PK LeiSB 2010 – Ronde 2

De tweede ronde begon met een kleine verrassing voor sommigen, door een fout bij het maken van de indeling moesten de laatste 7 borden heringedeeld worden. Gelukkig gaan de mensen aan deze kant van de ranglijst hier dikwijls wat relaxter mee om t.o.v. de titelkandidaten, die soms dagenlang in trainingskamp gaan om hun opponent reeds in de opening op het verkeerde been te kunnen zetten. Helaas waren we hierdoor oneven en kon Paul Siero zijn dinsdagavond aan andere zaken besteden, hij zal in ronde 3 ongetwijfeld goed voorbereid aan de start verschijnen. Ronde 3, we verheugen ons als organisatie nu al op, zullen we met de volle 50 man spelen. Geen byes, geen fouten te maken.

De afgelopen ronde gaf op enkele borden verrassende ontwikkelingen te zien. Of moeten we hier gewoon spreken van totaal uit vorm zijnde ratingfavorieten? Raoul van Ketel had moeite om iets te bereiken met de zwarte stukken tegen Michael Kubbenga. Met een fraai schijnoffer van Michael in de tijdnoodfase had het zelfs desastreus kunnen (moeten) aflopen voor Raoul. Helaas draaide Michael vervolgens de zetten om, en zoals we allemaal weten is er meestal maar 1 volgorde die echt wint. Remise was nog altijd een prima resultaat natuurlijk. Ook Wim Heemskerk had het niet makkelijk. Een ogenschijnlijk sub-optimaal gespeelde opening resulteerde in een langdurig initiatief voor tegenstander Thijs Roorda. Uiteindelijk ontstond na massale stukkenruil een toreneindspel dat misschien een ietsiepietsie beter was voor Wim, maar de getekende vrede betekende een terechte remise. Frankie Oei stond op de rand van een pijnlijke nederlaag, maar de afwerking van Hans Kors liet te wensen over. Een even genadig als verrassend remiseaanbod werd met 2 handen aangepakt.

De partij Geertsma – Van Wissen kan ik iedereen van harte aanbevelen om na te spelen. Nadat Michiel in de opening probleemloos gelijk spel had gekregen, zocht hij zich een weg naar winstkansen. Een uiterst gevaarlijke strategie tegen Folkert, die met meer tijd kon bogen op een prettige stelling tijdens het middenspel. In de tijdnoodfase, met name die van Michiel, ging er toch het een en ander mis bij Folkert waardoor de witte koning er wat kaaltjes bij kwam te staan. Toen er een dame + 2 torens aan de poort klopten was het mat snel daar. Van de favorieten laat Michiel tot nu toe de mooiste dingen zien. We weten allemaal hoe ver het Nederlands elftal daarmee komt, laten we voor Michiel hopen dat hij het rendement niet uit het oog verliest. Veel zakelijker kwam de tweede overwinning van Ivo Wantola tot stand. Een initiatief vanuit de opening werd afgewikkeld naar een winnend dubbel-toren-eindspel.

Tot de outsiders reken ik dit jaar Gert-Michiel de Niet en Albert Termeulen. Twee spelers met nogal verschillende speelstijlen, maar vrijwel altijd bieden hun partijen spektakel voor de neutrale toeschouwer, zoals ik. Tegen Ed Wagemans kwam Gert-Michiel vrij regelmatig tot winst, al miste Ed een goede kans op tegenspel nadat zijn koningsindische opening toch als mislukt bestempeld moest worden. Ook Albert Termeulen bleef op 100 procent door een overwinning op Kees Scherpenisse. Hoewel ik regelmatig stond te kijken bij dit bord, heb ik weinig begrepen van deze partij.

