PK LeiSB 2010 – Ronde 5

Daar waar aan het begin van ronde 4 vrijwel alle spelers voortijdig achter het bord zaten, bleven dit keer de nodige mensen bij de bar hangen. Na enig aandringen betraden ook zij de speelzaal. Wellicht moet er de volgende ronde maar een vuvuzela worden ingezet om alle spelers te verzamelen. Aan de andere kant waren er nauwelijks mensen die laat binnenkwamen afgezien van de usual suspects, al kwamen zelfs zij slechts een luttele 5 minuten na het begin binnen.

Weinig spektakel deze ronde, veel partijen waren al voor de eerste tijdcontrole afgerond. In de onderste regionen waren er al 4 partijen voor 22:00 beslist.

Als eerste waren Joris Kuipers en Stanley Bingen klaar. Joris had Stanley verslagen nadat laatstgenoemde een centrumpion kado had gedaan. Joris ging dusdanig genadeloos te werk, dat Stanley zelfs geen kans kreeg op te geven voordat een prachtig mat een feit was. Helaas is er geen prijs voor de snelst besliste partij van de ronde. Wellicht een idee voor het volgende PK.

Wim Zwinkels leek, gezien de 5 op een rij die hij in stelling bracht, met zijn gedachten bij een ander spel te zijn, waar tegenstander Oosthout optimaal van profiteerde. Frans Erwich lanceerde een zware aanval tegen Johan Stins. Stins moest vol aan de noodrem trekken en had niet veel beters dan remise houden met dame schaakjes. Raoul van Ketel maakte geen sterke indruk deze ronde, wellicht een off-day ? Hij dacht tegen Albert Lauer (veel te) lang na zonder dat dit echt veel effect sorteerde afgezien van een zware tijdscrisis. Tot overmaat van ramp lukte het ook niet in een hogere versnelling te gaan spelen, waardoor zijn tegenstander na de vorige ronde nu weer een makkelijk punt scoorde.

Aan de top borden 1,2 en 4 waren er maar liefst 3 remises door zetherhaling danwel driemaal dezelfde stelling. Op bord 1 zag Michiel van Wissen geen andere mogelijkheid, al had hij in de opening Ivo Wantola toch eerst een pion afhandig gemaakt maar deze later veiligheidshalve teruggegeven en het nodige aan zware stukken geruild. Op bord 2 zal Igor Coene met de remise zeer tevreden zijn geweest. Na zijn tamme openingsaanpak had tegenstander De Niet het betere van het spel. Zijn aanval tegen de witte koningsvleugel had een duidelijk grotere impact dan de pogingen van wit om spel te generen op de damevleugel. Het resultaat was een kwaliteit voorsprong, echter de open stelling gaf Igor de kans met flauwe dame schaakjes toch nog met een remise weg te komen. In een stelling die er toch zeker interessant uitzag durfden Robert Straver en Albert Termeulen geen risico te nemen en was de remise na een luttele 21 zetten beklonken.

Aan bord 3 speelde Marco de Mooij tegen Jonathan Faydi. Na een voorzichtige opzet van zwart en reguliere gezonde zetten van wit, wist Jonathan zijn h-pion naar h3 te brengen om de gerokeerde koning te belagen. Echter dit ging ten koste van enige verdere ontwikkeling en het in veiligheid brengen van de eigen koning. Marco ging er dan ook prompt vol tegenaan in ’t centrum teneinde zich een weg te banen naar de vijandelijke koning. Deze aanval werd schromelijk onderschat door zijn tegenstander en binnen enkele zetten was ’t helemaal over. Daarmee was Marco die enige winaar aan de eerste 5 borden, want op bord 5 was de uitslag ook een remise. Peter Aalders had zich danwel ogenschijnlijk in de nesten gewerkt tegen Thijs Roorda, met een dame die geen velden meer leek te hebben, maar hij kreeg uiteindelijk toch ruim materiaal en compensatie terug en op zet 32 vonden beide spelers remise afdoende.

Wim Heemskerk beantwoordde Ik Oei’s e4 verrassend met c5. Wim wist het betere van het spel te krijgen en nadat Oei in lijn met de klassieke wijsheid “in tijdnood faalt de verdediger het eerst” onder druk van de klok enige mindere zetten produceerde, kon Wim het punt incasseren.

Van der Maat en Kubbenga zorgden voor een primeur. De eerste reconstructie, om na te gaan of de tijdcontrole was gehaald, van dit PK was bij hen een feit. Hoewel vastgesteld werd dat beide spelers de magische 40 zetten hadden gehaald, zal Kubbenga zich vast hebben afgevraagd waarom hij enige opgelegde winsten had gemist in de hectische periode voor de eerste tijdscontrole. Na de voortzetting ging het punt alsnog naar hem.

Harro Weiland had naar het eerst leek de winst voor het grijpen nadat zijn tegenstander van Briemen wat al te nonchalant dacht een pion te kunnen snaaien. Deze bleef echter taai verdedigen daar waar Harro zijn kansen niet benutte en nadat van Briemen terugkwam in de partij kon deze uiteindelijk zelfs het volle punt incasseren.

Maar afwachten of er ronde 6 meer vechtlust zal zijn. Tot dan,

Albert van Os

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Wantola, I. Wissen, M. van ½ – ½
2 Coene, I. Niet, G.M. de ½ – ½
3 Mooij, M. de Faydi, J. 1 – 0
4 Straver, R. Termeulen, A. ½ – ½
5 Aalders, P. Roorda, T. ½ – ½
6 Maat, N. van der Kubbenga, M. 0 – 1
7 Oei, H.I. Heemskerk, W. 0 – 1
8 Ketel, R. van Lauer, A. 0 – 1
9 Erwich, F. Stins, J. ½ – ½
10 Oosterom, E. Scherpenisse, K. 1 – 0
11 Weiland, H. Briemen, W. van 0 – 1
12 Heijboer, H. Thissen, T. 0 – 1
13 Drunick, J.W. van Frijling, J. 1 – 0
14 Zeevaarder, M. Wagemans, E. 0 – 1
15 Kors, H. Siero, P. 1 – 0
16 Vernooy, D. Geertsma, F. 0 – 1
17 Jeu, M. de Amsterdam, J. van 1 – 0
18 Oosthout, W. Zwinkels, W. 1 – 0
19 Volders, W. Postma, J. ½ – ½
20 Bon, P. Bakker, J. 0 – 1
21 Kat, R. Zuijdendorp, M. 1 – 0
22 Gsunuckow, M. Hilarius, S. 1 – 0
23 Kettenis, J. Fakkert, E. ½ – ½
24 Bingen, S. Kuipers, J. 0 – 1
25 Helfferich, G. Kuiper, C. 0 – 1

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*