PK LeiSB 2011 – Ronde 2

PK Fraai… zo mag de 2e ronde van deze jaargang van de PK wel genoemd worden! De organisatie kwam ogen tekort al het moois van afgelopen dinsdagavond te aanschouwen. Gelukkig hebben we de partijen en kan eenieder in alle rust nog eens nagenieten. Voor wie graag een ouderwets potje koffiehuis-schaak ziet, kan ik de partij Kors – de Wit van harte aanbevelen. 1 e4,c5 kon ik nog volgen, maar vanaf zet 2 werd ik al duizelig en dat kwam niet meer goed. Ook spectaculair was de partij Bingen – Postma, waar Stanley frivool offerend door de zwarte stelling leek heen te gaan en in een eindspel met 4 pionnen voor een stuk terecht kwam. Daarin beging Stanley enkele onnauwkeurigheden waardoor Postma een zwaarbevochten zege mocht laten bijschrijven.

De partij Van de Peut – Van Wissen gaf eigenlijk in een notendop het seizoen van LSG 2 weer. Mooie stellingen, te weinig punten. Ook hier kon de LSG 2 speler de riante stelling niet converteren naar een vol punt en bleef Michiel opnieuw op een halfje steken (ditkeer comfortabel…). Maar Michiel was niet de enige favoriet die morste. Raoul van Ketel leek een initiatiefje te hebben tegen Adinda, de enige dame in het gezelschap (hulde!). Maar Adinda bleek taai en Raoul overspeelde zijn hand, en zo won Adinda eindelijk van haar angstgegner (nadat Raoul dacht mat te staan en opgaf, al was de stelling weliswaar verloren).

Wim Heemskerk was ondertussen een ietsje betere stelling aan het melken. Daar waar h7-h6 vermoedelijk won, ging Wim met h7-h5 (bijna goed) een afwikkeling in die niet meer dan remise opleverde. Knap verdedigd door Leeuwenburg. Ook Ad van den Berg kwam niet tot winst, sterker nog, Thomas Thissen trakteerde hem met zijn lijfsopening Scandinavisch op een verrassende nul. Igor Coene kwam met een blauw oog weg met remise tegen clubgenoot Marcel de Jeu, en Albert Termeulen (bezig aan een sterk seizoen) werd verrassend opgebracht door Frans Erwich.

De topfavorieten Edwin van Haastert, Ivo Wantola en Jeffrey van Vliet hadden weinig moeite met hun respectievelijke tegenstanders. De winstvoering van Edwin mocht er wezen, terwijl Ivo weer vol zat met grapjes in de eindfase. Jeffrey vertrouwde er terecht op dat 21 punten in de aanval tegen een alleenstaande koning zou opwegen tegen een pion.

Wat verder naar onder was Peter Bon bezig aan een indrukwekkende partij tegen Albert Lauer. Peter, die zijn krachten had gespaard in ronde 1, speelde alsof Caissa over zijn schouder meekeek, en het goed vond. Op enig moment had Peter op schitterende wijze kunnen winnen. Speel na en kijk goed naar de stelling na 20…,Tg8.

Ook wreed, als de notatie klopt, was het slot van de partij Bloothoofd – Wagemans. Gerrie speelde een prachtige aanvalspartij en kon zijn stuk terugwinnen door simpel 26 Pxd7. In plaats daarvan speelde hij op mat met Tg3, om 2 zetten later te moeten concluderen dat hijzelf mat ging…

Als gezegd, veel moois om nog eens rustig van te genieten (of te balen…). De komende (3e) ronde is de laatste die we op rating indelen. Gelukkig zijn we weer met een even aantal spelers zodat niemand gedwongen thuis hoeft te blijven. Wees op tijd, 20:00 gaan de klokken weer aan!

Gegroet,
Rudy van Wessel

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Faydi, J. Haastert, E. van 0 – 1
2 Wantola, I. Leur, B. de 1 – 0
3 Serdijn, A. Ketel, R. van 1 – 0
4 Vliet, J. van Briemen, W. van 1 – 0
5 Leeuwenburg, E. Heemskerk, W. ½ – ½
6 Berg, A. van den Thissen, T. 0 – 1
7 Erwich, F. Termeulen, A. 1 – 0
8 Coene, I. Jeu, M. de ½ – ½
9 Aalders, P. Oei, H.I. 0 – 1
10 Straver, R. Drunick, J.W. van 1 – 0
11 Roorda. T. Maat, N. van der 1 – 0
12 Peut, A. van der Wissen, M. van ½ – ½
13 Volders, W. Geertsma, F.J. ½ – ½
14 Bloothoofd, G. Wagemans, E. 0 – 1
15 Kors, H. Wit, J. de 1 – 0
16 Landsheer, J. Randen, F. van ½ – ½
17 Weiland, H. Vernooy, D. 0 – 1 R
18 Bon P. Lauer, A. 0 – 1
19 Molsbergen, C. Bakker, J. 0 – 1
20 Zeevaarder, M. Kuipers, J. 0 – 1
21 Kuiper, C. Zwetsloot, P. ½ – ½
22 Nejadsam, A. Ruyter, W. de 0 – 1
23 Bingen, S. Postma, J. 0 – 1
24 Schenkelaars, V. Bent, F. van der 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*