PK LeiSB 2011 – Ronde 4

De heren Aalders en Heemskerk waren deze ronde als eerste klaar. Dat had er alles mee te maken dat Peter Aalders snel een zware fout maakte in wat eerst een vrij ongevaarlijke opening leek. Daan Vernooy dacht tegen John Kettenis even een pion te kunnen snacken en zo doende een comfortabele stelling te bereiken. John had echter een heel ander idee, namelijk een ondekbaar mat in 1. Daan moest zich vervolgens toch enigzins beduusd een nederlaag accepteren.

Hans Kors koos heel snel voor een aanval tegen Jos Landsheer’s koningsfianchetto. Laatstgenoemde slaagde er niet in om op tijd de verdediging te organiseren danwel tegenspel elders te genereren waarop de witte koningsaanval doorsloeg en Hans Kors een punt mocht bijschrijven. Folkert Geertsma en Ben de Leur kozen voor een rustiger opzet, waar geen van beiden echt voordeel bereikte derhalve eindigde de partij vrij geruisloos in een vlotte remise. Volgens Chris Molsbergen is het dit jaar niet zijn toernooi, dat bleek ook deze ronde waar hij de grootste problemen had om zijn stukken fatsoenlijk te ontwikkelen, danwel zijn koning naar veilige oorden te brengen. Tegenstander Van Randen maakte optimaal gebruik van de misplaatste zwarte stukken en kon snel het punt pakken.

Volders en De Wit wisten snel heel veel stukken te ruilen, met een gelijkwaardige stelling en remise als resultaat, al werden er tijdens de analyse nog de nodige winstpogingen gedaan zonder enig succes. Bon wist daarentegen na een behoorlijke slagenwisseling tegen Van de Bent goed gebruik te maken van zijn toren op de zevende rij en de niet al te harmonieus geplaatste stukken van zijn tegenstander. Een ondenkbaar mat dwong Van de Bent tot opgave. Wagemans wist het nodige materieele voordeel te verkrijgen tegen Hordijk. Nadat zijn witte paarden en toren elke illusie van tegenspel onmogelijk maakten, gaf zijn tegenstander zich gewonnen.

Na een onduidelijke reeks ruilacties stond Roorda ineens enige pionnen achter tegen Van Wissen. De laatste toonde snel aan dat er van compensatie geen sprake was en was even later de winnaar van dit duel. Vincent Schenkelaars kwam tegen De Ruyter al vrij snel op voordeel en was zeker niet van plan weer als laatste de zaal te verlaten. Na het nodige gemanouvreer was het niet een vrijpion maar een kwaliteitswinst, waarmee Vincent de winst binnenhaalde.

Zeevaarder wist danwel een pion te bemachtigen in de opening tegen Kubbenga, maar faalde in ’t nauwkeurig organiseren van zijn stukken teneinde het zwarte initiatief te breken. De witte dame en koning kwamen vervolgens ernstig in gevaar. Nadat de witte dame het veld moest ruimen was het niet veel later uit. Van Vliet probeerde tegen Van Haastert een soortgelijke aanpak als Kors tegen Landsheer. Echter in dit geval had zwart een actievere stelling en bovendien een counter door het centrum in petto. Een dameruil was onvoldoende om zwarts initiatief te stuiten en de witte lichte stukken bleken erg kwestbaar wat tot materiaalverlies en uiteindelijk een nederlaag leidde.

Albert Lauer had tegen Joop Bakker zonder veel problemen een aanval op de damevleugel afgeslagen en leek na het oogsten van de nodige pionnen soepel voor de winst te gaan. Hij maakte het zichzelf echter onnodig moeilijk, en moest nog de nodige moeite doen om het punt binnen te halen. Marcel de Jeu ging tegen Raoul van Ketel al snel de fout in en keek tegen een mindere stelling aan met ook nog eens een pion minder. Langzaam aan werd het voordeel voor Raoul groter, waarop additioneel materieelverlies het pleit beslechtte en Marcel het punt aan zijn tegenstander moest laten. Igor Coene maakte van een pionnenopmars in ’t centrum gebruik om tegenstander Albert Termeulen in onoverkomelijke problemen te brengen. Gebrek aan enige tactische tegenkansen zorgden ervoor dat zwart enigzins roemloos tenonder ging.

