PK LeiSB 2010 – Ronde 4

Een opmerkelijke soepel begin dit keer, zonder onregelmatigheden. Het merendeel van de spelers zat ruim voor achten al startklaar achter het bord. Nadat enkele spelers uit de analyse ruimte naar de speelzaal waren gedirigeerd, kon er na een kort intro van de wedstrijdleiding (“mobieltjes uitzetten en denk aan het speeltempo”) strak op tijd worden begonnen. Twee duels waren al vooruitgespeeld, dus resteerden er nog 23 wedstrijden.

Zoals gebruikelijk waren er een aantal laatkomers. Opvallend genoeg waren zij de enigen die door de weergoden met een zomerse stortbui werden overvallen. GM de Niet had zich hierop goed voorbereid en nadat hij zich had ontdaan van zijn regenkleding, kon omstreeks 20:15 ook het duel op bord 1 tussen hem en Ivo Wantola van start gaan.

Op de indeling voor deze ronde stonden een aantal duels met een groot rating verschil. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hier de eerste beslissing van de avond viel. Thomas Thissen gaf in een Koningsgambiet Stanley Bingen geen kans tot serieus verweer. Helaas gaf Stanley op voordat er een esthetisch verantwoord matbeeld tot stand kwam. Een soortgelijk beeld gaf de partij Faydi tegen Siero. Hier was na het hanteren van een breekijzer op de koningsvleugel een voor zwart onhoudbare situatie ontstaan, wat snel tot verlies leidde. Joris Kuipers kon tegen Erik Oosterom nog enige tijd goed meekomen, maar deed zichzelf met al te opportunistisch spel de das om.

In twee duels waar de tegenstanders meer aan elkaar gewaagd waren, Aalders tegen Heijboer en Roorda tegen Zeevaarder zorgden respectievelijk een schijnoffer en een overbelasting al vroeg in de partij voor materieel verlies wat beide zwart spelers niet meer te boven kwamen.

Al snel komen we uit bij wat wel de rode draad van het PK lijkt, namelijk tijdnood. Albert Lauer verkondigde trots dat hij pas 18 minuten had “nagedacht”. Dat verklaarde waarschijnlijk ook zijn hopeloze deprimerende rug-tegen-de-muur stelling tegen Sander Hilarius. Deze had echter al het grootste deel van zijn bedenktijd verbruikt en maakte prompt een blunder in tijdnood, waarna al het voordeel naar zijn tegenstander ging en zijn inspanningen geen resultaat opleverden.

Oei had zijn opponent J. van Amsterdam inmiddels een pion afhandig gemaakt en maakte vastbesloten om niet voor remise koning te worden uitgemaakt (de voorgaande ronden kwam hij niet verder dan 3 remises), geen fouten in de technische afwikkeling. Folkert Geertsma dacht na enige geweigerde remise voorstellen zijn partij toch nog tot een vredig einde te brengen met een grootscheepse afruil. Echter tegenstander Frans Erwich vond toch een manier om met een loper en een ver opgerukte pion het punt binnen te halen.

Van Briemen moest in een Wolga gambiet na een listige slagenwisseling het onderspit delven tegen van Wissen. Albert Termeulen had tegen Wagemans een tweetal vrijpionnen verkregen waarmee hij, na het pareren van enige onderste rij dreigingen, de winst binnenhaalde. In een pionneneindspel met daarbij een paard tegen een loper, moest Joop Bakker tegen Hans Kors ten koste van een punt ondervinden dat een paard soms beter is dan een loper.

Het einde van de eerste tijdsperiode naderde al rap en het eerst volgende slachtoffer was Wim Zwinkels. Hij wist de 40 zetten nog net op de seconde af binnen de tijd te voltooien, maar de stelling was ’t vervolgens niet meer waard om verder te spelen. Tegenstander Harro Weiland had nog genoeg tijd over, maar desondanks was zijn notatie van enigzins discutabele aard. Hier zal de komende ronde zeker scherper op worden gelet….

Raoul van Ketel had zich tegen Igor Coene op soortgelijke manier in de nesten gewerkt en wat eruit zag als een interessante strijd met kansen voor beide partijen, kwam na een fatale blunder in tijdnood tot een onbevredigend slot.

Verdere slachtoffers van de klok bleven vooralsnog uit. Op bord 22 besloten R. Kat en M. Gsunuckow het door hen gebouwde metselwerk te bekronen met een remise. Fakkert wist na een vroeg stuk verlies in de opening met lang zwoegen overeind te blijven en hield een remise over aan zijn partij tegen Bon.

Michael Kubbenga had tegen Marco de Mooij met een vrijpion een mooie plus in een toreneindspel met nog enige pionnen. Deze pion promoveerde waardoor Marco zijn toren moest offeren. Echter even later moest Michael op soortgelijke wijze aan de noodrem trekken, waarna de partij uitmondde in een remise.

Als laatste waren GM de Niet en Ivo Wantola bezig in het top duel van de avond. Onder tijdsdruk miste de Niet enige goede kansen, daar waar Wantola beheerst bleef spelen. Het resultaat was dat na 4 ronden alleen Ivo Wantola en Michiel van Wissen nog op 100% staan. Deze spelers zullen elkaar dan ook ontmoeten in het top duel van ronde 5.

Tot dan, Albert van Os

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Niet, G.M. de Wantola, I. 0 – 1
2 Briemen, W. van Wissen, M. van 0 – 1
3 Coene, I. Ketel, R. van 1 – 0
4 Kubbenga, M. Mooij, M. de ½ – ½
5 Faydi, J. Siero, P. 1 – 0
6 Postma, J. Straver, R. 0 – 1
7 Termeulen, A. Wagemans, E. 1 – 0
8 Roorda, T. Zeevaarder, M. 1 – 0
9 Maat, N. van der Frijling, J. 1 – 0
10 Aalders, P. Heijboer, H. 1 – 0
11 Heemskerk, W. Oosthout, W. 1 – 0
12 Amsterdam, J. van Oei, H.I. 0 – 1
13 Stins, J. Jeu, M. de 1 – 0
14 Kuipers, J. Oosterom, E. 0 – 1
15 Geertsma, F. Erwich, F. 0 – 1
16 Zwinkels, W. Weiland, H. 0 – 1
17 Volders, W. Scherpenisse, K. 0 – 1
18 Thissen, T. Bingen, S. 1 – 0
19 Zuijdendorp, M. Drunick, J.W. van 0 – 1
20 Bakker, J. Kors, H. 0 – 1
21 Hilarius, S. Lauer, A. 0 – 1
22 Kat, R. Gsunuckow, M. ½ – ½
23 Fakkert, E. Bon, P. ½ – ½
24 Kuiper, C. Vernooy, D. 0 – 1
25 Kettenis, J. Helfferich, G. 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*