Pijpers wint wel van Carlsen maar niet van Naiditsch

Om toch maar een mooie positieve titel te verzinnen na een ruime nederlaag.

Zoals bekend is ook de wereldkampioen present om zijn laatste potjes te spelen voor de komende WK match tegen Caruana in Londen. Bij vrijwel elk toernooi wat er gespeeld wordt, is Magnus wel te vinden op een sportveld om zijn conditie in orde te houden. Zo werd er voor de ronde op een nabij gelegen voetbalveld een mini interland Nederland – Noorwegen gehouden waar Arthur mee speelde met Twan Burg, Max Warmerdam en Roeland Pruijssers aangevuld met een Noorse trainer en de Pool Bartel. De Noren – met Magnus – kwamen 6-4 voor maar toen bleek het met de conditie niet zo goed gesteld en werd er niet meer door iedereen mee verdedigd. Twan en Arthur bleken over duidelijk meer uithoudingsvermogen te beschikken waardoor Arthur aan het einde nog drie keer wist te scoren om zo de overwinning veilig te stellen!

Terug naar het schaaktoernooi. Er wordt gespeeld volgens de ECU regels wat inhoudt dat er ook een zogenaamde dress code is. Voor de mannen betekent dit in ieder geval dat er een lange broek moet worden gedragen. Op weg naar de speelzaal zag ik drie spelers van En Passant vrolijk in korte broek lopen en vroeg ze of ze de organisatie wilde gaan testen. Dat zij niet de enige waren, bleek wel in de speelzaal. Een kijkje bij bord 1 van Valerenga leerde me dat Magnus nog gewoon in zijn voetbalbroek zat te spelen… Tja, dan moet je als organisatie toch ballen hebben om de regels na te leven. Dat gebeurt dan ook niet.

De wedstrijd tegen Odlar Yurdu verliep eigenlijk een beetje hetzelfde als vorig jaar. Na zo’n 3 uur spelen zag het er eigenlijk best goed uit en met heel veel geluk zou er zelfs 3-3 gespeeld kunnen worden. Uiteindelijk gaat dan toch echt alles fout en wordt het toch weer een ruime nederlaag waarbij Arthur de eer kon redden.

Linda verloor regelmatig tegen de sterke Abasov (2627) die vorig jaar nog hardhandig van Eelke won. Martin leek best aardig uit de opening te komen tegen Durarbayli (2629) maar twijfelde op een belangrijk moment. Als hij 14.d6 had gedaan in plaats van het tamme 14.dxc6 was er een spannende stelling ontstaan die waarschijnlijk goed voor wit was. Nu werd hij kansloos weg getikt in het eindspel. Michiel miste naar eigen zeggen ook een goede kans op gelijkspel tegen Guseinov (2667). Een iets te late rochade werd hem fataal en uiteindelijk ging hij in verloren stelling door zijn vlag.

De partij van Jelmer was heel opmerkelijk. Beide spelers dachten in de opening extreem lang na en na een zet of 6 hadden ze allebei al meer dan 45 minuten verbruikt. Mamedov (2699) zat allerlei dingen uit te rekenen die schijnbaar net niet konden. Zijn 8.Db5 was niet echt een vondst aangezien de dame 2 zetten later al weer terug ging naar e2. De blik op het gezicht van Naiditsch toen hij eerst even naar de stelling keek en vervolgens naar zijn teamgenooi was veelzeggend. “Wat ben jij in vredesnaam aan het doen?” leek hij te denken. Ik moest zelf nog even denken aan de jeugd van LSG die zich toch wat beter houden aan de ‘Gouden regels’ en wel hun stukken ontwikkelen. Jelmer kon de luxe niet aan en zijn matige tijdsindeling hielp ook niet echt. Een nederlaag waar zeker meer in had gezeten.

Ikzelf miste ook de nodige kansen. Na een goede opening kreeg ik een zeer mooie stelling maar ik kreeg mijn tegenstander niet omver. Safarli (2676) offerde een pion wat objectief misschien niet helemaal juist was, maar praktisch wel goede kansen bood. Bijna op het einde miste ik nog een zeer goede kans op een geforceerde remise.

Helaas speelde Mamedyarov (2820) niet mee en moest Arthur met wit tegen een oude bekende – Arkadij Naiditsch (2721) – waartegen hij in Deizisau al een keer had gewonnen. In een niet al te ver verleden won deze zelfde Naiditsch twee keer op rij van Carlsen. Eens kijken of Arthur het resultaat van de voetbalmatch kon evenaren. Zwart probeerde de witte voorbereiding uit de weg te gaan, maar met 11…Pb6 sloeg hij de plank volledig mis. Als Arthur daar meteen 12.a5 had gedaan, gevolgd door c2-c4 staat wit extreem goed. Zoals het ging bleef wit wel beter staan, maar had zwart allerlei vervelende truukjes en toch ook wel wat positionele compensatie. Gelukkig wist Arthur het toreneindspel net remise te houden en voorkwam hij daarmee een hatelijk 6-0.

Al met al een goede wedstrijd waar we de geboden kansen niet hebben weten te verzilveren. Geen schande om van dit team te verliezen en het geeft vertrouwen voor de komende rondes. Hieronder kunt u alle partijen nog eens rustig naspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*