PK LeiSB 2010 – Ronde 3

Een hectisch avondje. Zo mag je de gebeurtenissen tijdens speelronde 3 wel samenvatten. Het begon met een trillend apparaat vanuit wat leek een aan de kapstok hangende jas. Borden 1-3 en 9-11 hadden er zichtbaar (en hoorbaar) last van. Helaas reikte de zoemer niet verder dan bord 12. Daar zat nietsvermoedend Thomas Thissen een eindspelletje af te nemen van Paul Siero. Na diverse keren gezoemd te hebben bleek het te gaan om een leren aktetas ipv jas, en konden diverse spelers opgelucht ademhalen. Al snel was duidelijk voor de wedstrijdleiding dat de verdachte gezocht moest worden in de juridische hoek. De tas werd strategisch geplaatst, vlakbij de bar, en wie zich zou melden zou alsnog een nul krijgen.

Kort na dit gezoem liep John Kettenis de zaal uit, daarbij een verrassende jingle producerend. De uit-toon, sprak hij met de meest onschuldige blik die je je voor kan stellen. Aangezien hij met anderhalf been reeds in de barruimte was heb ik het oogluikend toegestaan. Dit wordt een hectisch avondje, dacht ik nog. Terug in de zaal ging vervolgens (dit alles speelde zich af in een periode van ongeveer 10 minuten) de pieper aan bord 20 af. Bleek te gaan om een medicijn-alert. Dat had ook vantevoren even gemeld kunnen worden. Met de nodige mildheid werd ook dit door de vingers gezien. Met als gevolg dat spelers naar mij toekwamen met de mededeling; nou, ik zet ‘m weer aan hoor!

Gelukkig werd er ook nog geschaakt. Hoewel, ik kreeg al snel de melding door dat dammen ook geen onaardige sport zou zijn. Na hard werken kon Peter Bon toch een remise bij laten schrijven, een normale uitslag bij dammen.

Niet lang nadat Thomas en Paul zich aan de bar hadden gevoegd werd duidelijk dat het zoemende apparaat van Thomas afkomstig was. De wedstrijdleiding kon niet anders dan een nul uitdelen. Tja, waarom sta je anders elke avond aan het begin van de ronde te zeggen dat die krengen uitmoeten? We hebben net geleerd op de cursus dat je consequent moet zijn als arbiter. Niet marchanderen zoals sommige scheidsrechters in het voetbal zo vaak doen. Maar, ik moet er wel bij zeggen dat het bepaald niet leuk is om iemand op deze wijze een nul uit te delen. Gelukkig aanvaardde Thomas mijn voorstel om de deal met een biertje te bezegelen, en nadat de beller werd uitgescholden voor rotte vis was Thomas er weer helemaal overheen. Zo hoort dat.

Schaken dus. We zagen op bord 5 een topduel tussen Raoul van Ketel en Wim Heemskerk. Wim had zich ogenschijnlijk voorbereid door een variant te kiezen die ik recentelijk nog tegen Raoul had gespeeld, onlangs in de 2-kamp om het LSG-kampioenschap. Ik was zeer benieuwd wat Raoul bedacht had als verbetering op zijn spel in die partij. Maar het was Wim die, onvoorbereid, eerder afweek en een moordende aanval over zich heen kreeg. Zoals Jan Smeets onlangs vertelde, pluggen heeft soms best wel zin. Daarmee zijn de titelkansen voor Wim tot een minimum gereduceerd.

Aan het topbord zat Ivo Wantola tegenstander Albert Termeulen ogenschijnlijk gemakkelijk van het bord te duwen. Het gehoopte tegenspel van Albert kwam niet echt van de grond, en na enkele wanhoopsoffers zag Albert het nutteloze van verderspelen in. Michiel van Wissen ging, na een zetje of 14 theorie, opeens hard door de stelling van Peter Aalders heen. Een verkeerd moment van stelling openen en er was geen houwen meer an. Marco de Mooij en Willem van Briemen maakten er een mooi gevecht van, waar Marco aan het langste eind leek te trekken. Du moment dat een goed eindspel bereikt kon worden, haperde Marco en had Willem toe kunnen slaan. Deze deed dat niet, liet een winnende combinatie toe die niet werd uitgevoerd, en zo eindigde deze partij in een vermoedelijk terechte uitslag : remise door eeuwig schaak.

Kwam er dan nog een 3e speler op de maximale score? Aan bord 3 kwam het duel tussen Robert Straver en Gert-Michiel de Niet maar langzaam op gang. Toen beiden nog 10 seconden hadden in de eindfase, ging het tempo pas omhoog, en dan met name bij Gert. Met zelf nog 4 seconden ging Straver door zijn vlag, nadat hij lange tijd gewonnen had gestaan. Een bittere nederlaag, maar bovenal een bizar maar spectaculair schouwspel voor de toeschouwers.

De eerste onreglementaire acties van het toernooi vonden plaats aan bord 8. Na de noodzakelijke ingreep, correctie van de stelling en voorgeschreven tijdcompensatie gegeven te hebben, was het Michiel Zeevaarder die zijn goede stelling tot winst voerde. Erik Oosterom verslikte zich in een kleine combinaison van Michael Kubbenga, en werd uitgetikt. Ook fraai was de overwinning van Jonathan Faydi op Albert Lauer, waar weer eens werd aangetoond dat ongelijke lopers in het voordeel zijn van de aanvallende partij. Hoewel lang alles gedekt bleef bij Albert, offerde Jonathan zich een weg door de witte barricades.

Ook onderin komt tekening in de strijd. Het tempo waarin bij Bingen – Kettenis het voor zwart gewonnen pionneneindspel werd afgewerkt was indrukwekkend te noemen. Het resultaat was echter 1-0. Well done Stanley, foei John! De partij Helfferich – Kuipers kon helaas niet doorgaan wegens ziekte van eerstgenoemde.

Het moge duidelijk zijn na dit alles, ik ben toe aan vakantie. Volgende week een nieuwe arbiter, maar denk eraan: mobieltjes uit!

gegroet, Rudy van Wessel

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Wantola, I. Termeulen, A. 1 – 0
2 Wissen, M. van Aalders, P. 1 – 0
3 Straver, R. Niet, G.M. de 0 – 1
4 Mooij, M. de Briemen, W. van ½ – ½
5 Ketel, R. van Heemskerk, W. 1 – 0
6 Oosterom, E. Kubbenga, M. 0 – 1
7 Roorda, T. Maat, N. van der ½ – ½
8 Zeevaarder, M. Amsterdam, J. van 1 – 0
9 Drunick, J.W. van Coene, I. 0 – 1
10 Oei, H.I. Stins, J. ½ – ½
11 Lauer, A. Faydi, J. 0 – 1
12 Siero, P. Thissen, T. 0 – 1 R
13 Erwich, F. Volders, W. ½ – ½
14 Weiland, H. Geertsma, F. ½ – ½
15 Frijling, J. Bakker, J. 1 – 0
16 Wagemans, E. Hilarius, S. 1 – 0
17 Scherpenisse, K. Postma, J. ½ – ½
18 Heijboer, H. Kors, H. 1 – 0
19 Jeu, M. de Fakkert, E. 1 – 0
20 Oosthout, W. Kat, R. 1 – 0
21 Vernooy, D. Zwinkels, W. 0 – 1
22 Gsunuckow, M. Zuijdendorp, M. 0 – 1
23 Bon, P. Kuiper, C. ½ – ½
24 Kuipers, J. Helfferich, G. 0 – 1 R
25 Bingen, S. Kettenis, J. 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*