. Aalders, P. ½ – ½
13 Schenkelaars, V. Peut, A. van der 0 – 1
14 Bloothoofd, G. Kors, H. 1 – 0
15 Bosse, B. v.d. Jeu, M. de ½ – ½
16 Weiland, H. Kettenis, J. 1 – 0
17 Volders, W. Bon P. ½ – ½
18 Wit, J. de Zwetsloot, P. 1 – 0
19 Bakker, J. Nejadsam, A. 0 – 1
20 Landsheer, J. Zeevaarder, M. 1 – 0
21 Vernooy, D. Ruyter, W. de 0 – 1
22 Kuiper, C. Kuipers, J. 0 – 1
23 Bent, F. van der Molsbergen, C. 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*