De verrassing van het toernooi tot dusver is Marco de Mooij. Kennelijk inspireert zijn aanstaande secretarisschap hem enorm. Na Igor Coene was het nu de beurt aan Thomas Thissen om hem de hand te schudden, in een heel wat regelmatiger partij t.o.v. vorige week. Robert Straver (door een overwinning op routinier Joop Bakker) en Peter Aalders (door een zege op Jonathan Faydi) completeren het rijtje koplopers met de maximale score.

Lang, lang voordat dit alles tot stand kwam, zag ik al een sympathieke speler met het schaamrood op de kaken naar de bar vluchten. Hij had er nog zoveel zin in, verzekerde hij me voor aanvang van de ronde. Een deksels schaakje op a4 werd over het hoofd gezien, de loper op b4 was machteloos tegen deze aanval van opzij. De volgende blunder liet niet lang op zich wachten. Wat Joris precies in gedachten had is moeilijk in te schatten, maar zijn aangeboden stukkenruil werd door een erg onhandige tussenslag omgezet in stukverlies. Gelukkig kon hij er zelf om lachen, tegenstander Wessel Volders ongetwijfeld ook.

Tot slot de vermelding dat de zet van de avond werd uitgevoerd door Willem van Briemen in zijn gewonnen partij tegen Frans Erwich. Zijn Lb2 mocht er absoluut wezen, en maakte een direct einde aan de partij (die er op dat moment al niet best uitzag voor Frans). Zodra op internet gepubliceerd, zeer zeker de moeite van het bekijken waard.

Tot nu toe geen incidenten, gaat u vooral zo door. Als ik al ergens in moest grijpen, ging het dikwijls om de volgende zaken, derhalve hier nog eens expliciet vermeld:

  • Noteren is verplicht indien men meer dan 5 minuten op de klok heeft (ongeacht of het voor de tijdcontrole is of daarna). Anders gezegd, je mag pas stoppen met noteren als je minder dan 5 minuten resterende speeltijd hebt.
  • Na afloop van de tijdnood moeten beide spelers hun notatie bijwerken, je mag dus geen gapend gat in je notatie laten en … zetten later weer beginnen te noteren. Indien slechts 1 speler de zetten niet heeft door eenzijdige tijdnood, dan dient hij (na de tijdcontrole) de zetten in zijn eigen tijd bij te werken. Hij mag hiervoor het blaadje van zijn tegenstander opvragen, echter nogmaals alleen in zijn eigen bedenktijd.
  • Zetten mogen niet opgeschreven worden voordat de zet is uitgevoerd. Ik heb dat enkele keren zien gebeuren maar “in de geest van de wedstrijd” oogluikend toegestaan.

Tot dinsdag, Rudy van Wessel

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Drunick, J.W. van Wantola, I. 0 – 1
2 Heemskerk, W. Roorda, T. ½ – ½
3 Geertsma, F. Wissen, M. van 0 – 1
4 Kubbenga, M. Ketel, R. van ½ – ½
5 Niet, G.M. de Wagemans, E. 1 – 0
6 Faydi, J. Aalders, P. 0 – 1
7 Bakker, J. Straver, R. 0 – 1
8 Termeulen, A. Scherpenisse, K. 1 – 0
9 Maat, N. van der Oosterom, E. ½ – ½
10 Thissen, T. Mooij, M. de 0 – 1
11 Briemen, W. van Erwich, F. 1 – 0
12 Kors, H. Oei, H.I. ½ – ½
13 Hilarius, S. Weiland, H. ½ – ½
14 Amsterdam, J. van Oosthout, W. 1 – 0
15 Coene, I. Gsunuckow, M. 1 – 0
16 Fakkert, E. Kat, R. ½ – ½
17 Stins, J. Bon, P. 1 – 0
18 Volders, W. Kuipers, J. 1 – 0
19 Zuijdendorp, M. Zeevaarder, M. 0 – 1
20 Frijling, J. Bingen, S. 1 – 0
21 Kettenis, J. Heijboer, H. 0 – 1
22 Postma, J. Helfferich, G. 1 – 0
23 Kuiper, C. Lauer, A. 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*