Pionnen

Pionnen zijn geschapen. Alles is natuurlijk geschapen, maar pionnen zijn ook nog eens met een reden geschapen. Je behoort ze te koesteren. En louter voor het Grote Doel mag je ze opofferen. Het scheppingsverhaal bleek in de 4de ronde van de interne competitie niet bij iedereen even vertrouwd te zijn. Of men gelooft niet, dan kan ook.

Halverwege de avond was in meer partijen het aantal pionnen niet langer gelijk. Adriaan Schouten was er in de opening en vroege middenspel zomaar twee kwijt geraakt tegen Rob Uittenbogaard. Het kaas liet Rob zich niet meer van het brood eten en zijn witte stukken gingen soepel door de zwarte stelling. Een paar tafels verder speelde Van Ketel ook met twee pionnen minder. Maar hij had het Grote Doel wel in beeld. De koning van Adinda Serdijn stond (vrijwel) hulpeloos in het midden van het bord. Alleen het gepende paard ervoor bood enige bescherming. Raoul moest vooral even berekenen welke van de winnende zetten het Grote Doel zou bereiken en dat lukte vrij snel.

Pionnen kunnen soms zomaar gewonnen worden. Bij Maurice Walraven – Jan Verheijen, een partij die heel lang tot de meest rustige partijen aller tijden zou kunnen worden gerekend, won Jan met een kleine combinatie een pion. Geheel volgens het boekje ruilde hij daarna de stukken af en ging een dame-eindspel in. Vaak is dat gewonnen, soms wordt het toch remise. Zelden gaat het verloren, maar door een misgreep ging het bij Jan totaal mis. Na een zeer diepe kreet die iets inhield tussen zucht en verwarring, kreeg Maurice de felicitaties. Albert van Os had ook ergens ‘along the way’ een pion gewonnen van Jan Hellenberg. Nu staat Jan bekend als verdedigingsmachine, vooral als het verschil in materiaal minimaal is. Maar Albert deed het goed en uiteindelijk was de kleine pion zo dodelijk als wat.

In de top van het klassement hebben we na (schatting) ruim een jaar een nieuwe koploper. Wim Heemskerk versloeg in een wilde partij met zwart ex-koploper Arthur Pijpers. En u leest het goed. Er staat inderdaad Wim en wild in 1 zin. Arthur had weliswaar een stuk meer, maar zijn koning was kwetsbaar. Machines weten er mogelijk wel raad mee, voor mij was het veel te complex. Wel goed voor de competitie dat het druk blijft bovenin.

Overigens was het weer een volle avond met maar liefst 71 LSG-ers in de zaal. 68 achter de borden, twee toeschouwers en een opgeofferde pion die bij de indeling al had aangegeven oneven te willen zijn indien dat het land dient. Het grote aantal kwam mede door de “externe” match LSG 4 – LSG 6, die door het 4de met ruime cijfers werd gewonnen: 7-1. Niet alle overwinningen waren even vlekkeloos had ik het idee, maar er volgt vast nog een uitgebreid verslag!

Robert Straver

De stand vindt u hier.

Uitslagen vierde ronde, 8 oktober 2013

Bd White Black Results
1 Pijpers,A.(Arthur) Heemskerk,W.(Wim) 0 – 1
2 Erwich,F.A.G.M.(Frans) Termeulen,A.(Albert) 1 – 0
3 Ketel,van R.A.(Raoul) Serdijn, A. (Adinda) 1 – 0
4 Oosterom,E.(Erik) Kettenis,J.(John) 1 – 0
5 Bakker,J.P.A.(Joop) Hof,van ’t E.C.(Eric) 0 – 1
6 Zwinkels,W.(Wim) Straver,R.(Robert) 0 – 1
7 Schenkelaars, R. (Robin) Belle, A (Arthur) 0 – 1
8 Van Os, A. (Albert) Hellenberg, J. (Jan) 1 – 0
9 Walraven, M. (Maurice) Verheijen,J.(Jan) 1 – 0
10 Binnendijk, D. (Daan) Kuiper,M.(Chiel) 1 – 0
11 Wit, de P (Puck) Hoogeveen, L. (Luuk) 1 – 0
12 Uittenbogaard,R.(Rob) Schouten, A. (Adriaan) 1 – 0
13 Biggelaar, van de D. (Don) Bosse,van den B.(Bart) 1 – 0
14 Bingen,S.S.R.(Stanley) Molsbergen, C. (Chris) 0 – 1
16 Dorp, van Q. Zeevaarder, M. (Michiel) 1 – 0
17 Graaff, de RAG Van Benthem 0 – 1
18 Schenkelaars, V. (Vincent) Gevers, E 0 – 1
19 Schenkelaars, V Gevers, E. (Ernst) 0 – 1
20 Geertsma, F. Weert,de C.W.J.(Chris) ½ – ½
21 Schoonman, I Jeu,de M.F.E.(Marcel) 0 – 1
22 Schoonman,I.M.(Ivo) De Jeu, M 0 – 1
23 Kuipers, J Mooij,de M.(Marco) 0 – 1
24 Kuipers, J. (Joris) Mooij, M. de 0 – 1
25 Peut,van de A.A.(Aart) Vernooy, D 1 – 0
26 Peut, A van de Vernooy, D (Daan) 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*