PK: Alle partijen

Klik op veld d8 om de pgn-bestanden te downloaden.

Alleen ronde 7:

Hele toernooi:

 

20 reacties op “PK: Alle partijen

 1. Het was voor mij de eerste keer dat ik aan dit toernooi heb mee gedaan. Maar waar ik vooral bewondering voor heb, is dat alle partijen online komen te staan die je vervolgens kan downloaden en als pgn kan opslaan en bijvoorbeeld in chessbase 14 kan openen. Dus zeker tot volgend jaar 🙂

 2. De publicatie van deze partijen is in strijd met het Privacy Statement van het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) en ook met de daaraan verbonden Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

  Gelieve mijn partijen derhalve van deze site te verwijderen.

  • Volgens artikel 8.3 van de FIDE-regels zijn de notatiebiljetten eigendom van de organisator van de competitie. Dit eigendomsrecht impliceert het recht de partijen te gebruiken en te publiceren. Als men deelneemt aan een schaakevenement waarop de FIDE-regels van toepassing zijn, accepteert men de FIDE-regels en geeft men daarmee automatisch toestemming voor publicatie van de partijen. Als men dat niet wil, zijn er twee mogelijkheden:
   1. niet deelnemen aan een evenement waarop de FIDE-regels van toepassing zijn.
   2. van tevoren met de organisator afspraken maken over het gebruik van de partijen door de organisator, bijvoorbeeld dat hij de partijen van de betrokkene niet zal publiceren.
   Als men bezwaar heeft tegen het gebruik van de naam van de speler, kan men onder pseudoniem spelen. Overigens zal de echte naam dan wel in de ratingrapportage komen. Ik heb wel eens gelezen dat een speler een eeuw geleden van zijn ouders niet aan schaaktoernooien mocht deelnemen en daarom onder pseudoniem speelde.
   Arthur Schuering

 3. Beste Arthur, dank voor je uitgebreide reactie. Deze informatie is zeker interessant voor toekomstige FIDE-toernooien waaraan ik eventueel zal deelnemen, hoewel ik me dan nog steeds afvraag of het reglement van een mondiale sportbond is verheven boven de nationale en Europese wetgeving.

  Mijn klacht heeft echter betrekking op het onlangs gehouden PK van de LSB, waarop de FIDE-regels niet van toepassing zijn. In de aankondiging van dit PK, die elders op deze site is te vinden en op basis waarvan ik mij heb aangemeld, wordt de FIDE helemaal niet genoemd en wordt er ook niets vermeld over FIDE-regels. Daarnaast bevat deze toernooiaankondiging ook geen bepalingen omtrent het eigendomsrecht van de partijnotaties noch over het publicatierecht daarvan.

  Daarom herhaal ik mijn verzoek, of beter gezegd: mijn eis, om de door mij gespeelde partijen in het PK te verwijderen van deze website. Ik eis dat deze verwijdering uiterlijk op 11 juli 2018 is uitgevoerd.

  Mijn eis is m.i. niet uitzonderlijk maar eenvoudig gebaseerd op het Privacy Statement van het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) dat op 4 april jl. door het LSG bestuur is verstrekt aan de leden. In het bijzonder wijs ik daarbij op Artikel 7 (“Uw privacy rechten”), waarin expliciet staat vermeld dat ik het recht heb op beperking of verwijdering van mijn persoonsgegevens.

 4. Ik zal de partijen maar ff snel downloaden… Of mag ik ook eisen dat evt partijen van mij in de database van dhr. van ’t Hof per direct verwijderd mogen worden? Het wordt er allemaal wel veel gezelliger op…

  • Nee. De Europese wet (AVG) geldt voor alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens vastleggen van klanten, personeel of andere personen uit de EU. De wet geldt ook voor scholen, zorginstanties, verenigingen en stichtingen.

 5. Eric, ik begrijp je punt en er zijn er meer die hun partijen niet graag gepubliceerd zien. Het is echter in het belang van de organisatie om de partijen wel te publiceren. Ik vind het altijd leuk om ze na te spelen en met mij anderen die dus regelmatig de site bezoeken en betrokken raken/blijven. Ik geef toe dat ik ter voorbereiding ook altijd check (schaak!) welke partijen er door mijn (vermoedelijke) tegenstander gespeeld zijn. Zo weet iedereen van mij ook dat ik uitsluitend Frans speel en nooit Gruenfeld.

  Het belang van de organisatie (publiciteit) botst met jouw belang (repertoirebescherming). Ga jij nu (weekend)toernooien selecteren adhv of ze partijen publiceren? Mits ongewijzigd, zie jij dan voortaan af van deelname aan bv het PK?
  Dat zou een groot offer zijn, terwijl je je af kunt vragen hoe vaak een voorbereiding ook echt op het bord komt. En wanneer dit wel gebeurt, krijg je een les van iemand die uren heeft gestudeerd op jouw openingsaanpak, gratis!

  AVG ken ik uit m’n hoofd, met een andere pet op. Een “pain-in-the-neck” grapje waar iedereen alleen maar even last van heeft. Privacy zal nooit meer zijn wat het geweest is. Formeel heb je gelijk. Mag ik echter op persoonlijke titel namens de organisatie vragen of je deze trend niet inzet?

  Met vriendelijk groeten,

  Q

 6. Koddig. Een van de weinige personen die zijn eigen foto als avatar gebruikt, wil een beroep doen op de AVG. Maar het lijkt hem wel menens te zijn, aangezien zijn foto verwijderd is van de website van zijn werkgever.

  Vallen schaakzetten eigenlijk onder persoonsgegevens?

 7. Interessante discussie! Betekent dit dat je ook geen partijen van jezelf kunt publiceren, zonder expliciete toestemming van je tegenstander? En kan die tegenstander dan allerlei voorwaarden stellen? Bijvoorbeeld: je mag al mijn zetten openbaar maken, behalve de 15de, de 22de en 39ste, want die waren niet de computers eerste keuze?

  Goeie vraag van GS1111: vallen schaakzetten onder persoonsgegevens? Zo ja, dan geldt dat waarschijnlijk ook voor gemiste penalty’s en volley’s die 3 meter uitgaan. Dadelijk krijgen we een Sportjournaal vol geblurde hoofden – maar wel met duidelijk zichtbare shirtreclame.

 8. Lijkt me een geval van ‘gerechtvaardigd belang’. Bij wedstrijdverslaggeving mogen persoonsgegevens volgens mij gewoon worden gepubliceerd.

 9. Het gaat er [?] om dat de gegevens niet op een individu terug te voeren zijn. Schuifelwerk met 1.d4 en 2. Lf4 valt daar niet onder, want ook bijvoorbeeld – maar wat voor een voorbeeld – de Thebriljantchessplayer fka Daan maakt hiervan gebruik.

  De partijen zouden derhalve zonder namen opgeslagen kunnen worden – en natuurlijk geen BSN gebruiken – waarbij het wedstrijdverslag ook geanonimiseerd zal moeten worden.

  Ik voorzie een toename van literaire, niet-schaaktechnische verslagen. Totdat we allemaal weer bedaren en Daan gewoon weer Daan is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*