Pijpers oppermachtig

Tuurlijk. De rest heeft best leuk meegedaan, maar gisteravond was het de avond van Arthur Pijpers. In de voorrondes was zijn score al aardig. Met 10 uit 10 liet hij al wat zien. Omdat we inmiddels spelen met finalegroepen had hij niet meer aan die score dan twee spelers die met 6,5 uit 10 ook net de hoogste groep wisten te bereiken. De vorm van de avond verdween niet en met een duidelijke 4,5 uit 5 won hij het LSG Snelschaken voor Quirinius van Dorp en Edwin van Haastert op de gedeeld 2de-3de plaats.

De familieprijs gaat door naar de volgende ronde. De Van der Werfjes haalden net als de Cchungs 6,5 uit 10. Voordeel is wel dat de prijs natuurlijk de volgende ronde onmetelijke proporties heeft. De gasten Van Gunsteren en Binnendijken streden ook mee. Laatstgenoemde familie alleen in de voorrondes. Best bijzonder dat op een avond met 32 schakers er 4 familieparen waren. Mogelijk was er nog een enkele, want een deel komt uit Rijnsburg/Katwijk en daar is iedereen in 2 stappen familie van elkaar.

Wellicht wilt u ook weten wat de kwaliteit van de partijen was. Bij snelschaken weet ik op basis van enige ervaring dat de kwaliteit van partijen zich het beste laten vergelijken met de kennis van Krol over cijfers. Of de liefde van Wilders voor de Islam. Of de drang waarmee klein-Christelijk een pil van Dion op de markt wil brengen. Of een gemiddelde woning van een woningcorporatie. Kortom, er is van alles op aan te merken, leuk is het wel. Als een van de laatste partijen nog gaande, ik zal de betrokken spelers sparen, had zwart op enig moment een toren, een loper en 3 pionnen meer. Wit stond in een matnet en zwart kon mat in 1 geven. Wit geeft daarom in 4 zetten op rij materiaal weg op plekken op het bord ver van het mat vandaan. De tegenstander reageert zoals hij geleerd heeft: pak een stuk als het kan. Na 4 zetten resteert er nog een witte pion voor wit, terwijl 2 torens, een loper en wat pionnen rondom de witte koning dartelen. Als wit die pion een vakje dichterbij naar een mooie toekomst schuift, maar vooral een vakje waar deze niet geslagen kan worden, kijkt zwart eens rustig naar de stelling … er valt niets te pakken. Dan maar mat zetten. Daarmee werd het wereldrecord 4x achtereen niet mat in 1 zetten gebroken.

 

Eindstanden finalegroepen (Groepen samengesteld op basis van ranglijst na 10 voorrondes)

Groep A
uit 5:
1 Pijpers 4,5 Winnaar
2 Van Haastert 3
3 Van Ketel 1
4 Van Dorp 3
5 Wiersma 2,5
6 Schelvis 1
Groep B uit 5:
1 Van der Werf, M 3,5
2 Spaans 1,5
3 Stork 2
4 Van Wessel 4 Winnaar
5 Fructuoso 2
6 Hofman 2
Groep C uit 5:
1 Oosterom, E 3
2 Binnendijk, D 1
3 Van ’t Hof 2
4 Van der Werf, J 3
5 Kindt 4 Winnaar
6 Salomons 2
Groep D uit 5:
1 Straver 5 Winnaar
2 Korving 3
3 Van den Bosse 1
4 Cchung, NL 1,5
5 Van Gunsteren, D 2
6 Van der Marel 2,5
Groep E uit 5:
1 Cchung, CY 5 Winnaar
2 Ada 2
3 Kenstra 4
4 Van Gunsteren, L 3
5 Bingen 0
6 Oosterom, C 1

 

1 reactie op “Pijpers oppermachtig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*