PK LeiSB 2010 – Ronde 6

Met het einde van het toernooi in zicht , komt het erop aan. Waarschijnlijk kostte het daarom dit keer geen moeite om alle spelers te verzamelen. Na de gebruikelijke inleiding, inclusief een vriendelijke doch dringende oproep na het afronden van een partij het analyseren en napraten pas aan de bar danwel in de analyseruimte te beginnen, kon de strijd beginnen.

Aan de lage borden werd de score geopend. Daan Vernooy had zich tegen Fakkert al snel in de nesten gewerkt. Door zijn opengebroken stelling kon hij geen goed heenkomen vinden voor zijn koning en ging midden op ’t bord mat.

De koplopers hielden elkaar scherp in de gaten. Niet zo moeilijk als je aan bord 1 en 2 speelt natuurlijk. Michiel van Wissen ging vol in de aanval in zijn partij tegen Marco de Mooij. Dat leverde al snel een stuk voordeel op, waarna het punt vrij moeiteloos kon worden binnengehaald. Ivo Wantola moest zich tegen Michael Kubbenga aanzienlijk meer inspannen. Uiteindelijk kon hij na het afruilen van de zware stukken in ’t eindspel een punt uit de stelling wringen. Daarmee stonden de koplopers weer op gelijke hoogte en waren de naaste belagers op achterstand gezet.

Wim Heemskerk wist op een geruisloze wijze tegenstander Peter Aalders al vroeg met enige structurele problemen op te zadelen. Zonder verder al te veel haast te maken wikkelde Wim rustig af naar een gewonnen stelling.

Igor Coene ging op een volledig tegenovergestelde manier te werk. Nadat Albert Lauer in de Prins variant van het Siliciaans een mindere zet had gespeeld, het gespeelde 7. exd5 levert zwart geen problemen op (beter is 7. Lg5 waarmee wit enige druk tegen het zwarte centrum creert en deze moeite heeft gelijk spel te bereiken), nam hij al snel het initiatief over. Door agressief alleen maar vooruit te spelen, creerde Igor een onstuitbare vrijpion. Tegenstander Albert Lauer kwam er nauwelijks aan te pas en kon uiteindelijk weinig anders dan capituleren.

In de partij tussen GM de Niet en Erik Oosterom was ’t nog vroeg in partij toen de klok het opgaf ?! Na enige discussie over wie welke hoeveelheid tijd had, werd er door de wedstrijdleiding met enige soepelheid een andere klok ingesteld voor het vervolg. Hiermee gewapend gingen beide heren vrolijk verder met het rap afruilen van de stukken. In ’t eindspel werd uiteindelijk de vrede getekend. Uit de veelal tegenstrijdige reacties na afloop kon niet worden opgetekend wie kansen had gemist danwel goed was weggekomen.

Van Briemen liet zijn d-pion in de opening al ver doorlopen tegen de met zwart spelende Robert Straver. Dat bleek niet echt gevaarlijk in tegenstelling tot de listige aanvallen waarmee zijn tegenstander hem later in de partij tot vervelens toe bleef belagen. Tussendoor werd nog het een en ander afgeruild, maar het eindspel was een bekeken zaak in ’t nadeel van wit.

Albert Termeulen had tegen Thijs Roorda wat al te enthousiast pionnen geofferd in de opening zonder enig resultaat. Pogingen tot eeuwig schaak rekten de partij wel maar het onvermijdelijke resultaat bleef een nederlaag.

Na een gambiet in de opening zag Thomas Thissen zijn vechtlust tegen Frans Erwich uiteindelijk “beloont” met een uitzichtloze stelling. Echter het was al laat en de bedenktijd begon wat krap te worden, hetgeen wellicht verklaart waarom Frans ging knoeien en Thomas bijna nog hoop had een punt binnen te halen. De remise die uiteindelijk tot stand kwam leek een terechte uitslag.

In de partij tussen Folkert Geertsma en Ik Oei leek er af en toe wel heel weinig te gebeuren. Het deed denken aan een van Oei’s fameuze one-liners (“Ik doe even niets”). Met het naderen van de eerste tijdscontrole werd de stelling op scherp gezet en bleek Oei het meest doortastend te spelen en kon zodoende een overwinning laten noteren.

In de partij tussen Scherpenisse en Oosthout ging laatstgenoemde na enige interessante slagenwisselingen plotsklaps mat met de zwarte koning midden op ’t bord.

Herman Heijboer had met de zwarte stukken ergens een kwaliteitswinst voor tegenstander Joop Bakker over ’t hoofd gezien. De zwart pion die als schrale troost danwel ogenschijnlijk verwaarloosbare compensatie op c3 belandde bleek echter toch wel erg vervelend en Joop kreeg een niet bijster gunstige positie. In ’t eindspel tikte Herman de partij meedogenloos uit.

Het drama van de avond speelde zich af op bord 19. Postma leek op de goede weg tegen Michiel Zeevaarder die niet echt op dreef was. In tijdnood leek de situatie zich echter om te draaien. Na het verstrijken van de tijd van Postma dacht de wedstrijdleiding, afgaande op de door de spelers aangebrachte strepen op de notatieformulieren, in eerste instantie dat de zwartspeler ondanks afdoende tijd niet had genoteerd. Een nadere blik leerde echter dat de witspeler abusievelijk in de veronderstelling was dat 35 zetten afdoende waren om de eerste tijdscontrole te halen. Na deze constatering restte de wedstrijdleider geen andere keus dan de wedstrijd gewonnen te verklaren.

Volgende week alweer de laatste ronde. Hopelijk levert dat naast een of meer winnaars nog enige vlammende partijen danwel andersoortig spektakel op.

Tot dan, Albert van Os

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Kubbenga, M. Wantola, I. 0 – 1
2 Wissen, M. van Mooij, M. de 1 – 0
3 Heemskerk, W. Aalders, P. 1 – 0
4 Lauer, A. Coene, I. 0 – 1
5 Niet, G.M. de Oosterom, E. ½ – ½
6 Briemen, W. van Straver, R. 0 – 1
7 Termeulen, A. Roorda, T. 0 – 1
8 Faydi, J. Kors, H. ½ – ½
9 Stins, J. Drunick, J.W. van ½ – ½
10 Thissen, T. Erwich, F. ½ – ½
11 Wagemans, E. Maat, N. van der 1 – 0
12 Kuipers, J. Ketel, R. van 0 – 1
13 Geertsma, F. Oei, H.I. 0 – 1
14 Weiland, H. Jeu, M. de ½ – ½
15 Scherpenisse, K. Oosthout, W. 1 – 0
16 Bakker, J. Heijboer, H. 0 – 1
17 Siero, P. Kat, R. 0 – 1
18 Frijling, J. Volders, W. ½ – ½
19 Postma, J. Zeevaarder, M. 0 – 1
20 Zwinkels, W. Bon, P. 1 – 0
21 Amsterdam, J. van Kettenis, J. 1 – 0
22 Fakkert, E. Vernooy, D. 1 – 0
23 Kuiper, C. Gsunuckow, M. 0 – 1
24 Hilarius, S. Helfferich, G. 1 – 0 R
25 Zuijdendorp, M. Bingen, S. 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*