PK LeiSB 2011 – Ronde 3

Bij het betreden van de speelzaal sprongen de pas geinstalleerde ventilatoren aan ’t plafond meteen in ’t oog. Op zich een goed idee gezien de doorgaans snel oplopende temperaturen. Echter tijdens het opzetten van de stukken gaven meerdere schakers aan dat deze apparaten voor wat al teveel plaatselijke verkoeling zorgden en dus werden de schoepen stilgezet voor ’t begin van de wedstrijd. Met creatief gebruik van de hoezen van de schaakborden werd de zon buitengehouden

Vrijwel iedereen was in de speelzaal aanwezig bij het begin van deze derde ronde. Het eerste wapenfeit van de avond was… een niet goed functionerende klok. Na een omruil actie konden de spelers de partij vervolgen. De strijd op de borden leek zich deze ronde te intensiveren. Afgezien van een enkele snel besliste partij, duurde het enige tijd voordat de punten werden verdeeld. John Kettenis was volgens eigen zeggen niet erg op dreef deze avond en tegenstander Zwetsloot kon dan ook relatief eenvoudig het punt binnenhalen. Nejadsam had zijn stukken wat al teveel op een kluitje staan en wist in eerste instantie materieel verlies te voorkomen door met zijn dame te vluchten. Tegenstander Bloothoofd toonde vervolgens aan dat de dame niet kon ontsnappen en won zodoende de partij. Ben de Leur deed hetzelfde (damewinst), maar dan heel anders. In zijn partij tegen Albert Lauer was het een schaak met de loper wat resulterende in een niet te ontwijken dameverlies. Van Randen gaf na een rustig begin van de wedstrijd tegenstander Hordijk opeens de mogelijkheid tot een offer op g7. Daar was de zwarte stelling echter niet op berekend en binnen enkele zetten was de partij beslist. Joris Kuipers kwam na een ruil van de dame van tegenstander van der Maat tegen zijn twee zwarte torens, eveneens snel in onoverkomelijke problemen en moest vervolgens de strijd staken. Na het opspelen van de d-pion naar het zesde veld had Michael Kubbenga vrij baan voor zijn stukken tegen Bon. Het klassiek zwakke f7 was het doelwit en een successvolle aanval bracht Michael het punt.

Tot dan toe leek het een eenzijdige vertoning te worden deze avond. Er waren nog enkel overwinningen voor de witspelers te noteren. Daar maakte Ad van den Berg een einde aan. In zijn partij tegen Harro Weiland had hij al vroeg een pion bemachtigd, maar na een slagenwisseling in ’t centrum, was het uiteindelijk een fataal schaak op a1 dat het eerste punt voor een zwartspeler opleverde deze avond.

In een Sveshnikov dacht Daan Vernooy een stuk te winnen van Van de Bent, maar dat bleek wat al te optimistisch gedacht. Beide spelers faalden beslissend voordeel te creeeren en daarmee was de eerste remise een feit. In een heftige Spaanse partij bleek Hans Kors nadat de rookwolken waren opgetrokken een stuk minder te hebben dan tegenstander Michiel van Wissen die zodoende een punt mocht bijschrijven. In ernstige tijdnood leek Raoul van Ketel na een ernstige fout tegen een tweede nederlaag aan te lopen, maar hij wist zijn partij tegen Wagemans nog kunstig om te buigen tot remise.Op het moment dat Adinda Serdijn, na lang te hebben standgehouden, wellicht dacht voor een tweede stunt te zorgen met een kwaliteitswinst, maakte Ivo Wantola aan deze illusie hardhandig een eind met een directe aanval op de onbeschermde witte koning.

De rubriek koffiehuisschaak werd deze keer verzorgd door Albert Termeulen en Wessel Volders, waarbij eerstgenoemde de winst pakte na het nodige spektakel. Michiel Zeevaarder haalde bekwaam het punt binnen tegen clubgenoot Chris Molsbergen die ergens onderweg een pion was kwijtgeraakt en uiteindelijk in een verloren eindspel terechtkwam. Een listig grapje in de opening leverde Peter Aalders eveneens een pion op in zijn partij tegen De Ruyter. Hij ging alleen een stuk directer op het doel af. Zijn tegenstander had geen afdoende verweer tegen de inval van diens zware stukken en moest in verlies berustten.

