PK LeiSB 2011 – Ronde 1

De PK LeiSB van 2011 is afgelopen dinsdag van start gegaan met 52 deelnemers aan de start. Hieronder is natuurlijk een groot aantal bekende gezichten terug te vinden, toch zijn er ook diverse deelnemers die voor het eerst danwel na zeer lange afwezigheid weer van de partij zijn. Iedereen nogmaals van harte welkom!

De eerste ronde van een PK geeft doorgaans weinig verrassingen te zien, aangezien er voor de indeling gebruik wordt gemaakt van de (KNSB) ELO-rating. Bovenste helft tegen onderste helft, en dus hebben de lager gerate spelers het zwaar in zo’n eerste ronde.

Ad van de Berg is weer terug van weggeweest. Na een half uur spelen vroeg hij me of er ook een prijs werd uitgereikt voor de snelste overwinning. Kijk, dat getuigt van zelfvertrouwen! Of van goed inzicht, want in rap tempo werd een openingsfoutje van Albert Lauer afgestraft en daarmee was de 1e uitslag een feit. Helaas voor Ad, daar hebben we geen prijs voor, maar we stellen snelle uitslagen doorgaans best op prijs!

Van de favorieten hadden Michiel van Wissen en Wim Heemskerk het nogal zwaar met hun ervaren tegenstanders (Wessel Volders resp. Harro Weiland). Michiel speelde wat opportunistisch en zou tegen een iets gelouterde tegenstander niet met een remise en een blauw oog weggekomen zijn, want zijn stelling stond op instorten. Ervaringen uit verleden (geen garantie voor de toekomst!) speelden waarschijnlijk mee bij Wessel toen hij het vredesvoorstel lanceerde.

Minder verging het Harro, die in de tactische eindfase het onderspit moest delven tegen Wim. Van topfavorieten deden Edwin van Haastert en Jeffrey van Vliet het aanvankelijk rustig aan, maar gingen Ivo Wantola en Raoul van Ketel direct in de hoogste versnelling door hun tegenstanders heen. Het volle punt kwam niet veel later ook bij Edwin en Jeffrey terecht.

Spectaculair ging het er aan toe bij de partij De Ruyter – Vreugdenhil, speelt u deze gerust eens na. Over de correctheid wil ik het hier niet hebben, maar deze partij bood het nodige vermaak (tenminste voor de organisatie…). Zeker een kanshebber voor de spektakelprijs. Ook interessant verliep het duel Termeulen – Zeevaarder. Nadat Michiel zijn zwartveldige loper had geruild tegen een onschuldig paard, viel zijn stelling als een muur zonder cement uit elkaar en eindige de zwarte koningsloop op c5.

De echte spanning zat ‘m vooral bij de “bestuurders-clash” tussen De Leur en Schenkelaars. Hier ontstond een interessant toreneindspel wat beide kanten op had kunnen gaan. Uiteindelijk, zoals te doen gebruikelijk, wint de sterkere schaker en zo geschiedde ook hier. Ook Jerome de Wit leek hard op weg naar minimaal een halfje tegen Jonathan Faydi, maar in het eindspel gaf hij pardoes zijn belangrijkste pion kwijt en daarmee het cement in zijn stelling. Nieuwkomer Gerrie Bloothoofd speelde een interessante opening, had kansen op een remise maar enkele onnauwkeurigheden in de eindfase deden hem de das om. Een ander nieuw gezicht, Ali Nejadsam, probeerde Frank Oei met een mooi metselwerkje van zich af te houden en slaagde daar lange tijd in. Echter, via een interessant kwaloffer kwam het punt ook hier bij de ratingfavoriet.

Enfin, speelt u in alle rust de partijen nog eens na in de gameviewer. Deze luxe service proberen wij u wekelijks te bieden, zo snel mogelijk na elke ronde. Niet onvermeld mag blijven dat hiervoor de heren Albert van Os en Folkert-Jan Geertsma verantwoordelijk zijn, dus richt u uw dankbetuigingen vooral aan hen.

Tot slot nog een opmerking van organisatorische aard: geeft u een bye (mogelijk t/m ronde 5) altijd minimaal een week vantevoren door! Wij maken de indeling voor de volgende ronde op woensdag (publicatie op de site proberen we dezelfde dag te doen, maar uiterlijk donderdag) en wijzigen deze dan niet meer. Mocht u toch plotseling verhinderd zijn, geeft u dit dan wel door, zodat we uw tegenstander in kunnen lichten. Er zal dan echter geen herindeling volgen.

Wij zien ons dinsdag a.s. weer in het Leidse Denksportcentrum. Om 20.00 uur stipt gaan de klokken aan, wees dus op tijd!

Gegroet,
Rudy van Wessel

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Haastert, E. van Kubbenga, M. 1 – 0
2 Wagemans, E. Wantola, I. 0 – 1
3 Ketel, R. van Kors, H. 1 – 0
4 Randen, F. van Vliet, J. van 0 – 1
5 Heemskerk, W. Weiland, H. 1 – 0
6 Lauer, A. Berg, A. van den 0 – 1
7 Wissen, M. van Volders, W. ½ – ½
8 Bakker, J. Coene, I. 0 – 1
9 Termeulen, A. Zeevaarder, M. 1 – 0
10 Zwetsloot, P. Straver, R. 0 – 1
11 Oei, H.I. Nejadsam, A. 1 – 0
12 Postma, J. Roorda. T. 0 – 1
13 Leur, B. de Schenkelaars, V. 1 – 0
14 Wit, J. de Faydi, J. 0 – 1
15 Briemen, W. van Landsheer, J. 1 – 0
16 Vernooy, D. Serdijn, A. 0 – 1
17 Kuipers, J. Leeuwenburg, E. 0 – 1
18 Thissen, T. Hordijk, F. 1 – 0
19 Ruyter, W. de Vreugdenhil, F. 0 – 1
20 Jeu, M. de Molsbergen, C. 1 – 0
21 Kettenis, J. Erwich, F. 0 – 1
22 Drunick, J.W. van Bloothoofd, G. 1 – 0
23 Bent, F. van der Aalders, P. 0 – 1
24 Maat, N. van der Kuiper, C. 1 – 0
25 Bingen, S. Peut, A. van der 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*