PK LeiSB 2010 – Ronde 7

Het slot van het toernooi. Voor sommigen een kans om nog een sterke partij te spelen, voor anderen wellicht een ronde teveel afgaande op het verloop van bepaalde ontmoetingen.

Er waren ditmaal maar weinig vrijwilligers (positieve uitzondering als altijd Stanley Bingen) die meehielpen met het klaarmaken van de zaal. Gelukkig was er nog enige assistentie van een aantal later binnengekomen LSG’ers (Oei, Straver) en kon er weer op tijd worden begonnen.

Vrijwel iedereen was op tijd aanwezig, zelfs de “usual suspects”. Doordat Joris Kuipers was verhinderd, incasseerde Paul Siero een 2de reglementaire overwinning en kon daardoor onbedreigd een ratingprijs binnenhalen.

De blunder van de avond kwam voor rekening van Wagemans op bord 5. Deze had volgens tegenstander Oosterom een bekende openingsval over ’t hoofd gezien, wat een kwaliteitsverlies betekende. Hiermee was na krap een half uur de eerste partij al afgelopen.

Gert Helfferich had in een aantal partijen enige tijd op behoorlijk nivo weerstand geboden. Dat zat er deze avond duidelijk niet in. Tegen Bon verloor hij al snel een dame en zag zich even later geconfronteerd met een niet te pareren matdreiging. Stanley Bingen had tegen Daan Vernooy, wel erg gul een tweetal pionnen op de damevleugel kado gedaan. Terwijl Daan zijn vrijpionnen naar voren leidde, worstelde Stanley om zijn stukken te activeren. Uiteindelijk was het geen promotie maar een flauw grapje wat Stanley dwong om te capituleren. Kettenis probeerde tegen Kuiper met alle macht een aanval op de zwarte koning te richten, maar dat bleek toch niet veel meer dan een loos gebaar. Nadat Kuiper met een pionoffer enige lijnen opende en uiteindelijk via de c-lijn binnenkwam, deed een gepend stuk Kettenis de das om.

Inmiddels was duidelijk dat Jonathan Faydi niet meer op tijd kon komen en kreeg Frans Erwich een reglementair punt. Op bord 13, van der Maat tegen Weiland was helemaal niemand te bekennen ?! Navraag bij collega spelers uit Oegstgeest leverde geen duidelijkheid op over wat hier aan de hand was. Spelers die meededen aan ’t HSG Open konden tevens geen uitsluitsel geven wat hier nu aan de hand was…

Postma was een van de spelers die ook in het HSG Open speelde (wat hij keurig de voorgaande ronde had gemeld). Zodoende kon tegenstander J. Bakker worden gemeld dat zijn opponent wat later zou komen. In een verloren stelling ging Postma door de vlag. Als commentaar gaf hij achteraf aan dat deelnemen aan twee toernooien tegelijk misschien wat teveel van het goede was.

Ondanks een stelling met een stuk en een pion minder was het Roorda en niet Wantola die op bord 1 in de problemen zat. Nadat Roorda geen afdoende verweer kon vinden tegen de zwarte aanval, had Ivo al snel het punt binnen en kon rustig afwachten of medekoploper van Wissen nog op gelijke hoogte ging komen. Gezien de winst van Wantola, probeerde van Wissen nog met alle macht kansen te creeren danwel complicaties te veroorzaken, maar meer dan remise zat er echt niet in in zijn partij tegen Straver. Daarmee was meteen wie de eerste 2 plaatsen gingen bezetten.

De partij tussen Volder en Zwinkels verdiende het stempel “van ruilen komt huilen”. Volders initieerde in de partij een wel heel slechte ruil van pionnen, waarop Zwinkels een verre vrijpion overhield tegen een witte pion op het beginveld. De vrijpion rukte snel op richting promotieveld en winst voor Wim Zwinkels. Met de zwarte stukken wist Albert Lauer op slinkse wijze uit een aantal afruilslagen een pluspion te halen. Echter in het resterende toreneindspel bleek dit niet genoeg voor de winst, waarop de Jeu en Lauer uiteindelijk remise overeenkwamen.

In zijn partij tegen Van Drunick werd Thomas Thissen verrast door een Staunton gambiet. Thissen miste de draad volledig in de opening maar Van Drunick wist op de een of andere manier de winst die toch binnen handbereik leek niet te kunnen verzilveren. Na lang zwoegen kon Thomas toch nog een remise op laten tekenen.Van Briemen speelde met zwart een gambiet tegen Oei die met d4 had geopend. Oei koos ervoor om deze opzet te weerleggen door simpelweg het gambiet aan te nemen en vervolgens de pluspion te behouden. De daarna ontstane stelling leek op het eerste gezicht nog niet zo heel simpel, maar na enig kundig gemanouvreer wist Oei zich een weg te banen door de zwarte stelling en het punt binnen te halen.

Degenen die puur naar de klok keken en de daaruit volgende tijdscrisis zouden denken dat Raoul bezig was aan een herhaling van het drama van een paar ronden eerder. Echter de stelling op het bord gaf een heel ander beeld. Tegenstander Stins was volledig overspeeld en Raoul kon de overwinning soepel binnenhalen.