Via een vreemde omweg kwamen Edwin van Haastert en Thijs Roorda in een stelling terecht die nog het meest deed denken aan de Leningrader variant van het Hollands. De partij bleef lang listig en onduidelijk, maar uiteindelijk kon Edwin zijn stukken beslissend bundelen. Jerome de Wit had tegen Stanley Bingen het betere van het spel, maar laatstgenoemde verweerde zich dapper en pas na lang zwoegen kon Jerome zijn voordeel verzilveren. Een beslissing bleef uit in de partij tussen Chiel Kuiper en Jos Landsheer. Daar waar laatstgenoemde in de vorige ronde wellicht beter door had kunnen spelen, was het dit keer Chiel die misschien beter had kunnen wachten met zijn vredesvoorstel. Frans Erwich en Robert Straver deelden eveneens het punt, maar daar ging wel het nodige kunst en vliegwerk aan vooraf.

In de opening liep Bart van den Bosse een versplinterde pionnenstructuur op tegen van Briemen. In ’t eindspel maakte laatstgenoemde daar met een koningsmars dankbaar gebruik van. Daarna was het weer eens tijd voor een remise. Wim Heemskerk zag lang geen mogelijkheid om voordeel te verkrijgen tegen Aart van de Peut die sterk speelde. Toen Wim eindelijk materiaal wist te winnen, was de stelling inmiddels een eindspel met ongelijke lopers. Aart werd nog wel aan de tand gevoeld maar remise was toch echt onvermijdelijk. Frans Vreugdenhil liep in de tijdnood fase tegen Igor Coene de nodige averij op, maar een beslissing bleef uit. Na enige fouten van de kant van Igor die onder meer een pion morste, bouwde Frans een vesting op en ondanks (heel) lang doorspelen moest ook Igor toegeven dat er niet meer inzat dan remise. Thomas Thissen verloor ergens een pion en wist in het resulterende toreneindspel zijn stelling niet overeind te houden tegen Jeffrey van Vliet. Joop Bakker zag Jonathan Faydi, na lang wrikken en proberen, in een keer zijn hele positie onderuit halen met fatale gevolgen.

Voor de tweede achtereenvolgende keer was Vincent Schenkelaars als laatste klaar. Helaas ging ook dit keer het punt naar zijn tegenstander ditmaal Van Drunick. Heel lang was de partij redelijk in evenwicht met kansen voor beide partijen, uiteindelijk ging het definitief mis in de laatste minuten van de partij waarin beide spelers niet alleen met de tegenstander maar ook met de klok rekening moesten houden.

Kortom het was weer een enerverende avond en het is zeker de moeite waard de partijen nog eens na te kijken.

Tot volgende week,
Albert van Os

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Haastert, E. van Roorda. T. 1 – 0
2 Serdijn, A. Wantola, I. 0 – 1
3 Thissen, T. Vliet, J. van 0 – 1
4 Erwich, F. Straver, R. ½ – ½
5 Heemskerk, W. Peut, A. van der ½ – ½
6 Vreugdenhil, F. Coene, I. ½ – ½
7 Jeu, M. de Leeuwenburg, E. 0 – 1
8 Ketel, R. van Wagemans, E. ½ – ½
9 Weiland, H. Berg, A. van den 0 – 1
10 Wissen, M. van Kors, H. 1 – 0
11 Termeulen, A. Volders, W. 1 – 0
12 Leur, B. de Lauer, A. 1 – 0
13 Bakker, J. Faydi, J. 0 – 1
14 Briemen, W. van Bosse, B. v.d. 1 – 0
15 Geertsma, F.J. Postma, J. 1 – 0
16 Drunick, J.W. van Schenkelaars, V. 1 – 0
17 Ruyter, W. de Aalders, P. 0 – 1
18 Maat, N. van der Kuipers, J. 1 – 0
19 Kubbenga, M. Bon P. 1 – 0
20 Hordijk, F. Randen, F. van 1 – 0
21 Zwetsloot, P. Kettenis, J. 1 – 0
22 Kuiper, C. Landsheer, J. ½ – ½
23 Molsbergen, C. Zeevaarder, M. 0 – 1
24 Bloothoofd, G. Nejadsam, A. 1 – 0
25 Wit, J. de Bingen, S. 1 – 0
26 Bent, F. van der Vernooy, D. ½ – ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*