Ouch!

De wedstrijd tussen LSG IntelliMagic en HWP Sas van Gent was een wedstrijd voor de witspelers. Zeven partijen werden beslist, allen in het voordeel van de witspeler. Helaas vier van HWP en dus een kleine, maar wel heel pijnlijke nederlaag.
De vorige wedstrijd van HWP, waarin het Zeeuwse team een onnodige nederlaag leed tegen het sterke HMC Calder, had een wake up call moeten zijn. Tijdens de voorbespreking hadden we het er nog over gehad. HWP stond wel laag op de ranglijst, is op papier ook zwakker, maar mocht niet onderschat worden. Toch ging er al snel het een en ander mis. Edwin liep tegen een voorbereide (remise)variant aan en nog voor dat het eerste uur verstreken was keek Mark tegen een hopeloze stelling aan. Met een kwaliteit (en in het eindsepl twee pionnen) minder bleef hij lang doorspelen, maar dat het punt naar tegenstander Helmut Cardon zou gaan stand wel vast.
Gelukkig waren er ook positieve ontwikkelingen. Arthur investeerde een pion en kreeg die uiteindelijk met heel veel rente terug. Het naspelen van de partij van onze man in vorm is zeker de moeite waard. Oerdegelijk was de overwinning van Eelke. Kwaliteit ophalen, het actieve stukkenspel van de opponent neutraliseren en vervolgens de voorsprong uitbouwen. Zo zie ik als teamleider de partijen graag. Het duel tussen Jan Willem en Tieme Verlinde was veel meer een publiekstrekker. Zwart mocht als eerste (tijdelijk) een tweede dame op het bord zetten. Wit zou dat een paar zetten later doen, maar dan wel gelijk met ondekbaar mat. Scherp, volgens de computer niet altijd de beste zet, maar zeker de moeite van het bekijken waard. Met verder nog een puntendeling van Predrag Nikolic was de stand bij de tijdcontrole 4-1. Niets aan de hand zou je denken, maar gezien de stellingen waren er al wat twijfels. En die twijfels werden helaas in hoog tempo bevestigd. Martin had de gehele middag geen enkele kans gehad om goed tegenspel te creëren en was in de tijdnood verder weggetikt. Michiel had in zijn laatste zetten voor de tijdcontrole een tweetal verkeerde beslissingen genomen in een dubbel toren eindspel en kon niet lang daarna opgeven. Rudy had evenals Martin een lastige middag gehad, maar gaf naar mijn idee toch wel wat snel op. Wat dat betreft kan hij wat leren van Mark. De 4-1 voorsprong was daarmee gewijzigd in een 4-5 achterstand. De hoop was gevestigd op Jan, die in het verleden al vaker onze redder in nood was geweest. Dit keer lukte dat helaas niet. Hij had lang een heel klein plusje tegen Adrian Roos, maar het was niet voldoende voor een zege. Zijn tegenstander zorgde overigens wel voor een primeur: spelen met oordopjes in. De wedstrijdleider heeft nog gecontroleerd of er zetten doorgegeven konden worden en ik ben er ook van overtuigd dat er absoluut geen verkeerde bedoelingen achter zaten, maar opvallend (en m.i. daarmee vermeldenswaard) was het wel.
Voor HWP was het een welkome zege die ze goed kunnen gebruiken in hun strijd tegen degradatie. Voor LSG IntelliMagic was het een domper en hopelijk een goede les die we kunnen gebruiken in de pogingen om weer plaatsing voor de Europa Cup af te dwingen.
Na een groot aantal uren puzzelen heb ik 9 van de 10 partijen aan de hand van de notatie biljetten kunnen reconstrueren. De tiende was lastig, maar is inmiddels voorzien van commentaar door Jan aangeleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*