De partij waar de klok de hoofdrol speelde was in de ontmoeting tussen Igor Coene en Wim Heemskerk. In een gelijke stelling besloot Igor zijn tegenstander nog maar even aan de tand te voelen, waarop Wim onder zware tijdsdruk zijn stelling zag instorten. Juist op het moment dat de 40ste zet nog moest worden gedaan begonnen er een tweetal toeschouwers in de speelzaal hinderlijk te praten waarop de wedstrijdleider prompt een dodelijke blik op dit duo richtte. Helaas mistte deze daardoor wat er nu precies gebeurde met de klok op dit cruciale moment. Uiteindelijk waren de spelers, wedstrijdleiding en toeschouwers het erover eens dat de tijd op de klok -15.15 (schijnbaar had een lolbroek de 2de periode fout ingesteld) aangaf dat de tijdcontrole toch niet was gehaald. Wim voegde daar uiteindelijk nog aan toe, dat het feitelijk niet uitmaakte, aangezien zijn stelling de tijdscontrole duidelijk niet had doorstaan.

De die-hards van de avond waren Oosthout en Fakkert. Na de opening kwam Fakkert met zijn zwarte stukken behoorlijk met de rug tegen de muur te staan en leken zijn kansen miniem. Een (onbedoeld?) pionoffer bracht hem terug in de strijd. Wegens gebrek aan tijd van Fakkert en het late tijdstip op de avond kwamen de spelers uiteindelijk remise overeen.

Voor de prijsuitreiking werden telefonisch nog enige zaken kortgesloten met Joris Kuipers. Zodoende werd duidelijk wat er op het mysterieuze bord 13 was gebeurd. Harro Weiland was ziek en Niek van der Maat had zodoende een reglementair punt gekregen zonder dat hij daarvoor naar het DC hoefde te komen.

Al het geweld op het borden van dit PK 2010 leverde uiteindelijk de volgende winnaars op:

Ratingprijs <=1600, Paul Siero Paul liet bij het in ontvangst nemen van de ratingprijs, strijdbaar weten volgend jaar te proberen volledig op eigen kracht een prijs te bemachtigen. Ratingprijs <=1800, Albert Lauer Ratingprijs <=1950, Marco de Mooij Ratingprijs <=2100, Erik Oosterom Oosterom was inmiddels al vertrokken, maar de prijs kunnen we hem vast aan 't begin van het nieuwe seizoen overhandigen. Gedeeld 4/5, Robert Straver en Erik Oosterom Gezien de ratingprijs van Erik Oosterom, mocht Robert Straver de volle beloning voor de vierde plaats incasseren. De (ongedeelde) podium plaatsen waren voor: Igor Coene (3) Michiel van Wissen (2) Ivo Wantola (1) Na de uitreiking van de enveloppen aan de gelukkige winnaars, konden de winaar nog enige uitspraken worden ontlokt. In zijn overwinningspeech zei Ivo dat zijn overwinning eigenlijk best wel makkelijk tot stand was gekomen, wat tot de nodige hilariteit leidde. De volgende editie zal hij vast meer tegenstand krijgen. Op deze manier is het seizoen 2009-2010 tot een geslaagd einde gekomen. Voor degenen die geen genoeg kunnen krijgen van het schaken zijn er nog vele zomertoernooien zoals het LCT. Vakantie vieren is natuurlijk ook een optie. Ter afsluiting wil ik nog wijzen op het Kroeg & Loper toernooi dat ditmaal aan 't begin van het seizoen valt op 5 September en zodoende een zeer ontspannen gelegenheid biedt om weer op gang te komen. Albert van Os

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Roorda, T. Wantola, I. 0 – 1
2 Straver, R. Wissen, M. van ½ – ½
3 Coene, I. Heemskerk, W. 1 – 0
4 Mooij, M. de Niet, G.M. de ½ – ½
5 Oosterom, E. Wagemans, E. 1 – 0
6 Kors, H. Kubbenga, M. 1 – 0
7 Ketel, R. van Stins, J. 1 – 0
8 Oei, H.I. Briemen, W. van 1 – 0
9 Faydi, J. Erwich, F. 1 – 0 R
10 Kat, R. Termeulen, A. 1 – 0
11 Drunick, J.W. van Thissen, T. ½ – ½
12 Aalders, P. Scherpenisse, K. 0 – 1
13 Weiland, H. Maat, N. van der 0 – 1 R
14 Jeu, M. de Lauer, A. ½ – ½
15 Zeevaarder, M. Heijboer, H. 1 – 0
16 Gsunuckow, M. Geertsma, F. 0 – 1
17 Oosthout, W. Fakkert, E. ½ – ½
18 Volders, W. Zwinkels, W. 0 – 1
19 Frijling, J. Amsterdam, J. van 1 – 0
20 Bakker, J. Postma, J. 1 – 0
21 Hilarius, S. Zuijdendorp, M. ½ – ½
22 Kuipers, J. Siero, P. 0 – 1 R
23 Vernooy, D. Bingen, S. 1 – 0
24 Kettenis, J. Kuiper, C. 0 – 1
25 Bon, P. Helfferich, G. 1 – 0

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*