Nejadsam kon tegen Stanley Bingen diens stelling al vroeg verzwakken, maar zoals de vorige ronden verdedigde Stanley zich taai en moest Nejadsam nog lang bikkelen teneinde het voordeel uit te bouwen en de partij te winnen. Ad van den Berg ging tegen Adinda Serdijn wat al te enthousiast naar voren op de koningsvleugel. Deze zeker niet te onderschatten dame toonde vervolgens haarfijn aan dat de witte koningsstelling er niet al te fris uitzag en incasseerde enige pionnen. Vakkundig werd de partij vervolgens uitgetikt en had Adinda de tweede overwinning tegen een sterkere opponent binnen. Zwetsloot wist tegen Thissen de balans redelijk lang te handhaven. Toen Thissen met zijn zwarte dame zonder kloppen de witte stelling binnendrong, bleek e.e.a. niet zo solide als het eruit zag. Nadat alle lijnen richting de witte koning waren opengebroken was verder verweer zinloos en kon Thomas het punt incasseren.

In een stelling met tegengestelde rokades slaagde Joris Kuipers er tegen Bloothoofd niet in zijn stukken effectief te organiseren waarop zwart het initiatief greep en de stelling na een pionverlies snel achteruitging. Pogingen tot het verkrijgen van tegenspel faalden en Joris kon niet anders dan de winst aan zijn tegenstander te laten. Ivo Wantola kwam tegen Frans Erwich snel op voordeel, maar moest nog tot het eindspel doorgaan om de winst te pakken. De partij tussen Robert Straver en Leeuwenburgh bleef materieel gezien tot het eind in evenwicht maar het witte pionnenduo op de koningsvleugel bezorgden samen met de actievere witte stukken, waaronder een gecentraliseerde koning, dat er voor de zwartspeler niets in zat. In een Franse partij leek de ontmoeting tussen Van der Maat en Van Briemen op een partij uit de voorgaande editie van het PK. Initieel had de zwartspeler te kampen met enige druk, maar langzaam kwamen de stukken vrij en was het uiteindelijk zijn tegenstander die in de problemen kwam. Pas laat in het eindspel viel de beslissing in ’t voordeel van Van Briemen. Postma en Kuiper morstten beide de nodige pionnen/stukken en dergelijke. Postma hield uiteindelijk het meeste materiaal over en dus de overwinning. Bart van den Bosse had het erg moeilijk tegen Harro Weiland, maar zag zijn hardnekkige verdediging beloond met een remise. Aart van de Peut verloor ergens enige pionnen tegen Frans Vreugdenhil en zag die niet meer terug. Dat betekende dan ook dat Frans er met het punt vandoor ging.

De laatst overgebleven partij van de avond tussen Oei en Van Drunick eindigde na een lange strijd in remise nadat Oei eerder in de partij toch wel wat beter leek te staan.

Albert van Os

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Vliet, J. van Haastert, E. van 0 – 1
2 Wantola, I. Erwich, F. 1 – 0
3 Straver, R. Leeuwenburg, E. 1 – 0
4 Aalders, P. Heemskerk, W. 0 – 1
5 Berg, A. van den Serdijn, A. 0 – 1
6 Roorda. T. Wissen, M. van 0 – 1
7 Coene, I. Termeulen, A. 1 – 0
8 Oei, H.I. Drunick, J.W. van ½ – ½
9 Geertsma, F.J. Leur, B. de ½ – ½
10 Maat, N. van der Briemen, W. van 0 – 1
11 Zwetsloot, P. Thissen, T. 0 – 1
12 Peut, A. van der Vreugdenhil, F. 0 – 1
13 Jeu, M. de Ketel, R. van 0 – 1
14 Zeevaarder, M. Kubbenga, M. 0 – 1
15 Wagemans, E. Hordijk, F. 1 – 0
16 Kors, H. Landsheer, J. 1 – 0
17 Bosse, B. v.d. Weiland, H. ½ – ½
18 Lauer, A. Bakker, J. 1 – 0
19 Volders, W. Wit, J. de ½ – ½
20 Kuipers, J. Bloothoofd, G. 0 – 1
21 Postma, J. Kuiper, C. 1 – 0
22 Schenkelaars, V. Ruyter, W. de 1 – 0
23 Randen, F. van Molsbergen, C. 1 – 0
24 Kettenis, J. Vernooy, D. 1 – 0
25 Bon P. Bent, F. van der 1 – 0
26 Nejadsam, A. Bingen, S. 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*