PK LeiSB 2010 – Ronde 1

Welkom allemaal, deelnemers en belangstellenden, bij de Persoonlijke Kampioenschappen van de Leidse Schaakbond, editie 2010. Dit jaar strijden 50 titanen om de titel, 14 minder t.o.v. vorig jaar. Kwestie van WK-koorts? Wie zal het zeggen.

Een eerste ronde staat vaak in het teken van verrassingen, al dan niet een gevolg van onderschatting of simpelweg een kwestie van (nog) geen vorm. De eerste verrassing deze avond was echter een onwillig Excelprogramma, of lag het toch aan de bedieners ervan? Hoe dan ook, de gloednieuwe printer deed het, maar uiteindelijk ging handmatig indelen en schrijven toch sneller.

Titelverdediger Igor Coene had alle moeite van de wereld om clubgenoot Marco de Mooij van zich af te houden. Marco bereikte groot voordeel in het eindspel maar door taai te verdedigen wist Igor zich uit de nesten te werken. Toen Marco in opkomende tijdnood de zeker ogende remise leek weg te geven door een pion weg te geven i.p.v. te winnen, kwam een abrupt einde aan de partij. Igor liet zijn toren en prise staan en Marco zei vriendelijk dank je wel.

Er werd nog meer geploeterd aan de topborden. Uiteindelijk wisten de ratingfavorieten toch aan het langste eind te trekken, waarbij met name Raoul van Ketel zich nog wel eens achter zijn oren gekrabd zal hebben. In de veronderstelling rustig een pionnetje te kunnen eten kwam de dame in vijandelijk terrein zonder escape-route. Via een stukoffer kon haar vege lijf gered worden, wat resteerde was een stelling met stuk minder tegen 2 pionnen. Tegenstander Volders speelde vervolgens te passief met het idee remise te maken, maar Raoul voelde daar weinig voor. Ondanks slechtere stelling bleef hij het proberen en werd uiteindelijk beloond voor zijn werklust. Niet mooi, wel gewonnen, dat lijkt op het werk van een aanstaande kampioen.

Het duel tussen de boezemvrienden aan bord 6 leverde een spannend gevecht op, waarbij de enige GrootMeester in dit gezelschap Niet werd matgezet maar in tijdnood de witte houtjes 1 voor 1 het stukkendoosje in verwees.

Een pittig duel was te volgen aan bord 14, waar kersvers LSG-lid Milo Gsunuckow het opnam tegen PK-routinier Jan-Willem van Drunick. Helaas – voor hem – kreeg Milo net niet op tijd de laatste pion van Jan-Willem van het bord, waardoor bij het vallen van zijn vlag een vol punt i.p.v. een halve naar de zwarten ging. Geen prettig begin voor Milo, maar gezien het vertoonde spel zullen we niet lang op Milo’s eerste overwinning op LSG-bodem hoeven te wachten.

Lang voor dit alles was er iets misgegaan in de opening bij John, toen ik rond 20.45 uur mijn rondje als arbiter langs de borden volbracht was er al niet meer dan een ruïne overgebleven van zijn stelling. Helaas voor het publiek besloot Ed Wagemans de partij met nog meer materiaalwinst, i.p.v. een fraai mat in 3 via Dxf8+,Lxf8 gevolgd door Lh6 met ondekbaar mat door Txf8 (vergeeft u mij het ontbreken van de zetnummers). Binnenkort zijn de partijen op deze site te bewonderen, dan kunt het allemaal nog eens rustig bekijken.

Ik hoop dat iedereen een succesvol (ik weet dat dit theoretisch nauwelijks mogelijk is, maar toch…) en bovenal sportief toernooi tegemoet gaat. Wedstrijdleiders Albert van Os en ondergetekende zijn bijna gediplomeerd, dus u bent gewaarschuwd…

Tot ziens op dinsdag 25 mei, aanvang 20.00 uur, bij ronde 2.

Groeten, namens de gehele organisatie, Rudy van Wessel

Partijen

Uitslagen

Bd White Black Results
1 Wantola, I. Jeu, M. de 1 – 0
2 Kat, R. Heemskerk, W. 0 – 1
3 Wissen, M. van Stins, J. 1 – 0
4 Mooij, M. de Coene, I. 1 – 0
5 Ketel, R. van Volders, W. 1 – 0
6 Zwinkels, W. Niet, G.M. de 0 – 1
7 Oei, H.I. Hilarius, S. ½ – ½
8 Zeevaarder, M. Faydi, J. 0 – 1
9 Straver, R. Frijling, J. 1 – 0
10 Heijboer, H. Termeulen, A. 0 – 1
11 Oosterom, E. Postma, J. 1 – 0
12 Lauer, A. Thissen, T. 0 – 1
13 Erwich, F. Fakkert, E. 1 – 0
14 Gsunuckow, M. Drunick, J.W. van 0 – 1
15 Roorda, T. Vernooy, D. 1 – 0
16 Bon, P. Geertsma, F. 0 – 1
17 Kubbenga, M. Zuijdendorp, M. 1 – 0
18 Kuipers, J. Bakker, J. 0 – 1
19 Wagemans, E, Kettenis, J. 1 – 0
20 Bingen, S. Maat, N. van der 0 – 1
21 Aalders, P. Kuiper, C. 1 – 0
22 Helfferich, G. Briemen, W. van 0 – 1
23 Scherpenisse, K. Siero, P. 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*